Društvo

Peti rođendan Roditeljske kuće u Nišu

Pet godina Roditeljska kuća NURDORA otvorena je za mališane i njihove roditelje koji se bore sa karcinomom. Proteklih godina ovde je boravilo 75 porodica, a volonteri udruženja njima su bezrezervno poklanjali podršku, ljubav i prijateljstvo.

Mališani sa juga Srbije, koji se protiv opakih bolesti bore na hematoonkološkom odeljenju Dečije interne klinike u Nišu, već pet godina mogu da sa članovima svoje porodice borave u Roditeljskoj kući, da tu dobijaju potrebnu negu, savete i podršku.

Ideju o osnivanju Roditeljske kuće pokrenulo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, a uz podršku Grada ona je i realizovana.

Dana Mitrovska, volonterka NURDOR-a

“Cilj je porodice oslobodimo dodatnih troškova tako što im obezbeđujemo smeštaj. Oni ovde, bar na trenutak, zaborave na bolest i lečenje. Deca se ovde opuštaju i zabavljaju. Svakog dana su tu i volonteri koji se igraju sa klincima i razgovaraju sa roditeljima”, navodi Dana Mitrovska, volonter NURDORA koja se i sama izborila sa karcinomom, a zatim je rešila da svoje vreme posveti ovim hrabrim mališanima.

I Aleksa Janković jedan je od volontera koji je, kako kaže, iskusio “obe strane”. Kao dete se izborio sa karcinomom, a sada stoji uz mališane koji vode najvažniju bitku.

Aleksa Janković, volonter NURDOR-a

U samo priču o NURDORU sam ušao kao dete koje je pobedilo bolest, nakon toga sam odlučio da se pridružim volonterskom timu NURDORA, da svoje vreme posvetim akcijama i radu. Pokušavam da doprinesem da se osećaju bolje, da im dane učinimo lepšim“, kaže Aleksa.

U NURDORU podsećaju da imaju svoj štand na sajmu knjiga u hali Čair, i da svako ko želi tu može da se informiše o radu udruženja, a i da donira novac.

Roditeljska kuća je mesto gde mališani zajedno mogu, makar na trenutak, da zaborave na bolnicu i terapiju

Podsetimo, ovo udruženje trenutno prikuplja novac za izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu. Brojnim akcijama i donacijama prikupljen je novac za prve dve faze izgradnje, ali nedostaje još novca za opremanje ove klinike. Oni koji žele da pomognu da mališani dobiju najkvalitetnije lečenje i najveće šanse za lepše detinjstvo mogu poslati poruku na 1150.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com