Društvo

Pčelar tvrdi: Lažni med ušao i u restoran Skupštine Srbije

Zoran Milojković, kome je bavljenje pčelarstvom porodična tradicija, tvrdi da lažnog, takozvanog industrijskog meda ima svuda i da ni cena od hiljadu dinara za teglu nije garant da ćete jesti prirodni, pčelinji proizvod. On kaže da je predstavnik Saveza pčelarske organizacije Srbije i u Narodnoj skupštini nedavno otkrio lažni med, a da isti jedu i deca u vrtićima jer ima znatno nižu cenu kojom lako “prolazi” na tenederima.

Zoran Milojković decenijama neguje pčele, a pored meda, bavi se i proizvodnjom mleča, polena i propolisa, kao i pravljenjem specijalnih mešavina ovih proizvoda. Kaže da je pčelarima bila uspešna 2015. godina, prošla katastrofalna, a ova malo bolja od prethodne.

Loše godine za pčelarstvo uticale su i na cenu ovog proizvoda, tako da tegla kvalitetnog  meda košta oko 1000 dinara za kilogram.

U marketima se može naći takozvani industrijski med, koga Milojković zove i lažnim, falsifikovanim medom. Ovaj med se prodaje po ceni od 400 i 500 dinara, za šta pčelar tvrdi da je neodrživo, jer njegova otkupna cena iznosi 500 i 600 dinara.

“Nikako ne može u maloprodaji cena meda da bude 400 ili 500 dinara. Dok se doda trgovačka marža, pakovanje i ambalaža, jasno je da kilogram pravog meda ne može da košta manje od 800 do 1000 dinara”, kaže iskusni pčelar.

Razlike između ovih vrsta meda je veoma teško uočiti na prvi pogled, ali su ogromne. Kako je Milojković objasnio, osnovni sastojci lažnog meda su saharoza i skrob. Ima istine u tome da industrijski med nikada ne može da se ušećeri, a razlikuju se i u takozvanom “prekidanju niti”. Međutim, najlakše je uočiti razliku probanjem.

“Kada znate ukus pravog meda, čulom ukusa prepoznajete falsifikat”, tvrdi Milojković.

Dodaje da se veliki prozvođači trude da i cenom prikriju falsifikat, tako da i med od hiljadu dinara za kilogram nije garant da je u pitanju pravi pčelinji proizvod.

“Strahovita je tragedija da se i u našim obdaništima deci daje industrijski med, zahvaljujući tenderima gde se bira najniža cena. Znači, falsifikati su i tamo dospeli. I ne samo tamo, u restoranu Skupštine Srbije gde su naši poslanici, predstavnik Saveza pčelarske organizacije Srbije prepoznao je lažni med”, uverava pčelar.

On smatra da je jedini način sređivanja srpskog tržišta veće učešće inspekcije koja bi uzorkovala i vršila analizu meda u svim maloprodajnim objektima, kao i u restoranima i vrtićima, a zatim “falsifikatore” strogo kažnjavala “po džepu” i zaplenom robe.

“Mi uvozimo med iz Kine, Argentine i ko zna odakle, za koji sumnjam da je dobrog kvaliteta i njega jedu naša deca, a naš med koji je vrhunskog kvaliteta jedu deca u Nemačkoj”, objašnjava.

Inače, od 26. do 28. septembra na Trgu kralja Milana traje prodajna izložba meda, pčelinjih proizvoda, zdrave hrane i lekovitog bilja na kojoj se ovi proizvodi mogu naći po sniženoj ceni. Tako se ovde kvalitetan med može naći i po ceni od 800 do 900 dinara,  tegla meda sa saćem košta 1100 dinara, a tegla takozvanog “imuno miksa”, koji sadrži med, mleč, polen i propolis košta 2400 dinara.

Pokrovitelj izložbe je Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com