Kultura

Počelo snimanje filma o HIPI DOLINI

Prva klapa novog dokumentarnog filma City Marketing Centra o legendarnoj Hipi dolini je pala. Kako je za Niške Vesti kazao reditelj  filma Boban Rajković, film će biti svedočanstvo o  vremenu kada je Niš imao sve odlike velikog grada.

 

PRVA KLAPA

Za dokumentarni film o Hipi dolini u produkciji City Marketing Centra scenario je napisao Vladimir Ristić, snimatelj je Bojan Jovanović, izvršni producent Oliver Paunović, a reditelj Boban Rajković.

Do sada su snimljene sekvence na nišavskom Keju, u nekadašnjoj Hipi dolini, Tvrđavi i Narodnom pozorištu, a o svojoj mladosti, odrastanju i druženju u kultnoj, niškoj gradskoj ulici govorili su nekadašnji disk-džokeji Bane Miljković i Miki Lazić, Nenad Cvetković, Dule Opović, Dragan Aranđelović Ara i Vladan Vanja Stanojević.

“Mozda se mnogima čini da je to samo deo jednog vremena, ili deo trotoara, i da to i nije nešto da bi se snimio film o Hipi dolini. Ali, posle snimljenih nekoliko sati svedočenja, fenomenalnih sagovornika, siguran sam da je veoma jaka emocija još uvek tu, oko nas i da u stvari ima previše razloga da ovo svedočanstvo jednog vremena ostavimo narednim generacijama, jer je Niš tada imao sve sto je bilo potrebno za jedan ozbiljan grad, u velikoj SFRJ. Možda je imao tarabice oko nekih kuća i u nekim ulicama, ali Niš je tada bio Grad,” utisci su reditelja Bobana Rajkovića nakon prvih dana snimanja filma.

Vladan Vanja Stanojević, Vladimir Ristić i Boban Rajković

POTREBNA POMOĆ U PRIKUPLJANJU ARHIVSKE GRAĐE ZA FILM

Budući da film govori o vremenu i događajima od  pre 30 – 35 godina, kada nije bila razvijena video produkcija, malo je sačuvanog arhivskog materijala.

City Marketing Centar moli sve koji imaju fotografije ili bilo kakav video materijal da pomognu realizaciju ovog filma tako što će svoje uspomene vezane za Hipi dolinu doneti u redakciju Niških Vesti (ulica Prvomajska 2, lokal 1) ili poslati na redakcijski mejl info@niskevesti.rs.

Pozajmljeni materijal će, nakon završetka filma, vlasnicima biti uredno vraćen.

Dokumentarni film o Hipi dolini biće premijerno prikazan na završnoj svečanosti ovogodišnjih Filmskih susreta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

FENOMEN HIPI DOLINE

Po svedočenju starije generacije Nišlija, koji danas imaju po šezdesetak godina, do okupljanja u ovoj ulici došlo je sasvim spontano. Ulica nije dugačka, jednim delom je zatvorena trotoarom i izlazi na glavnu, ulicu Vožda Karađorđa. Nekada se zvala Vladimira Nazora, danas Generala Tranijea.

Kako je do tog spontanog okupljanja došlo, i zašto je baš ta ulica izabrana za glavnu nišku „štraftu“, nikad se nije saznalo. Obzirom na to da je za vrlo kratko vreme postala mesto okupljanja mladih, koji su u to vreme prateći svetsku modu, bili dugokosi, sa farmericama zvonaricama, vrlo brzo je dobila ime „Hipi dolina“ i nikad je više nikad nije zvao ulicom Vladimira Nazora.

U „Hipi dolinu“ prvo je počela da dolazi generacija rođena oko 1950. godine, dakle mladići i devojke sa svojih dvadesetak godina. Do trenutka kada više nije bila interesentna za izlazak, a to se desilo otprilike 1980. godine, kroz niški „Hipi“ prošlo je otprilike jedanest generacija mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com