Kultura

POSLEDNJE VEČERI FILMSKIH SUSRETA: Zlatno doba jugoslovenskog fudbala kroz priču legendarnog Dragana Pantelića

Dokumentarni film „Broj 1“ reditelja Vladimira Ristića, o fudbaleru „Radničkog“, reprezentativcu, članu i kapitenu reprezentacije Evrope, članu ekipe sveta Draganu Panteliću, biće prikazan večeras kao gostujući film na zatvaranju „Filmskih susreta“.

Legenda srpskog fudbala i bivši jugoslovenski golman, sa velikim uspehom čuvao je mrežu FK Radnički, reprezentacije Jugoslavije i mnogih selekcija Evrope i Sveta.

Bogata sportska karijera Dragana Pantelića, započeta u Lešnici, preko Niša, Španije, Francuske, Zaječara, dovela ga je do fudbalske reprezentacije sveta i Evrope, nazad u Niš pa na filmsko platno. Svojom formom i sadržajem dokumentarac „Broj 1“ otkriva brojne, do sada, neispričane priče o ovom jedinstvenom i zanimljivom čoveku.

Film je bogat njegovim i svedočanstvima ljudi koji ga poznaju dugo i dovoljno dobro da su mogli da nam otkriju neke veoma važne detalje. Kroz film vas vode priče nekoliko, za Dragana, izuzetno važnih figura iz domaćeg sporta, kao i prijatelja i porodice. Uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala, napravljen je svojevrstan dokument vremena, koje neki nazivaju zlatnim dobom jugoslovenskog fudbala. Uzbudljiva i emotivna filmska priča koja koja bi mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta mogla da bude podstrek i putokaz kako neko ko je potekao iz malog mesta može da dopre do šampionskih visina.

Lajt motiv filma je podsećanje na vreme kada je fudbal bio više od igre, kada se za njega živelo, vreme kada je fudbal više bio sport, a manje biznis.

Film je radila City Production, producent filma je Oliver Paunović, redirelj Vladimir Ristić, snimatelj Dejan V. Marković, montaža Boban Rajković, muzika Zoran Cvetković.

Film „Broj jedan“ je sedmi u nizu ostvarenja produkcijske kuće iz Niša. „Moj city moj Niš“, „Stari Niš moj Niš“, „Lutajuća srca Arhiv emocija“, „Ceo svet u jednoj dolini“, „Moj život je mjuzikl“ film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, „Kude je taj Niš“, o poznatom Nišliji, boemu Živoradu Isakoviću Čokaliji, „kao i film „Broj 1“, nastali su u prethodnih nekoliko godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com