Kultura

Počinje glavni program Nišvil džez festivala – Beti Đorđević nagrada „Nišvila“ za životno delo

"Džez je za mene filozofija života”

Posle nekoliko dana pratećeg programa ovogodišnji Nišvil džez festival pod sloganom „Još ovaj put“ koji su obeleženi pozorišnim predstavama i dokumentarnim filmovima, večeras počinje glavni, muzički program 27. Nišvil džez festivala.

Program na glavnoj bini počinje danas, 11. i traje do 14. avgusta, dok su programi da ostalim binama počeli već petog avgusta. Ove godine Nišvil ima 850 izvođača.

Beti Đorđević, Mangnifico, Al McKay’s Earth, Wind & Fire, Natacha Atlas, Julian Marley i Kurt Rosenwinkel samo su neki od izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu.

Ovogodišnjoj dobitnici nagrade za životno delo pripala je čast da otvori glavni program festivala koji počinje večeras od 20 sati.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski juče je pevačici raskošnog glasa, Beti Đorđević svečano uručila nagradu za životno delo u Gradskoj kući. Ovu nagradu Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.

„Ova nagrada našeg najprestižnijeg festivala u državi je kruna mog dosadašnjeg rada, nadam se će nam živeti još mnogo, mnogo godina. Hvala organizatorima i „Nišvilu“ što je mojoj malenkosti dodelio ovu prestižnu nagradu. Izuzetno sam ponosna i srećna zbog toga“, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare.

Njenu karijeru dugu pet decenija obeležilo je nekoliko velikih hitova, kada je sarađivala sa vrhunskim kompozitorima i aranžerima.  Rođena je 1946. godine u Kumanovu. Sa petnaest godina počinje da živi u Beogradu, gde je završila srednju muzičku školu.

Bila je članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Đorđevića, za koga se kasnije udala.  Zajedno sa Rambom Amadeusom nastupila je na Beoviziji 2018. godine.

„Počnimo ljubav ispočetka“, „Kraj moje tuge”, “O mladosti” samo su neki od njenih hitova.

Celokupan program festivala možete pogledati OVDE.

Podsetimo, od sledeće godine Niš može ostati bez jedne od najznačajnijih muzičkih manifestacija „Nišvil džez festivala“. Odluku da „Nišvil“ izmesti iz Tvrđave , direktor Ivan Blagojević doneo je jer „Nišvil“ nije više ekonomski isplativ. U pregovorima oko izmeštanja je sa dve evropske i dve vanevropske zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com