Kolumna

SJAJ JEDNE LJUBAVI

U katalogu koji sam napisao 2023. povodom 354 godine od smrti Rembranta van Rajna, nalazi se i tekst pod naslovom “Sjaj jedne ljubavi”. To je priča o Rembrantu i njegovoj služavki. Hendrikje Stofels bila je njegova služavka, model i velika ljubav. Ta ljubav izazvala je veliki skandal i, jedan od najmučnijih sudskih sporova u Holandiji XVII veka. Nakon tog skandala Rembrant nije više mogao da računa na podršku establišmenta u Amsterdamu. Ove jeseni navršava se 360 godina od smrti Hendrikje Stofels.

Hendrikje Stofels bila je služavka u Rembrantovoj kući. Nakon smrti Rembrantove supruge Saskije 1642, godine, Hendrikje je nastavila da i dalje živi pod tim krovom. Ubrzo ona postaje Rembrantova ljubavnica i model. Lepa, raskošna ridjokosa devojka, mladja od umetnika skoro dvadeset godina, preuzela je 1649. vodjenje njegovog velikog domaćinstva. Amsterdamom se kao plamen šire glasine da bogati umetnik bludniči sa svojom služavkom. Ona će, navodno, imati dete sa slikarem.(Rodila mu je devojčicu Korneliju). Rembranta te glasine kao da ne dotiču. Srećan je. Jednoga dana on je poziva iz kuhinje i naredjuje:

– Svuci se i sedi tamo naga, ne miči se. Ti si sada moj model. Najpre je slika kao ženu sa uzdignutom košuljom koja drži noge u vodi.(Nacionalna Galerija, London). Dok se svlači Hendrikje kaže:
– Ali, ja nisam lepa. Nije mi potrebna nikakva grčka Venera – odgovara joj on. Slika je kao „Batsebu“ ( Luvr, Pariz). Rembrant slika svoj model bez ulepšavanja. To je žena od krvi i mesa, lepa, neskrivenih mišica koje su nastale radom, sa naglašenim bokovima seljanke.
Služavka je njegova velika ljubav – upravo se zbog toga u vatrenom ljubavnom plamu ispoljava sva Rembrantova potisnuta čulnost. Ovo je već, isuviše za Amsterdam. Iste godine, kada su se u Rembrantovom ateljeu mnogi divili Batsebi Hendrikje dobija poziv da stupi pred Crkveni savet, najmoćniju instituciju u gradu.
– Pocepaj taj poziv – samouvereno savetuje svojoj ljubavnici. On sebe smatra neprikosnovenim. Dva puta je tako postupila, treći put su je izveli pred tu strogu gospodu.
– Ti živiš sa svojim gospodarem – kaže predsedavajući.
– Ja sam njegova služavka – brani se Hendrikje.
– Ti s njim bludničiš.
– Ja volim svog gospodara.
Salom, u kojoj se skupio krem Amsterdama, prolomi se kikot i smeh.
– Dozvolila si da te slika nagu – prasnu predsedavajući.
– Činila sam ono što mi je gospodar naredio – kaže ona.

Nalažu joj da se pokaje i odriču joj pravo na svetu pričest. Rembrant nije uplašen, on društvo ne shvata ozbiljno, previdja sevanje na horizontu. Ali, velika bura se ipak podigla.
Uvredjeno društvo, koje je podiglo „skorojevića“, sveti se. Ni jedan poznavalac umetnosti ne želi da ima nagu sliku „bludnice“. Ljubitelji umetničkih dela kupuju njegove slike za pregršt sitnine. Slike od kojih pojedine vrede čitava kraljevstva, prodaju se u bescenje. Suma isplaćena Rembrantu nije dovoljna da pokrije troškove njegovog domaćinstva, a o otplati dugova nema ni govora. Posluga se otpušta.

U istoriji slikarskih modela ne postoji takav slučaj kao što je sudbina Hendrikje Stofels. Ona stalno krstari izmedju kuhinje i ateljea. Ponekad nema ni toliko vremena da opere ruke – baca sa sebe haljinu i keselju, preobražava se iz služavke u „Suzanu na kupanju“.

Godine 1663, izbija velika kuga u Amsterdamu. Jedna od žrtava je Hendrikje Stofels.
– Mogao bih ti naći neki model – kaže mu njegov poslednji prijatelj.
– Misliš : ljubavnicu?
– Možeš da slikaš moju kćerku – ima dvadeset godina i veoma je lepa – predlaže prijatelj.
– Hendrikje je bila moj jedini model.
– To nije tačno. Osim toga, nikada nisi pružio Hendrikje nikakvo zadovoljstvo.
– Ono što mi je pružilo njeno telo, to sam na svojim slikama i prikazao.
– Modeli su nezahvalni.
– Kada je reč o zahvalnosti, biću večno zahvalan Hendrikje. Potomstvo zaboravlja modele. Hendrikje neće biti nikada zaboravljena – kaže Rembrant.

Autor: Kamenko M. Marković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. jako lepa priča.U tome je veličina profesora Markovića.Prenosi znanje na jedan drugačiji način.
    Moj profesor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com