DruštvoZdravlje

Otvorena Rosa škola roditeljstva u Nišu

U Domu zdravlja u Nišu, otvorena je Rosa škola roditeljstva, jedna od najvećih od ukupno 20 škola koje su osnovane u protekle tri godine. Zahvaljujući novim školama više od pet hiljada beba i njihovih roditelja širom Srbije dobijaće značajnu podršku na putu ka sigurnom roditeljstvu.

Gradska opština Medijana je inicirala ovu akciju, uključio se Dom zdravlja, zatim i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i kompanija Rosa.

“Ponosni smo što smo otvorili dvedesetu po redu ROSA školu roditeljstva. Otvaranjem škola roditeljstva u gradovima i opštinama širom zemlje, sistemski je osnažena postojeća  mreža škola, a budući roditelji su dobili podstrek i pomoć onda kad im je najpotrebnija” izjavila je Dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje, Sektor za javno zdravlje i programsku zaštitu.

Dr Snežana je istakla da je ponosna jer su se celoj akciji priključili i roditelji.

“Roditelji su prepoznali potrebu da zajedno uradimo jednu dobru stvar, a to je da im pružimo kompletnu informaciju u toku trudnoće, ali i prvih dana i nekoliko godina posle porođaja” kazala je dr Snežana.

Osim Niša, ove godine podršku su dobili roditelji iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Bečeja, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Koceljeve, a u protekle dve godine, i mame i tate u Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini.

“Ova škola, koja se nalazi u Domu zdravlja, nije isključivo za trudnice koje se leče u Domu zdravlja. To je škola za ceo region, tu će moći da dođu sve trudnice koje žele da prođu ovu psiho-fizičku pripremu” rekao je prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Pored toga, dodao je Jerkan, da sa trudnicama radi tim od osam različitih specijalnosti, koji su prošli edukaciju na nivou Srbije.

„Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost i uče kako da se snađu u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbije budu spokojniji i spremniji za nove uloge“ izjavila je Julija Žigić, predstavnica ROSA vode.

Godina pronatalitetne politike

“Ono što GO Medijana čini za građane, jeste da za svaku trećerođenu bebu 120 hiljada dinara, a za svaku prvorođenu 10 hiljada. Trenutno finansiramo lečenje steriliteta za 20 bračnih parova, po 200 hiljada za svaki pokušaj, bez obzira na broj, bilo u zemlji ili inostranstvu”, rekao je Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana.

Još je dodao da je pokrenuta akcija “Medijana – za bebu više” gde majke dobijaju kartice popusta “Za majku i bebu”.

“Jednostavno, ovu godinu smo proglasili godinom pronatalitetne politike, odnosno godinom borbe protiv bele kuge” , istakao je Kocić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com