Društvo

Parastosom čegarskim junacima kod spomenika Ćele kula počelo je obeležavanje Gradske slave i 212. godišnjica boja na Čegru

Parastosom čegarskim junacima koji je služio jerej Dimitrije Petrović sa sveštenstvom Svetonikolske crkve kod spomenika Ćele kula počelo je obeležavanje Gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelana i obeležavanje 212.godišnjice od Čegarskog boja.

Parastosu je prethodila sveta liturgija u kapeli Svetih vrača Kozme i Damjana u krugu Vojne bolnice. Liturgiji i parastosu su prisustvovali predstavnici Vojne bolnice i građani.

foto: V.P.

“Kao i svake tako smo i ove godine 31.maja kada se 1809.godine odigrala bitka na Čegru, vojvodi Stevanu Sinđeliću i junacima koji su se sa njim borili stavljamo pomen. Ovde smo da se pomolimo za pokoj duše naših velikih junaka i boraca za slobodu i hrišćanstvo”, kazao je jerej Dimitrije Petrović.

foto: V.P.

On je istako da je za Srbiju od velikog značaja očuvanje tradicije i sećanja na junake koji su dali svoje živote za slobodu zemlje.

“Oni su žrtvovali za svoje savremenike ali i za nas kao njihove naslednike. Nema većeg blagoslova i veće žrtve nego položiti svoj život za bližnjeg. To je bio njihov ideal i njihov cilj. U zavet sun am ostavili i da čuvamo to za šta su oni pali, a to je sloboda”, dodao je jerej Dimitrije Petrović.

Čele kula je jedinstveni spomenik u svetu koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, koji odoleva vremenima i podseća na hrabrost i borbu predaka za slobodu. U Prvom srpskom ustanku, u boju na Čegru turska vojska je odnela pobedu nad srpskim ustanicima ali je zbog vojne umešanosti i hrabrosti ratnika pod komandom vojvode Stevana Sinđelića, poginulo mnogo više turskih vojnika, skoro 10.000 naspram 4.000 srpskih.

U znak osvete, zbog tolikih gubitaka, turski komandant Huršid paša izdaje naredbu da se sa glava poginulih Srba odere koža, da se kože napune slamom i pamukom i pošalju u Carigrad kao ratni trofej, a od lobanja izgradi kula kako bi se zastrašio i opomenuo narod. Tako je nikla Ćele kula, na turskom kula od lobanja. Bilo je 952 lobanje koje su ostavljele stravičan, mučan utisak svakom ko je video.

foto: V.P.

Danas Ćele kula ima 58 lobanja – neke su Srbi tajno skidali i sahranjivali, neke nisu odolele zubu vremena, a jedna je posebno izdvojena na pijedastalu, kao lobanja vođe ustanka Stevana Sinđelića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com