Kuhinjica

Palenta je dobra za vaše zdravlje, recepti kako se koristi

Verovatno znate šta je palenta i jeli ste je ko zna koliki broj puta, ali naravno kao i uvek, postoji neko ko nije probao palentu do sada, ali ne brinite ako Vi spadate u tu kategoriju, čim pročitate ovaj tekst shvatićete zašto je tako korisna po naše zdravlje i vrlo brzo ćete je uvrsititi u svoj jelovnik.

Za sve oni koji nisu probali ili koji ne znaju, palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, poreklo vodi iz lepe zemlje Italije. Ona predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima i možete je spremiti na bezbroj načina, a svaki od njih predstavlja zadovoljstvo za sebe.

Palenta nutritivne vrednosti i kalorije

Svaka palenta vrlo je hranljiva i bogata raznim mineralima i vitaminima. Ona je dosta rasprostranjena u ishrani kako kod male dece tako i kod starijih osoba, a gotovo svi je prvenstveno uzimaju iz razloga što obezbeđuje telu dovoljno energije i nutritijenata koji mu mogu koristiti duži vremenski period.

Važno je napomenuti da je ona bezglutenski proizvod, jer u sebi ne sadrži gluten. U njenom sastavu umesto glutena javljaju se prirodne masti. U sebi sadrži dosta vitamina E i K, kalijuma, magnezijuma, cink ali i drugih minerala.

Palenta recept, kako je spremiti?

Palenta je jelo koje može jesti svako i u kome svako uživa na svoj način. Vrlo je zdrava i hranljiva. To je produkt žitarice kukuruza koja je kod nas dosta zastupljena. Ona je vrlo hranljiva, ukusna i potpuno zdrava namirnica koju treba imati u svom jelovniku bar nekoliko puta u toku nedelje. Možete je spremati na bezbroj načina, kombinujući je sa raznim dodacima, ali za početak bismo predstavili najjednostavniji način za pripremu palente.

Kako spremiti palentu?

kako se pravi palenta

U jednu manju šerpicu sipajte vodu, oko ¾ šerpice ispunite vodom, u vodu ubacite prstohvat soli i ostavite nekoliko minuta da bi voda proključala. Nakon što vidite da je voda spremna i da je pred ključanjem, treba da dodate palentu iz kesice. Palentu možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicima ili velikim supermarketima.

Dok budete dodavali palentu u šerpicu uporedo sa tim, uz pomoć varjače mešajte sadržaj šerpe umerenim pokretima. Potrebno je mešati sve vreme dok ne dobijete zgusnutu masu koja je prvi znak da je vaša palenta spremna za jelo.

Skinite sa vatre i ostavite nekoliko minuta da se prohladi, uz ovo možete pojesti feta sir ili popiti čašu omiljenog jogurta, a takođe nećete pogrešiti ako budete popili čašu svežeg domaćeg mleka. Pravi užitak, za svakoga i za sve.

Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana hrana, daje vam snagu i osećaj sitosti za naporan ostatak dana. Nemojte konzumirati prevelike količine, iako je zaista previše lepa, ali ukoliko želite da ostanete fit, vodite računa o tome.

Osim ishrane ovaj proizvod od kukuruznog griza je savršen za mnoge stvari u našem životu. Ona je veoma zdrav oborok i ima dosta korisnih dejstava po naš organizam i naše zdravlje. Minerali i vitamini kojima je ona bogata, jačaju naš imunitet i štite nas od raznih bolesti, prehlada, i spoljnih uticaja. Ona je vrlo korisna jer može pomoći pri lečenju, najteže bolesti današnjice, kancera. Pročišćava creva i prema određenim istraživanjima dokazano je da je ova hrana vrlo korisna jer štiti debelo crevo od pojave kancera. Takođe je pre svega i jak antioksidant.

Za sve one koji pate sa viškom kilograma obradovaće se, jer palenta se može koristiti u mnogim dijetama i ne utiče mnogo na našu telesnu težinu osim naravno ukoliko ne preteramo sa njenim unošenjem u organizam.

Naše zdravlje je vrlo važno, ali je zdravlje naše porodice i naše dece još važnije, a dobro je znati da je odličan obrok za sve bebe, jer je vrlo bogata nutritivnim sastojcima, veoma je ukusna i može se pripremiti na veliki broj načina pa će je vaši mališani vrlo brzo zavoleti.

Utiče na regulaciju varenja kod beba što je izrazito važno u prvim mesecima. Bebin organizam će nakon vrlo malo palente biti ojačan i otporniji na štetne uticaje iz okoline, što samo ukazuje na to da je ona odlična i za poboljšanje imuniteta beba. Pre upotrebe palente u ishrani bebe, preporuka je da se konsultujete sa pedijatrom, kako biste dobili prave smernice o tome kada je najbolje da palentu uvrstite u ishranu bebe.

Palenta recepti

Sigurno će se ovaj deo svideti svima koji bilo da vole da kuvaju ili ne vole ili imaju iskustva u kuhinji ili su prvi put u kuhinji. Ova namirnica u kuhinji je sve učestalija pojava, pre svega zbog vrlo brzog, jednostavnog načina pripreme, zbog ukusa koji ima i zbog benefita koje ostavlja na naš organizam.

Zaista ne morate biti šef kuhinje nekog restorana, da biste naučili da pirpremite palentu na stari dobri način, međutim ona se može kombinovati sa raznim sastojcima i praviti na razne načine. U ovom delu teksta poredjali smo po nama najukusnije i najzanimljivije načine na koje možete pripremiti palentu. Pa hajde da više ne dužimo nego da se bacimo na pripremanje ukusnih jela.

Palenta sa šampinjonima

Već i miriše i deluje fantastično a još nismo ni počeli da pravimo. Za ovaj recept trebaju vam:

  • 250 grama šampinjona
  • 25 g maslaca
  • 2 čena belog luka
  • Palenta
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 prstohvat ruzmarina
  • So
  • Biber
  • Kukuruzni griz 120 g
  • 200 ml svežeg kravljeg mleka
  • Bujon od pečuraka – 200 ml
  • Limun

Priprema:

Nacedite sok od limuna u posudu, biće Vam potrebne 2-3 kašike limunovog soka u toku pripreme. U šerpi zagrejte maslac sa 1 kašičicom maslinovog ulja, ako nemate to ulje, poslužiće i suncokretovo, ali ukusnije je sa maslinovim. Ringla neka bude na srednjoj temperaturi. U međuvremenu beli luk iseckajte na sitne komadiće i polako dodajte u šerpu.

Posle par minuta kada osetite da se miris belog luka proširio oko Vas, onda je pravo vreme da isečete šampinjone na što sitnije komade i lagano dodate u šerpu. Malo promešajte. Kuvajte sve dok pečurke ne omekšaju. Zatim posolite i pobiberite po ukusu, a takođe dodajte i malo ruzmarina, što opet možete a i ne morate, zavisno od toga da li volite njegov miris u jelima. Zatim skinite šerpu sa vatre.

Pomešajte bujon i mleko i dodajte u šerpu pa je stavite na vatru i zagrevajte. Kada primetite da je blizu ključanja, dodajte i kukuruzni griz. Smanjite vatru i kuvajte i dobro mešajte sve vreme dok ne dobijete kašu. Dodajte so, maslac, i limunov sok koji ste prethodno iscedili. Nastavite sa mešanjem naredna 2-3 minuta, ali ne duže, da ne bi zagorelo. Ostavite da se prohladi par minuta, poslužite uz jogurt, mleko ili određenu vrstu sira ili šunke.

Ovo jelo vrlo je ukusno i hranljivo,  možete ga jesti za doručak ili večeru, dosta je hranljivo i daje dosta hranljivih sastojaka i stvara osećaj sitosti. Ovaj obrok je za 2-3 osobe, tako da ga slobodno podelite sa dragim osobama. Prijatno!

Palenta sa sirom i kačkavaljem

Jedan pre svega hranljiv i ukusan oborok je pred nama, a priprema je krajnje jednostavna. Potrebno je da nabavite sledeće sastojke:

  • 1 šolju palente
  • 1 litar vode
  • 2 kašike maslaca
  • 200-250 grama sira
  • 200 g kačkavalja
  • Origano
  • So

Priprema:

Prvo stavite u šerpu vodu i nju posolite, ali ne previše. U tu vodu dodajte paletnu i maslac. Sve vreme mešajte i tako narednih 15-ak minuta.  Kada vidite da je smesa postala zgusnuta i da vas podseća na kašu, tada znate da je smesa spremna da se u nju doda sir. Sir je pre toga potrebno izmrviti. Kada dodate sir, nastavite da moešate još nekih 30-ak sekundi, dodajte origano po ukusu.

Posle još nekih 30-ak sekudni mešanja smesa je spremna za pečenje.  Podmažite posudu u kojoj ćete peći, u nju dodajte smesu i preko smese izrendajte kačkavalj. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok ne dobijete zlatastu boju smese. Kada vidite da je gotovo izvadite, prohladite , isecite na parčiće i poslužite. Uživaćete u svakom zalogaju. Prijatno!

Palenta sa mlekom

Sigurno pravi klasik u moru recepata sa palentom. Jer palenta i mleko uvek idu zajedno, kada savladate ovaj recept, sigurni smo koristićete ga stalno jer je krajnje jednostavan, brzo se pravi, i savršeno je ukusan. Za pripremu palente sa mlekom izdvojićemo sledeće sastojke:

  • 1 šoljicu kukuruznog brašna
  • 4 šoljice vode
  • 650 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika soli

Priprema:

Vodu posolite a zatim sipatje u šerpu i stavite da provri. Kada bude provrilo dodajte kukuruzno brašno uz lagano mešanje, na umerenoj temperaturi sve dok se smesa ne zgusne i dok ne dobijete gustinu, nakon toga je potrebno da skinete sa vatre. U mleko dodati 6 kašika šećera kao i jednu kesicu vanilin šećera. U posudu sipati dobijenu palentu i preko nje prelijte mlekom. Ovo je savršena ideja za dobar početak dana i vrlo kreativan, brz i zdrav doručak.

Da li palenta goji ili ne?

O ovome smo već malo i pričali, ali sada definitvno razrešavamo ovu misteriju. Palenta je vrlo hranljiva, i stvara osećaj sitosti. Ona nije proizvod koji može preterano uticati na vaše kilograme, kada je u pitanju nabacivanje kilograma. Jedini problem bio bi u slučaju da preterate sa konzumacijom i prejedete se palentom, tada svakako možete uticati na to da kilogrami odu na gore. Ona ne goji, definitvno smo otklonili ovu dilemu, ali sada moramo ukazati na to da je odlično rešenje kada želite da odete na dijetu.

Palenta dijeta

Ishrana i slaba fizička aktivnost je u poslednje vreme napravila zaista dosta problema kada je u pitanju zdravlje i izgled ljudi. Gojaznost je sve zastupljenija pojava, na razne načine ljudi pokušavaju da skinu kilograme, ne birajući sredstva i načine za to, pa iz tog razloga samo sebi otežavaju. Za skidanje kilograma pre svega je potrebna dobra volja, redovna fizička aktivnost, šetanje, posete teretani, vožnja bicikla, ali i korekcija ishrane.

Ona je vrlo efikasna prilikom dijete, naravno kada se kombinuje sa drugim namirnicama. Palenta i jogurt su pravo rešenje za skidanje kilograma. Palentu možete napraviti po receptu koji je gore ranije naveden, koristite isključivo organiski kukuruz, odnosno kukuruzni griz, jer ćete tako biti sigurni da jedete organsku i zdravu namirnicu. Jogurt mora biti niskomasni, ukoliko želite da ova dijeta ima efekta.

Ova dijeta je vrlo efikasna, preporučeno je da u toku dana 2-3 puta konzumirate palentu i jogurt i to na 3-4 sata pre spavanja.

Sama dijeta ne može dati neverovatne rezultate nakon nekoliko sati, ali kroz 7-14 dana uz povećanu fizičku aktivnost rezultati će biti prijatno iznenađenje.

Palenta za bebe

Kao što smo već navodili, palenta je prava hrana i za bebe, ne bismo ponovo želeli da se zadržavamo na tome koje koristi ima za bebe, već bismo želeli da Vam damo recept za pripremanje palente bebi. Rekli bismo još samo da je palentu najbolje uvesti u ishranu bebe u periodu od 6-8 meseci života, ali naša preporuka je da se konsultujete sa svojim pedijtrom koji će dati najbolji savet oko toga kada, kako i da li uopšte smete svojoj bebi da date palentu da konzumira.

Palenta se sprema na vrlo jednostavan način:

Sipajte u posudu 1500 ml vode a zatim posolite ja kašičicom soli, stavite na ringlu i sačekajte nekoliko minuta da voda provri. Kada je voda ključala dodajte 500 grama kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno će ostati na površini vode. Potrebno je da drvenom varjačom napravite rupu po sredini brašna i da mešate sve dok ne dobijete smesu u vidu kaše.

Pre nego što date svojoj bebi izmešajte što je više moguće palentu da postane što više tečnija, i dajte bebi nekoliko kaščica da proba, nemojte se iznenaditi ako iz prva bude negativna reakcija, posle nekoliko kašičica videćete da će se bebi svideti ova namirnica.

Palenta gde kupiti i cena

Palentu možete nabaviti u svim bolje snabdevenim  supermarketima ili manjim prodavnicama. Cena za pakovanje od 500 grama iznosi 120-140 dinara u zavisnosti od prodavaca.

Autor teksta i fotografija: Majkapriroda.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com