# IstaknuteDruštvo

Pesmom i folklorom obeležen Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave obeležen je u niškom Oficirskom domu, prigodnim programom koji su pripremila folklorna društva i dečiji hor uz etno postavku.

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen na godišnjicu proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine. 

Manifestacijom „Dan tradicije“ u nišu je obeležen ovaj važan praznik koji kako kaže gradonačelnik Dragoslav Pavlović nije samo prilika da se prisetimo prošlosti, već i da se ujedinimo u očuvanju vrednosti koje povezuju sve nas.

„Deco treba da znate da ste potomci junaka sa Kajmakčalana, Kolubare i Dobrog polja. Vi ste naslednici  onih čija je lozinka u najstrašnijim vremenima bila – Neka bude što biti ne može. Kada je bilo teško i nezamisliovo, veliki Živojin Mišić je govorio sa punom verom u Boga – Napred junaci“, rekao je gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović obraćajući se mladima kojih je danas u maloj sali Oficirskog doma bilo najviše.

@niskevesti.rsVi ste naslednici junaka s Kajmakčalana, Kolubare i Dobrog Polja. S punom verom u boga napred junaci!♬ original sound – Niške Vesti

,,Na Dan proboja Solunskog fronta, slavimo srpsko junaštvo, herojsku tradiciju i strašni usklik divova starih: „U smrt ili slobodu otadžbine!“ Proslavljamo najslavniji naraštaj našeg roda, Petra Bojovića, Stepu Stepanovića, Nikolu Pašića i Živojina Mišića. A sa njima i stotine hiljada neznanih junaka čije su kosti rasute od Cera do Krfa, ostrva smrti i nade. Danas slavimo srpsku zastavu, lepšu od svih! Za nju su junačku krv lili vitezovi, sa njom su u pobede jurišali nepobedivi!’‘, poručio je gradonačelnik Pavlović i dodao :

,,Srpski vojnici sa saveznicima 15. septembra osvajaju 11 km teritorije. Možda je to malo za geografiju, ali je za istoriju mnogo! Tih 11 km označili su oslobođenje otadžbine, ali i krah Velikog rata. Naši preci očuvali su dostojanstvo zastave, danas je red došao na nas. Srpsku zastavu, simbol srpske slobode, junaštva i srpskog jezika, preuzimamo u ruke mi i sa istom moralnom obavezom dužni smo da čuvamo njenu svetost i njenu čast“, rekao je Pavlović i svakom Srbinu, gde god se nalazio, čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave!

U umetničkom programu manifestacije nastupili su i Hor Čarolija, ansambli ,,Mozaik“ i ,,Naisa“, KUD ,,Buklija“ i Muška pevačka grupa bogoslova iz Niša.

Organizatori ,,Dana tradicije“ su Kancelarije za mlade Grada Niša i udruženje ANIP Mozaik uz podršku Grada Niša, a na inicijativu Udruženja koreografa Srbije , Dečijeg kulturnog centra Beograda i Ministarstva kulture Srbije.

Da se podsetimo, Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. godine, dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovetnu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske.

Ovaj praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, 2022. godine u Bijeljini. Svečana manifestacija u hali „Čair“ u Nišu održana je 15. septembra 2023. godine.

Probojem Solunskog fronta, koji su izveli Srbi, ostvarena je ključna promena u ratnim prilikama Prvog svetskog rata. Time je započeo slom Centralnih sila, odnosno snaga Nemačke, Austrougarske, i drugih, kao Bugarske i Turske, što će dovesti do okončanja Prvog svetskog rata, najvećeg i najrazornijeg koji je svet do tada video. Brzo napredovanje Srba, pošto je front probijen, prinudilo je na kapitulaciju prvo Bugarsku, potom i Austrougarsku, da bi kapitulacijom Nemačke Veliki rat bio okončan.

Srpska vojska je tada po oslobođenju prostora Kraljevine Srbije, oslobodila i prostore nastanjene Srbima dotadašnje Austrougarske, kao i druge južnoslovenske narode, što je rezultiralo stvaranjem zajedničke države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1929. preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.

Bio je to jedan najvećih uspeha u istoriji Srba. Front je probijen razbijanjem bugarsko nemačkih snaga koje su držale taj deo borbene linije. Potom, pošto je prodor Srba nastavljen velikom brzinom, na iznenađenje saveznika, usledila je prvo kapitulacija Bugarske, zatim Austrougarske, da bi potpisivanje primirja sa Nemačkom 11. novembra, označilo konačni poraz Centralnih sila u Prvom svetskom ratu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Privatne proslave. 95% Nišlija nije ni znalo da je danas neki praznik a još manje da se negde isti proslavlja. Ne može na silu partijski ustanovljeni praznici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com