Stari Niš

Park heroja u Nišu

Naš grad je svojom turbulentnom istorijom ostavio velike tragove u istoriji sveta, pa zato i ne čudi ogromno bogatstvo kulturnog nasleđa koje posedujemo iz prošlosti. Tu sigurno spada i spomeničko nasleđe. Za ogromnu većinu građana spomenici i memorijalni kompleksi danas predstavljaju samo određenu količinu betona i mermera ali sigurno ima i onih drugih za koje imaju određen simbolički značaj, a jedan su od načina na koji jedna nacija definiše sebe i svoje vrednosti.

Foto: Vladimir Jovanović

Jedan od takvih je i memorijalni kompleks „Herojima Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata“. Nalazi se neposredno uz Nišavu u ulici 7. Jula, u jednom od najstarijih centralnih gradskih parkova- nekadašnjem Parku kraj Nišave, danas Parku Heroja Narodnooslobodilačke Borbe i posvećen je herojima stradalim u Nišu u Drugom svetskom ratu. Iako se nalazi u centralnom delu parka, ovo je sigurno jedan od najmanje primetnih kompleksa spomenika u našem gradu. Njega čine biste šest narodnih heroja Filip Filipovića, Stanka Paunovića, Filip Кljajića Fića, Sretena Mladenovića- Mike, Mije Stanimirovića i Кonrada Žilnika, kao i spomenik liven u bronzi na postamentu od mermera, pod nazivom „Prva iskra „. On predstavlja slomljeno staklo hotela „Park“ u kome je Aleksandar Vojinović bačenom bombom, ubio i ranio nekoliko vojnika Vermahta, što je označilo početak ustanka u Nišu u Drugom svetskom ratu. Delo je beogradskog vajara Vojina Stojića.

Foto: Vladimir Jovanović

Kada pričamo o herojima u parku postoje još dva spomenika herojima iz drugih ratova ali i mirnodopskih vremena. Na početku parka ispred gradske kuće nalazi se bista vojvode Petra Bojovića komandanta operacija za oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu 1918. godine. A u samom parku i Spomenik Fudbaleru, podignut 1927.godine u sećanje na tragično preminulog fudbalera FK.“Sinđelić“ koji se udavio u Nišavi prilikom spasavanja dečaka iz ledene Nišave.

Foto: Vladimir Jovanović

Nije nepoznato da su određenim istorijskim događajima u periodu nakon sloma kraljevine a kasnije i komunizma u našoj zemlji, spomenici bili jedno od polja na kom se vodila borba za definiciju i identitet nacija koja je prošla kroz decenije komunističke vladavine, a zatim i kroz krvav građanski rat. Možda bi građani Niša održavanjem svojih spomenika različitih epoha, kao i postavljanjem dodatnih objašnjenja pored njih, trebalo da pošalju poruku, posebno mlađim generacijama da slike o najvažnijim istorijskim periodima iz prošlosti svog društva i nacije, stvore bez ideoloških opterećenja i pobuda.

Foto: Vladimir Jovanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com