Kultura

Osvetljeno Arheološko nalazište Medijana

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina.

Radove na osvetljenju spoljašnjeg dela izvelo je JКP Parking servis Niš.

Nastavljena je rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi turistička prezentacija Medijane koja podrazumeva zaštitu mozaika, uređenje staza i završne radove na arheološkom parku”, saopštio je kabinet gradonačelnice Niša.

Poslednja turistička poseta nekadašnjem luksuznom predgrađu antičkog grada Naisussa iz IV veka, u kojem je rođen i vladao car Konstantin Veliki, bila je na leto 2018. godine, a i tada je „radila“ samo mesec dana. Privilegiju da posećuju Medijanu, poslednjih desetak godina, imali su samo arheolozi, radnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja Niš, povremeno novinari i predstavnici grada, kao i izvođači radova.

Antičko naselje Medijana, koje predstavlja jedinstven kompleks, nastalo je u 4. veku u vreme vladavine Кonstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova.

Prve istraživačke radove na Medijani započeo je Feliks Kanic 1861. godine, a prva planska istraživanja započeta su 1932. godine i u kontinuitetu se sprovode do današnjih dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dok oni sve ”naprave” šta treba, ovo arh. nalazište ima da se samo zatrpa. Toliko su odgovorni ovi kalemari iz gradske vlasti Niša. Pa nisu ga osvetlili da se vidi iz orbite pa da pišu novine o tome. Pa nije ovo kineski zid ili Nijagarini vodopadi. Ajde bre ne zamajavajte narod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com