Društvo

PEŠAČKA ZONA: Od Narodnog pozorišta do glavnog niškog trga

Kako će izgledati novi – uređeni niški Trga Kralja Milana saznale su Nišlije na javnoj prezentaciji koja je organizovana u sali Skupštine Grada.

Novi niški glavni gradski trg biće prilagođen pešacima , gde se najviše razmišljalo o njihovoj bezbednosti a prostor će biti dovoljno prostran za organizovanje velikih manifestacija, pojašnjava Branimir Ćirić, glavni arhitekta na ovom projektu ispred Zavoda za urbanizam.

Foto: Niške Vesti; Ljiljana Vasilevska, profesor sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu

 “Sada je potrebno da se ispoštuje papirologija i rokovi, što jeste u zakonskim okvirima koje moramo da poštujemo. Ne bih da licitiram sa vremenom ali po nekoj proceni može da se očekuje da gradnja krene već u martu, ali nemojte da me pitate za rokove“, rekao je uz osmeh Ćirić.

Ono što se danas čulo a zainteresovalo je najviše Nišlije jeste da će pešačka zona biti i deo od Narodnog pozorišta pa sve do Trga Kralja Milana i sam trg.

“Planom je predviđeno da se transformiše potez od Narodnog pozorišta do Trga Kralja Milana i sam glavni trg. Balkanska i Davidova ulica se već tretiraju kao pešačke ulice”, rekla je Ljiljana Vasilevska, profesor sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu koji je i napravio projekat.

Glavni gradski trg planirano je novim projektom, izgiubiće postojeći parking ali će dobiti još jednu fontanu baš na tom mestu. Deo ulice “Sedmi juli” od Hotela Park do mosta kod Tvrđave biće zatvoren za saobraćaj.

Foto: www.skyscrapercity.com

“Radna grupa je čitavu godinu izrađivala ovaj projekat i dogovorom došla do najboljeg rešenja. nekada je bilo i neslaganja ali smo na kraju zadovoljni projektom koji je delo svih nas”, rekao je Branimir Ćirić, ispred Zavoda za urbanizam.

Slede žalbe i primedbe Nišlija na predstavljeni projekat u zakonom predviđenim okvirima, sledi raspisivanje tendera, rokovi i rok za žalbe, nabavka materijala i početak gradnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com