DruštvoEkonomija

Pčelari se izborili za rekordnu cenu meda

Zahvaljujući angažovanju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i radu pogona “Naš med” otkupna cena bagremovog meda u našoj zemlji dostigla je 7,1 evro po kilogramu, što je najviše na svetu, izjavio je za Agroklub predsednik SPOS-a i član Skupštine pogona “Naš med” Rodoljub Živadinović.

Dodao je da je sa tom cenom Srbija pretekla Mađarsku koja je uvek imala najvišu otkupne cene meda na čitavoj planeti.

“Prethodnih godina mi nismo dobijali cenu koju su dobijali pčelari u drugim državama i kada je postojala velika tražnja za medom. Već prve sezone rada pogona uspeli smo da obezbedimo bolje uslove, a druge sezone da ostvarimo tržišnu cenu”, istakao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, nije lako raditi sa tako visokom cenom, jer pogon nema “komotnost” u radu i nema dovoljno obrtnog kapitala.

“Puno pčelara to ne razume, oni misle da mi imamo milione evra i da možemo bez poteškoća da plaćamo med. Ni kupaca nema mnogo i svi hoće da uzmu na poček, a mi ne možemo da rizikujemo da nam neko ne plati med, pa da se tužimo. Za to nemamo sredstva. Ne dajemo med dok kupac ne plati, tako da nam je tržište veoma suženo.”

Kako je kazao, nema “igranja” i nema rizika, tako da su pčelari aposolutno sigurni da će za svoj med dobiti dogovoreni iznos.

“Drugu godinu zaredom meda nije bilo dovoljno pa su cene na tržištu prilično stabilne ili su rasle. Kada bude meda, a nadam se da će to biti ove godine, moguće je da će cena pasti i da će sa većom ponudom biti komplikovanije naći kupce”, objasnio je predsednik SPOS.

Foto: Mario Ćopić

Nije sve tako lako, dodao je, ali je moguće ukoliko vam profit nije na prvom mestu.

“Nama nije važno da imamo veliku količinu obrađenog meda u pogonu, već nam je bitno da imamo toliko koliko je potrebno da formiramo tržišnu cenu u Srbiji. Godinama unazad otkupljivači su enormno zarađivali, a sada to više ne mogu.”

On je podsetio da je 2008. godine, kada je Savez pčelarskih organizacija krenuo da radi na animiranju kupaca iz inostranstva, otkupna cena bagremovog meda bila 1,55 evra za kilogram.

„Pokušali smo 2013. godine da se dogovorimo da sa firmama koje otkupljuju i pakuju med da im popunimo kapacitete, da oni rade za fiksnu cenu i da zajedno pronalazimo kupce. Taj dogovor trajao je samo 24 časa. Shvatili smo da nemamo sa kim da radimo i da moramo da imamo svoj pogon. Za četiri godine uspeli smo da ga završimo”, rekao je Živadinović.

Po ugledu na pčelare, dodao je, o svom pogonu počeli su da razmišljaju i drugi proizvođači u našoj zemlji, a stočari su već krenuli da prikupljaju sredstva za izgradnju klanice jagnjadi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Okupna cena meda je najviša na svetu… Zamislite da se hvalimo najvišom cenom školarine ili zdravstvenih usluga!?
    Nedavno je jedan časopis objavio da je, izmedju ostalog, takva cena meda rezultirala napretkom da se broj falsifikata meda kod nas smanji sa 95% na 60%. Napredak… Zamislite (hipotetički) da se najvišom cenom zdravsvenih usluga u nekoj zemlji postigne smanjenje broja namerno pogrešno izdatih lekova sa 95% na 60%…
    Kada ne bude postojala ni jedna tegla falsifikovanog meda u prodaji radovaću se da to pročitam.
    Verovatno nećete objaviti ovaj komentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com