Magazin

Ovo morate posetiti: Festivali u Leskovcu

Nešto manje od 300 kilometara južno Beograda, na međunarodnom drumskom i železničkom pravcu za Makedoniju i Grčku, na reci Veternici, a podno brda Hisar, prostire se grad Leskovac.

U bivšoj Jugoslaviji poznat kao grad tekstila, nazivan još tada “srpski Mančester”, danas ipak poznatiji po roštilju i paprici, ali i festivalima nadaleko poznatim čitavoj Srbiji, koji svake godine pune Leskovačke ulice brojnim posetiocima i atrakcijama.

„Leskovačka Roštiljijada“, brend grada

Svakog septembra već dvadeset osam godina za redom, Leskovac postaje svetska prestonica roštilja koja za sedam dana okupi preko 700.000 ljudi. Kako kažu u Turističkoj organizaciji u Leskovcu, pored gostiju iz čitave Srbije, iz godine u godinu sve je više stranih turista, mahom iz susedne Bugarske i Makedonije, ali i Grčke, Austrije i Rumunije, Bosne, koji dođu da vide i dožive manifestaciju,probaju poznate specijalitete sa leskovačkog roštilja i ponesu dobre utiske širom sveta.

“Cilj Organizatora je da ova manifestacija preraste u evropski festival gastronomije, ali i da manifestaciju prati bogat programski sadržaj uz kvalitetne koncerte i nastupe popularnih zvezda i već tradicionalna takmičenja vrhunskih majstora roštilja”, kažu u Turističkoj organizaciji za Srbija Vesti.

Ovogodišnja, 28. “Roštiljijada” održaće se, kako najavljuju, od 28. avgusta do 03. septembra na prostoru popularne Široke čaršije u centru grada. Pored “Roštiljijade” Leskovac prate i mnoge druge manifestacije koje postaju sve posećenije.

„Karneval Leskovac“

Jedan od tih manifestacija, svakako je “Karneval Leskovac” koji će ove godine biti održan po  jedanaesti put za redom u periodu od 06 do 09. jula. U okviru manifestacije prirediće se nekoliko turističko zabavnih manifestavija: Dečji karneval, Pet karneval, Karneval trećeg doba, Festival vatre, potom veliki maskenbal i, kao kruna, Veliki međunarodni karneval. U okviru karnevalskih dana, organizovaće se koncerti popularne muzike, izložbe karikatura, večeri humora, različite zabave i, za goste iz inostranstva i zvanice Veliki karnevlski bal pod maskama.

Opširnije na Srbija Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com