DruštvoServisne

Počelo čišćenje inflitracionih jezera na izvorištu Medijana

Na izvorištu Medijana počela je priprema i čišćenje infiltracionih jezera.

Ovo izvorište se prostire na teritoriji od nekih 250 ha, gde se nalazi veliki broj objekata, od koji su svakako najzanimljiviji fabrika vode i 9 infiltracionih jezera.

Priprema i čišćenje ovih jezera je jedan od najvažnijih segmenata u procesu proizvodnje vode, saopštilo je JKP Naissus Niš.

Ljudi iz zavoda KPZ-a, mehanički odstranjuju sloj algi iz svakog infiltracionog bazena, osim na jednom bazenu, gde se radi promena filtera ispune, što znači da se stavlja novi sloj kvarcnog peska.

Prethodno je isušeno jezero i nakon mehaničkog uklanjanja gornjeg nosećeg sloja peska, u zavisnosti od sezone i sušnog perioda kreće se sa nalivanjem vode.

Ukupna vrednost radova koji se trenutno obavljaju na Medijani je oko 3 miliona dinara, sa rokom završetka do 15. jula ove godine.

Izvorište Medijana je zlatna rezerva niškog vodovoda. Ono daje 650 litara u sekundi vode a potrebe grada su negde oko 1150 litara u sekundi.

Građani Niša ne trebaju da brinu da li će biti dovoljno vode do kraja leta. Konkretno ovo izvorište je najvažnije za period septembar – oktobar kada na osnovu iskustava iz ranijih godina se smanjuje izdašnost planinskih izvorišta. Tada se uključuje Medijana u punom kapacitetu i osigurava redovno vodosnabdevanje. Trudimo se da obezbedimo zdravu pijaću vodu našim sugrađanima u svakom periodu tokom godine – istakao je prisutnim novinarima v.d. direktora JKP“Naissus“ Igor Vučić.

U razvojnim planovima JKP“Naissus“ predviđena je rekonstrukcija izvorišta Medijana, sa ciljem povećanja kapaciteta, što bi za duži vremenski period obezbedilo stabilno snabdevanje vodom naših korisnika, bez obzira na vremenske uslove i period godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com