Društvo

Postavljena “solarna drva” za punjenje mobilnih telefona, tableta i ajfona

Gradska opština Medijana postavila je dva u nizu solarnih drveta, na Trgu Republike i na Trgu kralja Aleksandra, na kojima će građani moći da pune baterije mobilnih telefona, tableta i ajfona.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da je solarno drveće potpuna novina ne samo za Niš već i za celu Srbiju.

Foto: GO Medijana

-Niš postaje velegrad, jer je prvi grad u Srbiji koji će imati čak sedam solarnih drveta. Jedan od uslova Evropske unije je i upotreba obnovljivih izvora energije, što ovim projektom i postižemo – rekao je Kocić i pojasnio.

-Solarno drvo ima pet punjača, tako da pet uređaja mogu da se pune istovremeno. Tri dana može da radi bez ikakvog napajanja. Ima dve led sijalice u vidu štapića, koje se gase danju a pale noću. Led sijalice su u plavoj boji, u večernjim satima služe za osvetljenje prostora, što je kvalitet više u vremenu promocije štednje energije – dodao je Kocić, i pozvao građane da čuvaju novopostavljene objekte.

Foto: GO Medijana

Drvo je obezbeđeno sigurnosnom kamerom, ima klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne upijaju vodu. Cela konstrukcija je od plastificiranih kutija . Na vrhu je solarni panel od 80 vati, sa desetom generacijom foto ćelija, koje rade na male izvore svetlosti, i bez sunčeve energije.

Pored Trga Republike i Trga Kralja Aleksandra još pet solarnih drveta će narednih dana biti postavljeno na sledećim lokacijama: Park Čair, dva drveta u Parku Sveti Sava, kod Oficirskog doma i u Brzom Brodu.

Solarno drvo transformiše solarnu energiju u električnu, što će građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja na prometnim mestima u Nišu. Pored praktične primene želja je podizanje svesti građana o obnovljivim izvorima energije kao potencijalu koji se ne koristi dovoljno. Cilj je naravno, ekologija, uredna i zelena Gradska opština Medijana, pa i Grad Niš.

Vrednost celokupnog projekta je 1,040 milion dinara, izvođač Elektronik-lab.

Tekst je deo projekta “Medijana = slika grada Niša” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com