Kultura

Otvorena izložba plakata „Američki mit ‒ Merilin Monro” u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba filmskih plakata, slika i fotografija Merlin Monro otvorena je u petak, 19. avgusta i deo je bogate kolekcije Nebojše Bošnjaka. Izložba je otvorena povodom obeležavanja 60 godina od smrti velike američke glumice i sadrži dvanaest radova poznatih umetnika.

Nebojša Bošnjak već drugi put u Nišu izlaže deo svoje bogate kolekcije, a njegova prethodna izložba koju su ljubitelji filma u Nišu mogli da vide, zvala se “Kanski pobednici”.

“Na ovoj izložbi je dvanaest radova. Četiri su slike koje su uradili dvojica francuska slikara Žilijen Morel i Kristof Kompijano, jedna je delo slikarke iz Holandije, Marijane Vilijams, a četvrta naše umetnice Monike Sigeti. Četiri filmska plakata su radovi Gelenga, Grensona i Burdoža. Zanimljive su i četiri fotografije, dve su iz 1949. godine i to su prve fotografije Merlin Monro koje je uradio fotograf Tom Keri . Ona je tada pozirala za 50 dolara, sledeće godine je iste fotografije Keri prodao za kalendar “Golden drims” za 500 dolara. Iste fotografije su 1953. godine objavljene u prvom broju “Plejboja” koji je prodat u 50 hiljada primeraka, a Merlin Monro je sama morala da kupi svoj primerak”, ističe kolekcionar i autor izložbe Nebojša Bošnjak.

“Nakon što je zahvaljujući slavnoj glumici već prvim brojem postigao uspeh, osnivač “Plejboja” Hju Hafner, kupio je i grobno mesto pored Merlin Monro”, kaže Bošnjak.

“Postojalo je veliko interesovanje samo ženskog dela publike, ali je svakako lepo jer je to bio mlad svet koji je došao da pogleda i da čuje o glumici koja je umrla davno , a živi ka omit”, istakla je Tijana Maksimović, glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gošća Festivala koja je prisustvovala otvaranju izložbe.

Publika je mogla da se priseti i najznačajnijih uloga Merlin Monro jer su preko video bima prikazivani isečci iz njenih najpoznatijih filmova.

Ova izložba će biti u Galeriji NKC-a do kraja Festivala, a moguće i do 9. septembra, najavio je autor Nebojša Bošnjak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com