DruštvoRegion

Počinje obnova kuće čuvenog solunskog ratnika Dragutina Matića

Obnova kuće Dragutina Matića, solunskog ratnika i izvidjača poznatijeg kao Oko sokolovo, počeće predstojećeg vikenda u njegovom rodnom Kaletincu kraj Gadžinog Hana, izjavio je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

 

“Kuća je u veoma lošem stanju, pali su krov i pojedini zidovi, jedino je podrum ostao netaknut. Najmanje tri meseca biće potrebno da svi radovi budu završeni i kući vraćen autentični izgled”, rekao je Filipović.

Foto: printscreen iz emisije “Promaja” TV 5

Prema njegovim rečima, od pokretanja procedure za obnovu kuće legendarnog solunskog ratnika do početka radova prošle su pune dve godine jer je toliko trajalo regulisanje pravno-imovinskih odnosa.

“Matić ima 11 naslednika i bilo je neophodno da svi oni daju saglasnost da se kuća rekonstruiše, a ne žive svi u Srbiji, već širom sveta tako da je procedura potrajala”, objasnio je Filipović.

Dodao je da će radove obavljati firma iz Velike Plane, kao najpovoljniji ponudjač na javnom pozivu koji je opština raspisala.

“Firma iz Velike Plane obezbedjuje majstore, a za fizičke radove će angažovati radnike iz Kaletinca i susednih sela. Opština je za majstore obebzedila smeštaj za sve vreme dok radovi traju”, rekao je Filipović.

Za obnovu kuće, dodao je, opština Gadžin Han izdvojila je iz sopstvenog budžeta pet miliona dinara.

“Nakon obnove dom Dragutina Matića biće otvoren kao muzej, a u planu je da u Kaletincu bude otvorena suvenirnica, jer verujemo da će biti dosta turista koji će hteti da nešto kupe za uspomenu”, izjavio je Filipović.

Centar Gadžinog Hana, spomenik Oku sokolovom, Dragutinu Matiću
Centar Gadžinog Hana, spomenik Oku sokolovom, Dragutinu Matiću

Kuća u kojoj je Dragutin Matić rodjen 1888. godine tipična je seoska narodna kuća iz 19. veka.

U njoj je živeo sa suprugom i četvoro dece i iz nje je odlazio u rat, a učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja Prvog svetskog rata.

Njegova fotografija na kojoj kao izvidjač osmatra neprijateljske redove postala je poznata širom sveta i postala simbol borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Matić je preminuo januara 1970. godine u svojoj rodnoj kući na obroncima Suve planine i od tada tu niko nije živeo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. uludo bačen novac. Zaplanje nema neku ili ima minimalnu turističku ponudu.čak nema ni neki potencijal za razvoj turizma.Manja sela odumiru, u većim nema šta da se vidi, seoski turizam ne postoji, putevi loši,osim onog magistralnog kroz zaplanje ostalih ili nema ili su urnisani osim prirodne lepote suve planine ništa više
    za turizam treba para i volje a ni jedno ni drugo današnja vlast nema, neće ih ni imati, nažalost.
    nije volja samo obnova kuće matića (u svemu tome neko će da omrsi brke) već obnova puteva,razvoj seoskog turizma,uređenje izletišta,planinskih staza,izgradnja smeštajnih kapaciteta i td
    zamislite samo da grupa turista iz inostranstva čuvši za lepotu suve planine (a jeste)i skoro netaknute prirode(a jeste) hoće da obiđe tu destinaciju i zanoći na obroncima planine. pa de će te ih, po oronulim plevnjama? , ono malo kapaciteta što je bilo (hotel Trem u Dušniku), pretvoren u starački dom nema kuće koja može da primi više od dva gosta a da to bude podnošljivo za spavanje
    ajte molim vas kakav turizam u zaplanju
    pranje novca ništa više

  2. Da je sreća da je mnogo ranije bila obnovljena. Mučenik, Matić se do sada ko zna koliko puta u grobu okrenuo… Ali dobro, komunjarska pošast ima dalekosežne posledice pa je i nepravda koja je zadesila ne samo njega već većinu solunaca potrajala… Laka ti crna zemlja ratniče mučeniče, bar će buduća pokoljenja moći da ti se poklone na ovom mestu, prethodna nisu znala…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com