Društvo

Organizacije za prava žena sa juga pisale ministaru o svom položaju

Grupa ženskih i drugih organizacija civilnog društva uputila je otvoreno pismo Ministarstvu za ljudska i manjinska kako bi ukazali na psihičku i fizičku nebezbednost u kojima se nalaze njihove aktivistkinje na jugu Srbije i predložile zajedinčka rešenja.

Kako je navedeno u saopštenju, reč je o organizacijama koje decenijama pružaju uslugu SOS telefona za žene žrtve nasilja, psihičku podršku ženama sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja, organizuju različite aktivnosti u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti, a više godina prolaze kroz različite pritiske i vidove nasilja i ništa se ne preduzima povodom toga.

„Nema nikakve, a posebno ne efikasne pravne zaštite za ove organizacije i njihove članice od izloženosti bahatim lokalnim moćnicima, liderima partijskih i fiktivnih organizacija, koji uživaju punu finansijsku podršku lokalnih samouprava, bez ikakvih vidljivih aktivnosti i efekata. Nisu inicirani konsultativni sastanci sa predstavnicama ovih organizacija radi sagledavanja stanja u vezi sa pretnjama i napadima kojima su izložene članice organizacija, iako su ova dela prijavljivana nadležnim organima“, kaže se između ostalog u pismu.

Organizacije traže bolju saradnju MUP-a sa civilnim sektorom kako bi se s dužnom pažnjom istražila svaka pretnja predstavnicama udruženja građana, da Sektor za saradnju sa civilnim društvom obezbedi besplatnu pravnu pomoć u svim slučajevima prijave verbalnog i fizičkog nasilja, da se uspostavi redovno praćenje aktivnosti komisija za ocenu, rangiranje i odabir predloga projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava.

Takođe, traže da rad Sektora za saradnju sa civilnim društvom i Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva bude transparentan i da se u naredna tri meseca organizuje sastanak sa udruženjima građana u Leskovcu ili Nišu o položaju i bezbednosti.

Pismo ministru Tomislavu Žigmanovu je potpisala 31 organizacija posvećena ljudskim pravima i pravima žena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com