Društvo

Osobama sa invaliditetom gotovo onemogućen samostalni život

Problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću često, na prvi pogled, nisu primetni. I dok možda nekom nije važno da li na ulazu u neku gradsku instituciju ima ili nema strme ravni, ili pak nema ograde na stepeništu na ulazu u neku biblioteku, osobe sa invaliditetom to sprečava da obavljaju podrazumevane dnevne aktivnosti.

5. maj je Evropski dan samostalnog života osoba sa invalidtetom, koji obeležavaju i organizacije u Nišu. Kako kažu predstavnici organizacija, iako ima pomaka,  njihova samostalnost se, i dalje, dovodi u pitanje, a svako udruženje ima svoje probleme.

“Skoro da nijedna institucija nema prevodioca za znakovni jezik, i gluvim i nagluvim osobama zbog toga problem predstavlja i poseta lekaru”, kaže Zvonimir Stojanović, predsednik Gradske organizacije gluvih i nagluvih.

Prepreka ima mnogo, od onih arhitektonskih do onih u glavama ljudi, kojima je često teško da se stave u cipele osoba sa invaliditetom I vide svet iz njihovog ugla.

“Ono što kod pristupačnosti nije dobro je što lokalne institucije ne konsultuju zakon po pitanju standarda, a ono što je dalje važno to je pristupačan gradski prevoz”, navodi Ivan Novković, upravitelj PONS fondacije.

Jedan od velikih problema vezanih za samostalnost osoba sa invaliditetom su i personalni asistenti, tačnije to da je usluga personalne asistencije zakonska obaveza svake lokalne samouprave u Srbiji i da se mora što pre početi sa punom implementacijom Zakona o socijalnoj zaštiti, uvođenjem ove usluge u sistem socijalne zaštite na lokanom nivou. Podsetimo, šest godina od donošenja ovog Zakona, gotovo da ne postoji grad ili opština u Srbiji koja u potpunosti poštuje zakonske obaveze vezane za ovaj problem.


 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com