Društvo

Petar Božović: Niš je lep grad, a Šaban Bajramović je njegov brend

Koncert pod nazivom „Me sem Šaban“ (Ja sam Šaban) održan nedavno u Nišu bio je prilika da poznati glumac bude gost našeg grada i pre održavanja tradicionalnih Filmskih susreta. Petar Božović bio je specijalni gost ove manifestacije na kojoj je obeleženo deset godina od smrti velikog umetnika i kralja ciganske muzike – Šabana Bajramovića.

Dan nakon koncerta Božović se okupio sa svojim prijateljima u kultnoj niškoj kafani Galija ali i izdvojio svoje vreme da sa čitaocima Niških Vesti podeli svoje impresije o našem gradu i svom velikom prijatelju Šabanu Bajramoviću.

“Niš je nekada bio poznat po Caru Konstantinu koji se ovde rodio, a kasnije je postao poznatiji po Šabanu Bajramoviću. Svet danas manje zna o Konstantinu nego o Šabanu, zahvaljujući njegovoj muzici koja je dirnula srce svih onih koji su je čuli. Njegova gostovanja u Americi su doživljavala ogromne uspehe, zbog čega? Zbog toga što u njegovoj pesmi i u njegovom glasu ima to neko osećanje tuge, bola i muke koje je njegov narod preživljavao i preživljava kroz vekove. Slično kao crnačka populacija u Americi, nije čudo što se tamo rodio soul i džez, nije ni čudo što su oni to osetili kao nešto jako blisko.” počeo je razgovor o niškom velikanu Petar Božović.

Kako kaže i sam je prijatelj sa pripadnicima romske nacionalnosti od malih nogu i prema njima pre svega gaji veliko poštovanje, jer se u njima ogledaju najvrednije ljudske osobine.

Foto: Niške Vesti

“Ono što je u toj ciganskoj duši jako vidljivo i specifično može se videti kroz gledanje njihove istorijske biografije, nikada se nisu zaustavili. Taj njihov hod, rađanje i smrt u hodu, a sve praćeno sa pesmom, radošću i strašću je nešto neverovatno. Uz to unošenje u svoj jezik svega što im je potrebno za opstajanje na tom tlu, da bi preživeli. Uopšte to njihovo preživljavanje i odnos prema životu je specifičan.” kaže on.

“Dete se rodi i odmah postane čovek.” tako je opisao upravo taj njihov život. Dodaje da, iako oni umiru mladi, žive dva puta intenzivnije od onih koji koriste razne načine da bi sebi produžili život.

“Sa Ciganima sam bio prijatelj od detinjstva i njima se divim. Nikada neću zaboraviti te susrete kao dete, kada smo igrali karte ispod čerge, na jagnjećoj koži. Teško je bilo odvući me kući posle toga. Kroz te ljude treba posmatrati život, a ne kroz ono što nam prikazuju na TV ekranima, gde možeš biti star,mlad,vitak ili šta god hoćeš, samo ukoliko slušaš reklame.” ističe Božović.

Božović bio gost Niša i “Galije”. Foto: Niške Vesti

Potom se osvrnuo i na koncert zbog kojeg je i došao u naš grad i istakao važnost jedne ovakve manifestacije koju svakako treba očuvati.

“Ovo je jedan divan znak i presedan, ako već imate jednog umetnika kao što je bio Bajramović, to treba iskoristiti i napraviti stalni festival. On je u svetu stekao mnogo svojih obožavalaca, i ti muzičari koji to osećaju će sigurno doći na taj festival. Bajramović to zaslužuje. Čuvajući taj brend možete se osvrnuti i na druge kvalitete koje ima ovaj grad. Mi smo nekada Niš znali po Duvanskoj i Mašinskoj industriji, po Niškoj banji…” rekao je glumac i još jednom naglasio da je Niš danas poznat po ovom velikom umetniku. Inače, nije prvi put da je Božović gost našeg grada, a osim na Filmskim susretima i ovakvim usputnim manifestacijama voli da u Niš dođe i privatno.

“Dolazim i zbog društva u Niš, tu su mi drugari, Saitovići i ostali. Radujem se što se renoviraju neki objekti koji su takođe brend ovog grada. Žalosno je gledati kako to propada. Niš je lep grad!” zaključio je Božović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com