Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja od Turaka

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, danas je obeležen 11. januar, dan oslobođenja Niša od Turaka. Vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Rade Rajković, predstavnici vojske i policije i Udruženja boraca.

U Nišu je obeležen jedan od važnijih istorijskih datuma, 11. januar. Na ovaj dan 1878. godine naš grad je izborio nezavisnost i oslobođen je od Turaka. Tradicionalno, predstavnici Grada, institucija i udruđenja položili su vence na spomenik oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu.

Tom prilikom predsednik Skupštine Grada Rade Rajković podsetio je zašto je važno da se ne zaboravi ovaj datum.

„Narod koji ne poštuje svoju tradiciju, ne poštuje ni budućnost. Sa žaljenjem se sećamo svih žrtava koji su dali svoje živote u oslobodilačkom ratu. Niš i Srbija su uvek vodili oslobodilačke, nikada osvajačke ratove. Na žalost, naš grad ima takav geografski položaj da je na raskrsnici puteva i da smo stalno bili na meti osvajača“, istakao je Rade Rajković.

Januar 11. 1878. godine ne predstavlja samo dan kada je oslobođen jedan grad, već i prekretnicu u stvaranju moderne Srpske države kakvu danas poznajemo. Početkom 1878. godine oslobođeno je 5 okruga – nišavski, pčinjski, toplički, jablanički i pirotski, a u maju mesecu iste godine Srbija je na Berlinskom kongresu postala nezavisna država na čelu sa knezom Milanom Obrenovićem.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close