Kultura

“Poslednji cirkus na svetu” predstavljen na radnom doručku

Branislav Janković, poznati niški pisac, svoj peti roman “Poslednji cirkus na svetu“ predstavio je prvo kolegama novinarima i to, vrlo originalno, na radnom doručku.

Zvanična promocija, čiji je izdavač „Čarobna knjiga“ iz Beograda, održaće se u četvrtak, 23. novembra u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, a ljubitelji književnosti moći će da kupe ovaj roman i sretnu autora i na predstojećem 54. Sajmu knjiga u hali „Čair“.

Foto: Niške Vesti

Uz neobavezni razgovor u prijatnoj atmosferi kafea „Labeerint“, kao i uz kafu, kiflice, kajganu i pite, najbolje se razgovara o književnosti. Ili, kako je u šaljivom tonu rekao autor romana „Poslednji cirkus na svetu“, Branislav Janković, „znam da ste vi novinari uvek gladni“. A kako to zna? Zato što je nekada i sam bio deo „ekipe“.

Nakon romana „O vukovima i senkama“, „Suze Svetog Nikole“, „Vetrovi zla“ i „Peta žica“, Bane kaže da je ovaj roman drugačiji, ali je stil isti, samo njegov i prepoznatljiv.

„Kao dete kada pustiš u svet. Naučiš ga sve što znaš, ne možeš više da vodiš računa o njemu, krene u svet… tako je i sa knjigama. Prethodne knjige koje sam „pustio u svet“ uspele su u životu, tako da sad gledam da i ovoj najmlađoj dam vetar u leđa i da postigne ono što su postigle prethodne“, kazao je Janković.

Dodaje da će ljubitelji njegove pisane reči naići i na nešto staro, iz ranijih romana, ali da roman nudi i nešto novo.

Foto: Niške Vesti

„I dalje čačkam tamo gde ne treba, istorija, religija, ono u šta verujemo i u šta ne verujemo. Dajem čitaocima izbor. U pitanju je cirkus smešten između manastira, javne kuće i psihijatrijske bolnice. Neko bi rekao prava slika današnjeg sveta, a i radnja je smeštena u današnje vreme. Artisti u cirkusu su sami anđeli koje je Bog poslao na zemlju da posmatraju ljude. Knjiga nema veze sa fanstastikom, osim što su u pitanju besmrtni anđeli. Njihova je uloga da kada dođe Strašni Sud procene ko je grešnik, a ko svetac“, objasnio je ukratko radnju romana.

U „Cirkusu“ postoji i priča koja se nadovezuje na radnju u romanu „Suze Svetog Nikole“, jer kako kaže, voli „igranje sa temama i junacima iz prethodnih romana“.

„Ali niko neće reći da sam nastavio nešto, već će čitaoci prepoznati da je ovo nešto novo i drugačije“, kaže Janković koji je osim romana napisao i jednu zbirku poezije i jednu zbirku priča.

Inače roman „Poslednji cirkus na svetu“ izašao je iz štampe neposredno pred beogradski Sajam knjiga. Zvanična promocija u Nišu zakazana je za četvrtak, 23. novembra u 19 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Sledeća prilika da se čitaoci sretnu sa Branislavom Jankovićem je 54.Sajam knjiga u hali „Čair“ koji se otvara 22. i trajaće do 29. novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com