Kultura

Petar Božović gost koncerta u čast Šabanu Bajramoviću

Koncert pod nazivom „Me sem Šaban“ (Ja sam Šaban) biće održan večeras od 21 čas. Ovim muzičkim događajem biće obeleženo deset godina od smrti velikog umetnika i kralja ciganske muzike.

Koncert organizuje grupa entuzijasta i volontera, među kojima su i prijatelji Šabana Bajramovića Nebojša Saitović, poznatiji kao Neša Saita sa svojim ansamblom Crne mambe i Federacija Roma osnovaca i srednjoškolaca iz Niša.

Gostovanje u emisiji RTV Belle amie

„Planirali smo program od dva i po do tri sata. Međutim, problem je bio kako među brojnim Šabanovim pesmama izabrati one prave. Veliki je to posao jer je trebalo birati među 700 koje su nastale u periodu od 1968. kada je Šaban snimio svoju prvu ploču, pa sve do 2008. godine. Šaban je samo poslednjih 15 godina imao hitova za koncert od dva sata“, kaže Kariman Alijević Manča predstavnik FROS-a, koji je i kreator programa.

Koncert će biti priređen na keju, u amfiteatru koji godinama već krči sebi put velike muzičke pozornice grada Niša.

„Na ovom mestu se i bez koncerata, u večernjim časovima okupljaju mladi ljudi. Spomenik Šabanu niko ne dira, kao ranije, što je veliki plus za naš grad“, kaže Neša Saita, obećavajući kvalitetnu svirku na ovom prostoru i dodaje: „Većina Šabanovih pesama je u etno džez maniru. To je muzika koja pokreće i otkriva niški merak“.

Za četiri decenije rada Šaban Bajramović je sarađivao sa brojnim muzičarima nekadašnje Jugoslavije.

Na poziv Nišlija neki su se odazvali pozivu te će publika večeras imati priliku da pozdravi i doajena domćeg glumišta Petra Božovića, Emira Hadžihafizbegovića koji poslednjih deset godina svakog 16. aprila na dan Šabanovog rođendana u teatru 55 u Sarajevu organizuje večeri Šabanu u čast.

Kako se očekuje dolaze dva člana benda Kubizmo sa kojima je Šaban pred kraj života snimio nekoliko numera, dolaze gosti iz Slovenije gde je Šaban započeo „zidanje“ svoje karijere i brojni drugi poštovaoci Šabana i njegovog stvaralaštva.

Dan posle koncerta, u Niškom kulturnom centru od 12 sati održaće se i tribina o značaju ovog muzičara i Nišlije, kao i izložba fotografija, ploča i kaseta. Na tribini će govoriti, muzičar Nebojša Saitović (Neša Saita), Kariman Manča Alijević, ispred organizacije FROS i ostali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com