# IstaknuteEkonomija

Počela rekonstrukcija restorana Partizan u Niškoj Banji, biće tu i veliki supermarket

Godinama zapušten restoran Partizan u Niškoj Banji dobiće novo ruho, jer je krenula rekonstrukcija potvrdio je za Niške Vesti Dušan Živković prvi čovek opštine.

Šetači koji su poslednjih nedelja prolazili „Stazama zdravlja“ u Niškoj Banji mogli su da primete građevinske mašine iza samog Hotela i restorana Partizan u banji. Ono što se vidi jeste da je urađen potporni zid ka brdu i da se priprema deo iza samog restorana za skladišni prostor.

„Rekonstruiše se stari restoran Partizana. Kupio ga je meštanin banje i kreću radovi na rekonstrukciji. U zgradi restorana nalaziće se i veliki supermarket kakav banja nije imala do sada. Nešto slično kao što je ranije bilo, mada će sada veći deo da bude supermarket“, rekao je za Niške Vesti Živković.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

Hotel će pak na rekonstrukciju još malo da sačeka da budu sprovedeni svi planovi koji su predstavljeni sredinom avgusta kada je rukovodstvo opštine priredilo prijem za novog gradonačelnika Niša Dragoslava Pavlovića, kada su prikazani planovi rekonstrukcije Hotela Srbija i drugih istorijski značajnih objekata u Niškoj Banji.

Hotel Partizan više od decenije i po ne prima goste, jula 2018. godine izbio je požar u gornjim spratovima kada je on ostao bez krova, tada je počelo i konstantno svakodnevno propadanje. Hotel je imao 4.500 kvadrata i kapacitet od 132 kreveta sa nekoliko konferencijskih sala, danas je ruglo.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

Vlasnik hotela je tada bio Srba Ilić, američki biznismen srpskog porekla, koji je još 2004. godine kupio preduzeće „Srbija turist“ u čijem je sastavu bio i hotel „Partizan“. Vlasnišvo je zatim preneo na brata. Zbog poreskog duga od 105 miliona dinara, Ilićeve firme „Redwood“, postupak je zamrznut kod Poreske uprave. „Partizan“ je u dva navrata bio na tenderu za prodaju. Prema nezvaničnim saznanjima Agenciji za restituciju se tada javila jedna porodica koja je tvrdila da ima prava na zgradu.

ISTORIJAT

Do kraja Drugog svetskog rata na ovom mestu nalazio se hotel „Milenković“. Izgradio ga je niški industrijalac Milivoje Milenković od 1935. do 1937. godine. Bio je najveći i za to vreme najmoderniji turistički objekat u mestu.

Foto: Niške Vesti/arhiva

Na površini od oko 5.000 kvadratnih metara mao je 130 postelja, lift, sale za ručavanje i zabavu, terase za sunčanje, sopstvenu poslastičaru, hotelskog lekara, garaže, baštu sa hiljadu stolica, zbog čega je brzo stekao prvorazrednu reputaciju. Hotel je radio tokom čitave godine, a sobe i apartmani morali su da se rezevišu godinu dana unapred. Po veličini i opremljenosti hotel „Milenković“, kasnije „Partizan“, bio je jedan od najlepših i najsavremenijih hotela u Srbiji.

Arhitektonski, hotel je predstavljao čist primer modernizma. Suteren u ravni ulice u kome su smeštene radnje i mezanin sa salom restorana, povezan sa prostranom terasom, bili su prilagođeni terenu u padu. U jeku korišćenja novih materijala nadgradnjom je izmenjena prvobitna fizionomija biseru rane Moderne u ovom kraju. 

Posle rata hotelom je gazdovala firma „Srbijaturist“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Samo me zanima koji „genije“ je prodao restoran i bivsu samoposlugu,mimo hotela,iako su oni sastavni delovi samog hotela? Kako misle da ce neko kupiiti hotel kad gosti ne bi imali gde da se hrane,posto je restoran prodat nekome pre toga? Ovde nisu cista posla i ne verujem da je taj mestanin sam u tome vec da neko od politicara stoji iza svega jer mestanin nije taj kapacitet da bi sam kupio toliki poslovni prostor,plus da uradi sve sto treba oko njega.

  2. NB moze samo dozivi procvat u koliko se odvoji od grada Nisa i postane nezavisna opstina.Sve dok dobija na kasicicu od grada Nisa,ubrzano ce propadati.

    1. Izvini, pa zar nije, vec, propala. I, bolje da se odvoji, lakse i Nisu i Banji. Valjda ce da bira sposobno rukovodstvo a ne, vec 15 godina podobne!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com