Sport

Planinarska akcija u Vrmdži

U organizaciji Opštine Sokobanja, Mesne zajednice Vrmdža, Planinarskog društva “Preslap” iz Niša i Planinarskog kluba “Železničar” iz Aleksinca, u subotu, 5. juna 2021. godine, održaće se sedma tradicionalna planinarska akcija prelaska kružne staze oko sela Vrmdža.

Ova tradicija otpočela je 2014.godine, i prvih šest akcija u Vrmdži održavano je u martu mesecu. Kako zvanična akcija prošle, 2020.godine, nije mogla biti održana zbog epidemije koronavirusa, Planinarsko društvo “Preslap” je radi očuvanja tradicije okupljanja u Vrmdži, izvelo akciju juna meseca, što je naišlo na veliku podršku opštine Sokobanja, i odlučeno je da se i zvanična, tradicionalna akcija, zbog još lepše prirode, još atraktivnijih vidika, i zbog lepšeg vremena, ubuduće održava u junu mesecu. Do sada je planinarska akcija u Vrmdži bila jedna od vodećih manifestacija ovakvog tipa u Srbiji, a u 2019.godini i najmasovnija u Srbiji, sa preko 1500 učesnika.

Foto: PD Preslap

Vrmdža je po mnogo čemu posebno selo u Srbiji, a na jugu Srbije valjda i jedino u koje se narod doseljava. U Vrmdžu se naseljavaju, zadnjih dvadesetak godina, ljudi iz svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva. Prema stanju katastra, Vrmdža je jedno od najuređenijih sela u Srbiji, što pogoduje kupovini i izgradnji nepokretnosti.

“Vrmdža, selo podno Rtnja, je posebna i po svom položaju, kao najjužnije selo na ogromnom masivu Karpata, koji počinje daleko na severu, na granici Poljske i Slovačke, a završava se upravo u Vrmdži, na razvođu Sokobanjske i Crnorečke kotline, na južnom obodu moćne Rtanj planine. Vrmdža je okružena stenama, te se popularno naziva i “Sokobanjski San Marino”. Najpoznatije stene Vrmdže su Latin grad, koji se smatra i simbolom sela, zatim Sokolovica, Devojački kamen i Nikolin kamen. Na steni Latin grad, preko 1000 godina postojalo je utvrđenje, još iz rimskog doba. Vrmdža je jedno od retkh sela koje ima i svoj muzej, a upravo u Vrmdži je, po oslobođenju ovog kraja od turskog ropstva, po nalogu knjaza Miloša Obrenovića, podignuta i prva škola, 1859.godine. Severno od Vrmdže, nalazi se malo prirodno jezero, Vrmdžansko jezero, a u blizini jezera je 13.oktobra 1878.godine pao i meteorit, i to je prvi zabeležni pad meteorita na području Srbije. Delovi vrmdžanskog meteorita nalaze se u mnogim prirodnjačkim muzejima širom sveta”, saopštilo je PD “Preslap”.

Foto: PD Preslap

Sve ove znamenitosti, i prirodne, i geografske, i kulturne, nalaze se na trasi kružne staze planinarske akcije u selu Vrmdža. Trasa je ukupno duga 15 kilometara i spada u rekreativne trase, pogodne za prelazak svakog planinara i rekreativca, a i dece i učenika, koji svake godine svojim dolaskom ulepšaju ovu manifestaciju.

“Trasa počinje na brudu Crkovac, kod muzeja sela Vrmdža, crkve Svete Trojice i ostataka škole iz 1859.godine. Zatim se odlazi u centar sela, prolazi se pored stene Latin grad, i izlazi se na desnu obalu Vrmdžanske reke. Mesto za odmor je etno kompleks “Deda Mijina vodenica”, gde vodenica, sada rekonstruisana, zapravo radi bez prestanka čitava tri veka. Malo dalje je i izvor Vrmdžanske reke, gde se takođe zastaje, i čak se voda može piti sa ovog izvora. Sledeći duži odmor je na obalama Vrmdžanskog jezera. Ovde je predvišena mogućnost da učesnici koji ne žele ili ne mogu dalje da idu, budu vraćeni u Vrmdžu, i oni bi na tako prešli 9 kilometara”, ističu planinari.

Foto: PD Preslap

Od Vrmdžanskog jezera, trasa vodi u pravcu mesta Oblozi, koje razdvaja Sokobanjsku i Crnorečku kotlinu, i odakle se skreće naglo na jug, prema Vrmdži. Do ulaska u Vrmdžu, izlazi se na tri stene, sasvim bezbedno, lagano, uređenim stazama sa onih strana odakle su stene pristupačne: najpre na stenu Vidikovac, zatim na stenu Sokolovica, na kraju i na Latin grad. Sa svih ovih stena pogled je fascinantan, vidi se dobar deo juga Srbije i Pomoravlja.

Foto: PD Preslap

Akcija će se okončati u dvorištu nove škole, ispod stene Latin grad, gde će biti poslužen besplatan ručak svim učesnicima.

Zanimljivo je da je održavanje ove planinarske manifestacije, pokrenulo i nove sadržaje u Vrmdži, te je na stenama Devojački kamen i Nikolin kamen uređeno stotinak smerova za sportsko penjanje, a održava se i filmski festival “Vrmdža fest”, na temu turističkkih i ekoloških kratkometražnih filmova.

Foto: PD Preslap

Odlazak na sedmu akciju u Vrmdži, za građane Niša organizuje Planinarsko društvo “Preslap”. Polazak za Vrmdžu je 5.juna 2021.godine u 7 sati ujutru, sa parkinta tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 600 dinara, a prijave za učešće primaju vodiči: Miroslav Dokman (telefon: 062205977), Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Dejan Radojlović (telefon: 063498018).

Foto: PD Preslap

Za prelazak staze potrebne su planinarske cipele i duboke patike, a potrebno je poneti i rezervnu majicu, gornji deo trenerke, kačket, naočare za sunce. Za prvi deo akcije potrebno je poneti nešto hrane od kuće, a po prelasku staze, biće poslužen besplatan ručak, te učesnici treba da ponesu porcije i pribor za jelo. Vode na trasi ima na brdu Crkovac i kod vodenice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com