Društvo

Pljušte tužbe nezaposlenih zbog isplate manjih naknada NSZ

Oko 40.000 građana tužilo je Nacionalnu službu za zapošljavanje, zato što su im isplaćene manje novčane nadokande. Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 i do 5.000 dinara.

Svi građani kojima je prestao radni odnos, a pritom su radili najmanje godinu dana, po Zakonu imaju pravo na novčanu nadoknadu koju im Nacionalna služba za zapošljavanje jednom mesečno isplaćuje. Njen iznos ne može biti niži od 80 odsto niti viši od 160 procenata od minimalne zarade.

Biro rada je, međutim, svima “pogrešno” obračunavao naknade i isplaćivao manje. Iznos je svakog meseca bio manji od 80 odsto minimalca, jer je obračunavan ma osnovu prosečnih časova rada, a ne na osnovu stvarnog promenljivog fonda časova rada u svakom mesecu.

nsz

Kako objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, osporavani način obračuna visine novčane naknade obavlja se u skladu sa obavezujućom preporukom Državne revizorske institucije od 28. decembra 2011. godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je do tada radila po drugačijem principu i pre obavezujuće preporuke DRI, po ovom osnovu, nije bilo tužbi.

Podnošenje tužbi po ovom osnovu, počinje od januara 2012. i traje u sve većem obimu i danas, ističu u pisanom odgovoru u Nacionalne službe za zapošljavanje, a prenosi Tanjug.

Pokrenuto je više od 40.000 postupaka, a sudovi u većini slučajeva presuđuju u korist onih koji su tužili i do sada je na taj način presuđeno u oko 9.000 predmeta.

„U jednom manjem broju slučajeva, sudovi su presuđivali i u korist Nacionalne službe za zapošljavanje. Iz tog razloga NSZ je pred Vrhovnim kasacionim sudom u martu ove godine izjavila posebnu reviziju, kojom je od najviše sudske instance u ovoj vrsti sporova zatražila da donese odluku kojom će se rešiti nastalo sporno pravno pitanje. Pitanje se u osnovi svodi na to da li je NSZ pravilno obračunavala i isplaćivala novčanu naknadu“, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

U ovoj službi očekuju da Vrhovni kasacioni sud što pre zauzme stav, kako bi se to pitanje rešilo na pravilan i zakonit način.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa do 5.000 dinara ukupno.

U ovim sprovima se mnogo više novca dosuđuje u korist advokata, veštaka i javnih izvršitelja i to čak do deset puta više nego što se isplaćuje korisnicima novčane naknade, saopštili su iz NSZ.

Nacionalna služba za zapošljavanje iznose novčane naknade i dalje obračunava u skladu sa obavezujućim nalogom DRI, jer je zakonom obavezna da primenjuje sve naloge koje dobije od te najviše revizorske institucije.

U Srbiji ima 39.894 korisnika novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje, pokazuju podaci za septembar.

Njima je u proseku bila isplaćena naknada u vrednosti od 24.355 dinara bruto, odnosno 15.514 neto, za taj mesec. Ukupno za te namene isplaćeno je više od 971 milion dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com