Sport

Otvoreno pismo Vatrepolo kluba Nais: Ma kome još u Nišu treba sport???

Vaterpolo klub Nais koji je pre nekoliko godina bio među četiri najbolja srpska kluba, sada je na rubu opstanka

Teška finansijska situacija koja ih nekoliko poslednjih sezona pritiska, ugrozila je funkcionisanje kluba i dovela ga pred gašenje, piše Sport juga.

Tim povodom čelnici kluba poslali su otvoreno pismo niškoj sportskoj javnosti, koje prenosimo u celosti.

Ma kome još u Nišu treba sport???

Gledano iz ugla trenutne i aktuelne gradske vlasti i Gradonačelnice izgleda nikome. Dovoljno je samo prisetiti se izjave Gradonačelnice koju je gotovo sa ponosom isticala “da može da se nosi sa epitetom grobara niškog sporta”, koji joj nakon duge četiri godine vladavine u Nišu po našem mišljenju sasvim opravdano pripisuju ne samo niški klubovi, već i šira sportska javnost i svi ljubitelji sporta. Svaka čast!

Vaterpolo klub Nais i ovoga puta neće ostati nem na sva dešavanja vezana za sport u našem gradu i pokušaćemo da stanemo u njegovu odbranu. Takođe pozivamo i ostale sportske kolektive, sportiste iz pojedinačnih sportova i sportske radnike da i oni podignu svoj glas u odbranu sporta. U ime kompletnog niškog sporta, čiji se temelji nerazumnom politikom grada sistematski potkopavaju i ruše, mi iz VK NAIS-a ne znamo za neki drugi grad u Srbiji koji se iz petnih žila upinjao i uspevao da obezvredi sve dosadašnje napore kako Predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića tako i Vlade Srbije da se pomogne sportu. I dok je zahvaljujući toj pomoći sport u Nišu prethodnih godina nekako opstajao, moramo da kažemo da je i ta pomoć na početku 2024. godine izostala, a iz gradskog budžeta za sport koji je za gotovo dve trećine manji nego pre 4 godine, niški sport nikako ne može da preživi i gurnut je na rub ambisa.

Pošto su propali svi apeli upućeni gradonačelnici Niša, i svi napori i pokušaji da problem rešimo u sopstvenoj kući, ne preostaje nam ništa drugo nego da se obratimo po ko zna koji put niškoj javnosti u nadi da će pritisak javnosti možda doneti neki boljitak i spas za niški sport. Jedino to nam je i preostalo kao instrument borbe.

Da se vratimo na početak ovog pisma i pitanju “MA KOME JOŠ U NIŠU TREBA SPORT ???” Zašto su oni koji na to najviše mogu da utiču bili nemi posmatrači prvo stagnacije, a zatim potonuća i potpunog kolapsa najkvalitetnijih niških sportskih kolektiva. U jedinom gradu u Srbiji u kome je budžet za sport smanjivan iz godine u godinu došlo se potpuno očekivano do tačke od koje nema dalje. Ako se ništa ne promeni i preostali niški superligaši među kojima je i Vaterpolo klub Nais moraće jesenas da kažu zbogom aktivnom takmičenju i posle godina i godina prvoligaškog kontinuiteta istupe iz liga. Verujemo i znamo da ni jedan sportski kolektiv u Nišu u ovom momentu nema budžet da pripremi narednu sezonu i to uprkos tome što su prosečni ugovori i trenera i igrača izuzetno skromni i verovali ili ne ponekad daleko ispod prosečne zaradeu republici Srbiji.

U Nišu to kao da nikoga ne zanima.  Čak se ni sudbina dodatnih 30 miliona dinara namenjenih sportu više ne pominje pa se ne zna da li će, kada, kako i kome biti dodeljena. Niš je oduvek bio grad sporta i nadamo se da će naši napori i apel uroditi plodom i da će se oni koji treba najviše da brinu o sportu dozvati i prepoznati aktuelnu situaciju, a takode i da će kona no doći kraj propadanja sporta u Nišu. Sa nadom da ovo nije poslednji pozdrav niškom sportu, ali i verom da je poslednji pozdrav onima koji su se svojski trudili prethodne četiri godine da od niškog sporta naprave palanački sport, poručujemo da je sport u Nišu uvek bio na radost i ponos građana Niša!

U potpisu dopisa predsedik Skupštine VK NAIS Milan Krstić I Predsednik VK NAIS Goran Živić.

Podsetimo da je VK Nais već dva puta do sada reagovao na sličan način. Krajem 2021. organizovali su protest ispred Gradske kuće u Nišu, a godinu dana kasnije su se sličnim pismom kao danas obratili niškoj javnosti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sve je ovo tacno, cak je i pismo blago, s obzirom na situaciju i da je sport na totalnom dnu. Svi cute, sns uprave klubova, bivsi asovi,vagabundo vecnik, nema sponzora, jer nema ni privrede…
    Ipak,mislim da je licemerno, hvaliti drzavnu vlast a kuditi Sotirovsku. Ko je nju drzao u Nisu, znajuci da je upropastila Nis i cije su Vam pare davali, licne ili pare naroda?

  2. Hvala, u konacnom, sto niste objavili moj komentar. Bodrio sam Nis, kad su igrali Kuljaca, Nikic i Gocic a vodio ih, veliki, pokojni, Manojlovic.
    Istina vredja i cenzurisana je. Nis je ovo, uvek ima nekog, sto ce Vam reci – No, no, Sotirovsku napadaj, one iznad ne pominje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com