DruštvoZdravlje

Počinje merenje nivoa radona u školama i vrtićima

U svim školama i vrtićima u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu počinje postavljanje detektora koji mere nivo prirodnog gasa radona koji je jedan od najopasnijih uzročnika rada pluća, saznajemo od Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu. On dodaje da se radi o Projektu merenja koncentracije radona u školama i predškolskim ustanovama u Srbiji koji realizuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

“Školska uprava u Nišu dobila je 330 detektora koji će biti postavljeni u svim školama i vrtićima u sva tri okruga koje pokrivamo”, kaže Dragan Gejo. “Detektore sa određenim upitnicima predaćemo direktorima škola. Dobiće i upustva gde i kako detektori treba da budu postavljeni”.

Prema rečima Dragana Geja svaka škola ili predškolska ustanova dobiće dva do tri detektora, a njihovo postavljanje biće završeno do 1.marta. Prisustvo gasa radona biće mereno tokom naredna tri meseca.

“Na terotoriji Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ima 120 ustanova, odnosno škola i vrtića u kojima će biti meren nivo radona. Detektori će biti postavljeni u učionicama ili prostorijama škole na prvom spratu i u suturenu budući da se u nekim školama nastava odvija i u suturenskim prostorijama”, objašnjava Gejo.

Na ovaj način će biti izvršena kontrola vazduha koji učenici udišu dok su u školi, al ii mališani koji su u vrtićima. Po isteku tri meseca detektori se šalju za Švedsku gde će u ovlašćenoj laboratoriji da budu očitani, a rezultati očitavanja vraćaju se Direktoratu. Na ovaj način će se utvrditi nivo radona u školama i vrtićima, a ako se utvrdi njegovo prisustvo direktori će dobiti upustvo kako da otklone ovaj opasan gas.

Rezultate merenja koncentracije radona u školama i vrtićima, Direktorat će predstaviti javnosti, zajedno sa Ministarstvom prosvete.

Inače, detektori za merenje nivoa radona biće postavljeni u više od hiljadu škola i vrtića širom Srbije.

Radon je prirodan gas bez boje i mirisa. Na otvorenom prostoru je njegova koncentracija jako niska, ali u zatvorenim prostorijama, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama. U organizam se unosi respiratornim putevima i opasan je po zdravlje.

Ovog gasa najviše ima u prizemnim prostorijama, dok na višim spratovima manje prisutan. Otuda će se i detektori za merenje njegovog prisustva i nivoa postavljati u prizemnim prostorijama škola i vrtića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com