Virus KoronaZdravlje

Popunjenost kovid bolnice u Nišu 90 do 95 procenata

Pomoćnik direktora Univerzitetskog centra (UKC) Niš i koordinator kovid bolnice u novoj zgradi UKC-a, Radivoj Kocić izjavio je da je ta zdravstvena ustanova proteklih dana imala veliki broj prijema pacijenata i da je njena popunjenost od 90 do 95 odsto.

 

„Na žalost mnogo ljudi i dalje ne prepoznaje koronu, smatraju da je to nešto imaginarno i mnogi dodju u bolnicu sa vrlo teškom kliničkom slikom, nakon što su se 10, 12 ili 14 dana pokušavali sami da leče kod kuće“, rekao je Kocić

On je kazao da je 126 postelja maksimalni kapacitet kovid bolnice u novom delu UKC-a, pod uslovom da se u bolesničke sobe smeštaju po tri kreveta, ali se nastoji da u sobama budu po dva kreveta da bi se pacijentima obezbedio odredjeni konfor.

„Kod nas se smeštaju pacijenti sa teškom ili srednje teškom kliničkom slikom, a oni čije je stanje nešto bolje upućuju se u ‘Radon’ u Niškoj Banji. Kada se popunjenost naših kapaciteta približi maksimumu, pacijente upućujemo na lečenje u kovid bolnicu u Kruševcu koja ima veliki kapacitet 450 do 500 postelja“, izjavio je Kocić.

Prema njegovim rečima, UKC-a Niš ima dovoljno kiseoničkih mesta za sve pacijente kojima je takva pomoć potrebna, a ta zdravstvena ustanova, dodao je, „ima sve antibiotike i antivirotike“ neophodne za lečenje obolelih od korona virusa.

„Medju preminulima u kovid bolnici UKC-a su uglavnom nevakcinisani pacijenti i oni koji su starije životne dobi i imaju komorbiditete“, kazao je Kocić.

Medju obolelima, dodao je, ima i onih koji su vakcinisani, ali njihova klinička slika je blaža nego kod nevakcinisanih osoba. Kocić je apelovao na sve gradjane da se što pre vakcinišu.

„Mogućnost vakcinacije postoji i u Domu zdravlja i u Kliničkom centru. Gradjani koji sumnjaju na alergije ili imaju specifične bolesti, vakcinu mogu da prime subotom u Urgentnom centru, tamo dežura ekipa lekara specijalista za slučaj da se dogodi nešto neželjeno“, istakao je Kocić.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, odnosno u novom delu te ustanove, na Infektivnoj klinici, Ginekološko-akušerskoj klinici i dečijem kovid odeljenju, zbrinuta su ukupno 162 pacijenta, medju kojima je i šestoro dece.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, 15 se nalazi u veoma teškom stanju i priključeni su na respirator.

U privremenoj kovid bolnici u „Radonu“ u Niškoj Banji, prema rečima direktorke Instituta za lečenje i rehabilitaciju Marine Deljanin Ilić, hospitalizovano je trenutno 90 pacijenata, a njih 60 je na kiseoničkoj potpori.

„Radon“ raspolaže sa ukupno 120 postelja za lečenje obolelih od kovida-19.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com