Region

Otkazani “Dani višnje” u Merošini

Posle deceniju i po, u Merošini ove godine neće biti održana tradicionalna manifestacija „Dani višnje“.

Razlog je veliko nezadovoljstvo proizvođača otkupnom cenom višnje, koja je u odnosu na prošlu godinu prepolovljena.

“Trenutna otkupna cena višnje kreće se oko 40 dinara za kilogram, Beračima se plaća 15 do 20 dinara po kilogramu. Kad na sve dodate troškove obrade, đubriva, osiguranja i ostalih dažbina dođete do saznanja da zarade nema“, kažu proizvođači.

Na području Merošine gotovo 2000 hektara je pod višnjom, a 90% stanovništva se bavi proizvodnjom ove poljoprivredne kulture. Višnja je u ovom kraju najvažniji izvor prihoda. Iako poslovično najkvalitetnija, godinama unazad baš u Merošini cena Oblačinke najniža je u okruženju.

“Proizvođači su ogorčeni i bilo kakva manifestacija, zabava ili bilo šta slično dolilo bi so na ranu. Zbog toga smo u dogovoru sa lokalnom samoupravom i predsednikom Nešićem odlučili da ove godine nikakvom manifestacijom ne obeležavamo dane berbe“, kaže Miloš Milošević direktor Narodne biblioteke koja je bila glavni organizator manifestacije.

Dani oblačinske višnje trebalo je da budu organizovani ovog vikenda. Umesto toga u Merošini nezadovoljni voćari najavljuju bojkot.

Problema sa niskom otkupnom cenom višnje bilo je i ranijih godina, ali je rešavan “u hodu”. Ovo je prvi put za 14 godina, da neće biti ni simboličnog obeležavanja berbe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com