Kultura

„Panonski admiral” Ivana Ivačkovića u Nišu

Uoči početka 57. Sajma knjiga u Nišu, u petak, 25. decembra 2022, Niški kulturni centar će predstaviti knjigu Ivana Ivačkovića Panonski admiral.

Pored autora, o knjizi će govoriti i Bilja Кrstić, muzičar i Dušan Vesić, rok kritičar, a predstavljanje ove knjige će biti u Maloj sali NКC-a, od 18 sati.

“Ivan Ivačković je do sada, uz hiljade tekstova o rok muzici u raznim novinama i časopisima, objavio i sedam knjiga na temu rok muzike, kako o domaćim, tako i o stranim velikanima rok muzike. Njagovo najznačajnije delo, Кako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika, za koje je dobio vredno publicističko priznanje, nagradu „Desimir Tošić″, je ujedno i metodološka matrica, kojom se Ivačković služio u pisanju ove knjige o Đorđu Balaševiću. Pišući o Đoletu, Ivačković nas je kroz preko trista strana proveo i kroz sve istorijske, socio-političke, kulturološke i druge društvene sfere u kojima je radio i svoje pesme stvarao i pevao njegov, a i naš junak”, saopštio je Niški kulturni centar.

“Ako se osvrnemo na „bunt”, kao na jedan od atributa rokenrola, poslednje tri decenije svog rada i života Balašević je bio jedan od najbuntovnijih umetnika, ma o kojoj vlasti da se radilo”, navodi se u saopštenju.

U „Panonskom admiralu”, autor piše i o svim Balaševićevim pesmama, pogotovo o antologijskim pesmama-romanima (Vasa Ladački, Dunjo moja, Lepa protina kći, Slovenska…) i onima koje su ga nadživele, već odavno ušavši u neobjavljene pesničke antologije ili kafane, o stihovima koji su postali deo našeg svakodnevnog govora, ali i o šalama i gegovima, zbog kojih je naš Đole postao i jedan od naših prvih Stand-Up komičara.

Ovo je radna biografija o pesniku koji će ostati važan od Bitole do Кranja, čije pesme uspevaju da osvoje svaku narednu generaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com