Obrazovanje

Polaganje prijemnih ispita za specijalna odeljenja od 7. do 17. maja

Prijavljivanje osmaka za upis u neko od specijalizovanih odeljenja niških gimnazija je završeno, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano u periodu od 7. do 17.maja.

Ove godine, kako su najavili iz Ministarstva prosvete, kandidati koji upisuju specijalizovana odeljenja ispite će polagati znatno pre polaganja završnog ispita kako bi imali dovoljno vremena da se pripreme i za testove na maloj maturi. U niškim gimnazijama su u toku i prireme za prijemne ispite koji će, kažu u školama, trajati do samog polaganja prijemnog.

Pre završnog ispita prijemne ispite će polagati i osnovci koji upisuju dvojezična odeljenja. Dvojezična odeljenja ponuđena su učenicima Gimnazije “Svetozar Marković” kao i  u gimnazijama “Bora Stanković” i Prvoj niškoj gimnaziji. U zavisnosti na kom jeziku se sluša nastava u ovim odeljenjima učenici polažu test na tom jeziku. U Gimnaziji “Svetozar Marković” to su francuski i engleski, u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac to je nemački, a u Gimnaziji “Bora Stanković” to je engleski jezik.

Početkom maja počeće prijemni ispiti i za učenike specijalizovanih odeljenja kojih ima u svim niškim gimnazijama. U Gimnaziji “Svetozar Marković” upisuju se talentovani matematičari i fizičari, dok se u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac upisuju osmaci koji nastavu slušaju na engleskom jeziku, a u pitanju je filološko odeljenje.

“Ove godine smo dobili i novo odeljenje koje je namenjeno scenskim i audio umetnostima, ali je tu i odeljenje za osmake koji su posebno nadareni za geografiju i istoriju”, kažu u ovoj školi.

U Gimnaziji “9.maj” upisuje se druga generacija učenika koji su talentovani sportisti, a u Gimnaziji “Bora Stanković” je odeljenje za talentovane informatičare.

U isto vreme kada osmaci polažu prijemni za upis u specijalizovana odeljenja, prijemne ispite polažu i učenici koji upisuju Umetničku ili Muzičku školu.

Nakon polaganja prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja osmaci će plagati i završni ispit u matičnim osnovnim školama. Testove na završnom ispitu osmaci će rešavati  23, 24. i 25. juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com