Društvo

Počelo uklanjanje korova u kompleksu Starog groblja

Uklanjanje rastinja na prostoru Starog groblja u Nišu je počelo.

Nakon prskanja, uslediće košenje i uklanjanje isušene trave, a čitav posao obavljaju radnici JKP Mediana.

Staro groblje slovi za najneuređeniji deo grada Niša. Zbog visokog rastinja čitav kompleks od 17 hektara deluje zapušteno, a budući da je okružen stambenim objektima neretko predstavlja opasnost za prolaznike. Na zahtev građana ovih dana počelo je uklanjanje korova sa glavne staze ovog kompleksa.

Foto: S.P.

Prvi korak je hemijski tretman glifosalom kako bi se trava brže osušila, posle čega sledi njeno košenje i uklanjanje. Radimo centralnu stazu, a u planu je i uređenje južnog dela kompleksa”, kaže Dragoslav Pavlović direktor JKP Mediana.

Osim povremenog tretiranja, uređenje Starog groblja nije u programu rada JKP Mediane za ovu godinu. Radnici ovog komunalnog preduzeća su prošle godine dva puta uklanjali rastinje na prostoru groblja, a poslednji put to je urađeno u decembru.

Foto: S.P.

Staro groblje još nema status memorijalnog kompleksa, iako su ovde sahranjene brojne znamenite Nišlije – Todor Milovanović prvi predsednik opštine Niš, Učitelj Tasa najpoznatiji niški učitelj, Nikola Kole Rašić narodni heroj i učesnik srpsko-turskih ratova, Petar Ikonomović niški sveštenik, Nestor Žučni srpski pesnik, novinar i učesnik ratova, Milovan Nedić srpski vojskovođa i brojni drugi.

Najstariji grob datira još iz 1819. godine.

Preciznih podataka o početku sahranjivanja na Starom groblju nema, ali se zna da je obustavljeno pre 50 godina, odnosno 1970. godine.

Kao značajno kulturno dobro niško Staro groblje je 1987. godine stavljeno pod zaštitu države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

    1. I hlor je bojni otrov pa se koristi za dezinfekciju vode koju pijemo. Bez obzira sto su te kolicine u zakonskim granicama. I lekove koje pijemo su otrovi. NEMA KRAJA OTROVIMA.NAZALOST!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com