Društvo

Posečeni kedrovi na Bulevaru Nemanjića (FOTO)

Radnici JKP “Mediana” posekli su jutros 13 kedrova na Bulevaru Nemanjića, pored gradilišta novog tržnog centra “Delta planeta”.

Za sada još nije poznato zbog čega je moralo da bude posečeno drveće koje se ne nalazi placu na kojem “Delta” gradi tržni centar, već na gradskoj zelenoj površini.

Iz te kompanije su ranije najavili da će po završetku gradnje oko šoping mola zasaditi 140 novih stabala, ali građani Niša su ogorčeni što je posečeno drveće staro svega 15 godina.

Nišlije koje su jutros sa nevericom posmatrale kako radnici “Medijane” odvoze posečena stabla kazali su da su ona bila ukras tog dela grada, a uz to su doprinosila smanjenju zagadjenju vazduha koje je poslednjih godina u Nišu ekstremno.

Gradjani su uvereni da će narednih dana biti posečeno i preostalo drveće koje se nalazi oko gradilišta tržnog centra samo zbog toga da bi taj objekat, kada počne da radi, bio što vidljiviji.

Povodom reakcija zbog seče kedrova nedaleko od gradilišta šoping mola Delta Planet Niš, iz ove komapnije poručuju danas da je planom predviđeno da se oko buduće trgovine zasade 140 novih stabala.

„Za Delta Planet Niš očuvanje životne okoline jedan je od najvažnijih prioriteta. Zbog toga ćemo po završetku gradnje oko šoping mola zasaditi 140 novih stabala, što je projektom i građevinskom dozvolom planirano od samog početka, kao naš doprinos tome da grad bude zeleniji, zdraviji, prijatniji, za našu decu i sve žitelje Niša“, navodi se u saopštenju..

Foto: Delta planet

Delta Planet želi da bude pravi komšija i lojalan građanin Niša, ističu u saopštenju i dodaju:

„Ne samo po usluzi koju će da ponudi, već i po svom ponašanju u gradu u kome živi i radi. Svoju odgovornost prema životnoj sredini pokazujemo od početka gradnje, primenom svih ekoloških i održivih tehnoloških metoda. To ćemo činiti i kada šoping mol počne da prima posetioce. U našoj svakodnevnoj aktivnosti biće mnoge društveno odgovorne, pa i ekološke akcije jer je to standard po kome mi poslujemo i po čemu su naši projekti prepoznati“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Sramota.
    Kao da nismo najgori grad po zagadjenosti, ako silnici misle da će proći nekažnjeno, varaju se.

    1. @Sofronije
      Nauci malo o urbanizmu pa se onda javi. To drvece nije smelo da bude tu zasadjeno to je bila velika greska koja je sada konacno ispravljena. Jos da posecu one divlje 3 jelke u centru grada. Pokazi mi jedan grad u zapadnoj Evropi koji onako ima bez ikakvog smisla i reda onakve jelke. Vas je problem sto niste izasli van zemlje osim u CG i Grcku na more pa onda mislite da nije lose u centru zasaditi kruske i jabuke da nam bude lepo.
      Da se struka pitala kao sto rekoh to ne bi ni bilo sadjeno na tim mestima. A sto se tice zagadjenja, dok ti komsija gori gume, nece tih 13 stabala da te spasi osim ako ne zivis na grani tog drveca. Neka neko dokaze i pokaze koliko smanjili zagadjenje.. Ali to je vas mentalitet, gori sta pozelim a drvece neka me spasi.

      1. “neka neko dokaze i pokaze”.Ovo je sveto drvo .
        Naucnih studija i o kori i o semenkama i o liscu i o smoli,koliko hocete.
        Evo samo jedan detalj Ruski naučnik B. P. Tokin dokazuje da je u kedrovim šumama vazduh praktično sterilan, od 200 – 300 ćelija bakterija po jednom kubnom metru. Međutim, po medicinskim normama, čak je u operacionim salama dozvoljeno na 1 m³ vazduha, 500 – 1000 nepatogenih mikroba. Fitoncidi koje daje kedar sadrže antomikrobna dejstva za bakterije difterije.
        MORATE SE OBRAZOVATI ,CITATI,OVO JE OPSTA KULTURA.

  2. Zlocin je ucinjen nad prirodom a svaki zlocin nad prirodom ,priroda ljudima uzvraca visesttruko.
    Kedar je drvo koje dostize svoju zrelost tek za 30 godina.U svom okruzenju,proizvodi gotovo sterilan vazduh.

  3. Dali će te podrzati seču starih platana ispred hotela Park , radi ulaza u garažu sa šetalšta, ili će te podržati promenu mesta ulaska u garažu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com