Društvo

Počinje izgradnja vrtića u Brzom Brodu

Bude li sve teklo po planu niško naselje Brzi Brod od iduće godine dobiće i vrtić koji će se nalaziti u zgradi stare osnovne škole, čije će renoviranje i dogradnja početi sredinom avgusta, najavljuje Vanča Dimitrov, gradski sekretar za investicije i dodaje da je juče završena javna nabavka za izbor izvođača prve faze izgradnje.

Površina novog vrtića je oko 750 kvadrata, a moći će da primi sto mališana, uključujući i jaslice. To će uticati i na smanjenje broja dece koja se nalaze na listi čekanja za polazak u neki od vrtića u Nišu, a trenutno ih je, prema rečima Svetlane Mitić, direktorke PU “Pčelica”, oko 1.800.

“Vrtić u naselju Brzi Brod nalaziće se u prostorijama stare Osnovne škole “Dr Zoran Đinđić”, kaže Vanča Dimitrov. “Objekat je prilično dotrajao i moraće da se renovira, ali i dogradi kako je predviđeno projektom. Radiće se u dve faze, prva će biti završena do kraja ove godine, a drugu nastavljamo iduće godine. Radovi obuhvataju rekonstrukciju stare školske zgrade, ali i izgradnju novog sprata”.

Dimitrov objašnjava da prva faza, za koju je grad izdvojio 20 miliona dinara, obuhvata saniranje postojećih prostorija u prizmelju koje moraju da se prilagode novoj nameni, a potom sledi i podizanje sprata i stavljanje krova. Nakon toga uslediće naredne faze. Naš sagovornik smatra da će novca biti i za radove koji se planiraju tokom iduće godine, da se izagrdnjom vrtića ne sme stati i da je on preko potreban stanovnicima ovog novog niškog naselja koje svake godine postaje sve veće.

“Vrtić će biti ukupne površine oko 700 kvadratnih metara, od čega će 350 biti dograđeno”, dodaje Dimitrov. “ U novom vrtiću moći će da boravi između 90 i 100 deteta, a vrtić će imati i jaslice u kojima će boraviti najmlađi mališani nselja Brzi Brod”, ističe.

Plan je, dodaje Dimitrov, da prva faza koja obuhvata renoviranje stare zgrade i dogradnju novog sprata bude završena do kraja ove, 2018.godine, a da se naredne u njemu već nalaze mališani iz naselja Brzi Brod.

Izgradnja novog vrtića u naselju Brzo Brod od posebnog je značaja i kada se radi o radu PU “Pčelica” u Nišu koja godinama vodi borbu sa listom čekanja kada se radi o upisu mališane u niške vrtiće. Direktorka ove predškolske ustanove Svetlana Mitić je u više navrata napomenula da je gradu potrebno još nekoliko vrtića kako bi lista čekanja nestala.

Svetlana MItić, direktorka PU Pčelica

“Trenutno se na listi čekanja nalazi 1.800 mališani i ovo je prvi put da je broj dece pao ispod 2.000”, kazala je nedavno Svetlana Mitić. “Izgradnjom vrtića u naselje Brzo Brod ovaj broj će biti smanjen za još stotinak dece, ali i dalje ostaje visok što samo govori o tome da je potrebno još novih vrtića u gradu”.

Izgradnju novih vrtića najavio je nedavno i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. On je tada napomenuo da su u pitanju dva vrtića, a direktorka PU “Pčelica” je tada rekla da bi jedan od novih vrtića mogao da se nalazi na Ledenoj steni.

Do smanjenja liste čekanja došlo je i nakom renoviranja dva najstarija vrtića u gradu “Neven” i “Crvenkapa” kojima je na taj način povećan i kapacitet.

Inače, u Nišu radi 25 vrtića u kojima boravi oko 6.000 mališana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com