Merošina

Potencijalno uvođenje privremene uprave u Merošini

Česte smene i previranja, nestabilnost vlasti i kriza lokalnog parlamenta doveli su do potencijalnog uvođenja privremene uprave u Merošini. Zvanične potvrde nema, ali se sve glasnije govori da će u ponedeljak Vlada formirati privremeni organ, koji će vršiti ulogu izvršne vlasti do završetka izbora, koji bi trebalo da budu raspisani najkasnije dva meseca od raspuštanja lokalne skupštine.

Privremenu upravu uvodi Vlada ukoliko lokalni organi vlasti nisu u stanju da funkcionišu. Da recimo skupština ne može 3 meseca da održi sednicu ili  ne može da usvoji budžet i slično.

Vlada postavlja privremeno veće, čiji je zadatak organizovanje izbora u naredna dva meseca.

Član 86 zakona o lokalnoj samoupravi kaže:

Odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave donosi Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave, odnosno nadležnog organa teritorijalne autonomije.

Predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave. 

Mandat odbornika izabranih na izborima iz stava 2. ovog člana, traje četiri godine.

Do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, obavlja privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji čine predsednik i četiri člana. 

Privremeni organ jedinice lokalne samouprave obrazuje Vlada.

Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.”

U slučaju Merošine nema zvanične potvrde ni razloga uvođenja prinudne uprave, ali se pretpostavlja da su razlozi česte promene predsednika opštine i predsednika skupštine. Samo u ovom mandatu lokalna skupština u pet navrata menjala je predsednika opštine, dok je predsednik skupštine smenjivan šest puta, zaključno sa poslednjom smenom na Dan Opštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Бандите треба поапсити а не распуштити, и да врате све што су покрали од овог јадног народа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com