Promo

Otkrivena “tajna” vina iz amfore: Rađanje čudesnog napitka u Podrumu Malča (FOTO+VIDEO)

Vino iz amfore pravi je specijalitet i dika Podruma “Malča” koji je nadaleko čuven upravo po vinima iz amfore i negovanju tradicionalne recepture spravljanja ovog “bogovskog” napitka. Iako je cena ovog vina nešto viša nego onih iz standardne ponude, vina iz amfore sve su traženija u regionu a vinarija iz Malče uveliko kroči svoj put ka trpezama svetskih prestonica.

Jednom godišnje, to je uvek drugi dan slave Duhovi, otvaraju se zapečaćene amfore u kojima je vino stajalo oko 9 meseci. Kako tradicija nalaže na taj dan otvorene su i ovogodišnje amfore, koje su bile svečano zatvorene septembra minule godine. Tačno osam meseci i 24 dana mlado vino je sazrevalo, nakon otvaranja sledi mu dodatna obrada i tek za tri godine ono će se naći u čašama.

Brojni prjatelji vinskog Podruma “Malča” i medijske ekipe koje su imale tu sreću da degustiraju ovo “mlado” vino direktno iz amfore, mogli su samo da se uvere u pitkost ovog divnog vina – tek rođenog, kako kažu enolozi. Kako oni tvrde ovogodišnje će po prvim procenama biti vrhunskog kvaliteta.

Milan Aleksić, tehnolog po otvaranju amfora; Foto: Niške Vesti

“Naša vinarija je poznata po ovom vinu iz amfora i mi posebnu pažnju poklanjamo spravljanju vina iz amfora. U ovim standardnim amforama koje smo otvorili sada od 2.000 litara je kljuk Grašca. Ovo je poseban čin za nas i velika neizvesnost da li je sazrevanje vina otišlo u pravu stranu, na našu sreću ovogodišnje vino koje će biti kompletno spremno za konzumiranje tek za tri godine obećava hrhunski kvalitet i ja sam kao tehnolog presrećan zbog toga”, rekao je za Niške Vesti MIlan Aleksić tehnolog u vinskom Podrumu “Malča”.

Amfore koje su zakopane pod zemljom u ovom podrumu vina dovezene su iz Gruzije. U Gruziji se one već vekovima tradicionalno prave, jer je njihov način izrade najbolji tvrde poznavaoci ovih prilika. One se zidaju 15 dana od posebne gline, zatim se tako oblikovane suše tri dana u posebnim sobama u kojima se konstantno loži i one se tako zagrevaju i dobijaju čvrstinu, kako bi mogle da izdrže svu masu vina. Nakon sušenja se zid razbija i dobija se amfora koja se izunutra maže pčelinjim voskom. Sama amfora teži čitavu tonu a njen otvor je zatvoren posebnim staklom koje se otvara tek nakon stajanja od oko 9 meseci.

Minerali iz gline i delići pčelinjeg voska čine vino iz amfore ukusnijim, te se u ovom vinu zato oseća tanana crta meda.

Pre tačno 11 godina u Malči je počela proizvodnja vina u amforama, na isti način kako se to radilo nekada ali i danas u Gruziji, koja je prapostojbina vina iz amfore. Danas je atrakcija među vinopijama iz čitavog regiona Balkana – belo i merlot vino iz malčanskih amfora.

Na samo desetak kilometara od Niša, uz auto put Niš – Sofija, na putu rimskih imperatora Podrum “Malča” iz 1903. godine predstavlja jedinstvenu više-vekovnu sintezu puteva vina koji su se na ovim prostorima ukrštali, mimoilazili, prožimali i na kraju spojili u bajku vrednu dolaska – Vinski Podrum Malča.

Jelena Đošić Jović, vlasnica Podruma Malča

“Naša vinarija je “muzej vina” i mi to tako poslujemo, radimo. Dočekujemo goste u naš živi muzej gde mi našu bajku „pričamo” kroz  nesvakidašnji spoj tradicije i kulture Rimskih imperatora, Srpskih vladara i starih majstora vina”, kaže Jelena Đošić – Jović, vlasnica Podruma ”Malča”

Tamo gde se ukrštaju vremenske epohe i uživanje u vrhunskoj hrani – VINSKI PODRUM MALČA

VINSKI PODRUM MALČA

Vinski podrum Malča je pravi raj i za mališane, koji u prirodnom okruženju, mogu uživati u različitim sadržajima za zabavu.

Vinski podrum Malča
Malča bb
062 801 57 45
FaceBook
podrummalca@gmail.com
info@podrummalca.com

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.333550211359!2d22.02156431491721!3d43.3282088814037!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755ae3a965fc2a9%3A0x7cfaac82c91270ca!2sVinski+Podrum+Malca!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1523881718327″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com