Merošina

Potpisan ugovor o dodeli sredstava za projekat “Komunikacija sa decom i porodicama iz osetljivih društvenih grupa”

Na konferenciji održanoj 20. septembra u Klubu poslanika u Beogradu, opštini Merošina odobren je treći grant za uključivanje dece iz osetljivih kategorija u projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja uzrasta od 3 do 5 godina. Odobrenim sredstvima  Evropske investicione banke u iznosu od 4,7 miliona dinara, poboljšaće se koordinacija sa decom i roditeljima iz osetljivih kategorija, pre svega Romskom i decom sa posebnim potrebama.

Ciljevi projekta su pre svega unapređenje koordinacije i saradnje svih ustanova u pružanju predškolskih usluga, što se odnosi na zdravstvenu zaštitu i zdravu ishranu dece, rano otkrivanje promena u ponašanju, zaostajanje u razvoju i stimulaciju učenja u periodu ranog odrastanja. Posebno se to odnosi na roditelje i decu iz osetljivih kategorija.

Drugi zadatak je osnaživanje roditelja i porodica najmlađeg uzrasta od rođenja pa nadalje, za stvaranje uslova za holistički razvoj dece kroz podizanje svesti o značaju stimulacije u periodu ranog razvoja kod kuće i kroz obezbeđivanje pristupa odgovarajućim uslugama u zajednici.

Među 20 lokalnih samouprava iz Srbije, opštini Merošina odobrena su sredstva u iznosu od 4,7 miliona dinara za projekat uključivanja dece iz osetljivih kategorija u sistem predškolskog vaspitanja. To je pored najavljene izgradnje vrtića druga investicija koja bi trebalo da unapredi predškolsko vaspitanje u našoj opštini.

Cilj angažovanja lokalne samouprave je da u skorijem periodu gotovo nemamo listu čekanja za upis u vrtić, što bi predstavljalo veliku pomoć roditeljima. Dodatno znači i ovaj grant, koji bi uz saradnju sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja, omogućio svoj deci uzrasta od 3 do 5 godina uključivanje u sistem predškolskog vaspitanja“-kaže predsednica privremenog veća Sanja Stajić.

Ona je nedavno najavila završetak projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog vrtića u Merošini, kapaciteta do 80 korisnika, što bi uz ovaj grant, bilo veliki napredak pružanju usluga deci predškolskog uzrasta i jedna od mera u cilju poboljšanja populacione politike na lokalu i zadržavanja mladih na selu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com