Kultura

Pisac Miloš Petković preporučuje 10 knjiga za čitanje u izolaciji

Popularni niški pisac Miloš Petković, autor osamnaest romana i dobitnik mnogih književnih nagrada, preporučuje čitaocima portala „Niške Vesti“ deset romana za čitanje u izolaciji: pet za mališane i pet za stariju publiku.

 

 

„U ovim teškim trenucima, kada moramo biti odgovorni: da pomognemo starijima, da ostanemo kod kuće i da sačuvamo svoje i zdravlje svih u našem okruženju, čitanje nam pruža beg od stvarnosti, razonodu i priliku da se, možda, vratimo u detinjstvo ili odlutamo stazama nekih kultnih priča“, navodi za Niške Vesti pisac Miloš Petković.

Preporuka za mališane

Od knjiga za decu, Miloš nam preporučuje sledećih pet naslova:

„Neka prva preporuka bude knjiga „Patuljak iz Zaboravljene zemlje“ pisca Ahmeta Hromadžića, jako volim tu knjigu. Dalje, „Kroz pustinju i prašumu“ poljskog Nobelovca Henrika Sjenkjeviča, zatim „Beskrajna priča“ Majkla Endea i „Knjiga o džungli“ Radjarda Kiplinga. Zapravo, preporučujem sve od Kiplinga. I za kraj, obzirom da ste iz vaše redakcije zatražili da ne budem skroman i da preporučim nešto i iz mog opusa, neka to budu „Patuljci i vile“ u izdanju Pčelice.“

Preporuka za starije

Iako pisac poznat po svojim delima fantastike, Miloš se ovoga puta uglavnom opredelio za klasike.

“Preporučujem kultno delo „Ime ruže“ italijanskog književnika Umberta Eka, zatim knjigu „Mobi Dik“ Hermana Melvila, „Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime i „Uporište“ Stivena Kinga. Za kraj, iz mog opusa, knjigu „Usnuli zmajevi“ koju sam koautorski napisao sa frontmenom grupe „Orthodox Celts“ Acom Seltikom, a koju je ilustrovao Igor Krstić. Nju je, pre nekih godinu i po dana, objavila izdavačka kuća Laguna.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com