Društvo

Osnovci nastavu slušaju na engleskom jeziku

Osnovna škola ,,Kralj Petar I” u Nišu jedina je u gradu koja za učenike sedmog i osmog razreda organizuje dvojezičnu nastavu, kao novinu u obrazovno-vaspitnom procesu.

Dvojezično odeljenje u ovoj školi postoji, bezmalo, deset godina, a uvedeno je 2009. godine. Specifičnost ovog odeljenja je u tome što se nastava izvodi na engleskom i na srpskom jeziku, a učenici koji završe osnovno obrazovanje u ovom odeljenju, po pravilu, školovanje nastavljaju u dvojezičnim odeljenjima niških gimnazija. Prednosti ovakvog načina rada su velike, kažu stručnjaci, a sa njima se slažu kako učenici tako i njihovi roditelji.

“Koncept dvojezične nastave u našoj školi podrazumeva da se nastava određenih predmeta izvodi sa 50 odsto od ukupnog godišnjeg fonda časova tih predmeta na engleskom jeziku, ne računajući nastavu iz predmeta engleski jezik. Na taj način strani jezik se koristi za učenje nejezičkih sadržaja. Predmeti koje učenici slušaju na egleskom jeziku su hemija, fizika, biologija, informatika, likovna kultura, muzička kultura i fizičko vaspitanje”, objašnjava Jelena Mitić, nastavnik engleskog jezika.

Sedmacima i osmacima iz ove škole nepada teško da lekcije iz geografije odgovaraju na engleskom jeziku, a slično je i sa biologojim, pa i sa hemijom. Zakone fizike odlično su savladali na maternjem, ali i jeziku koji je trenutno na prvom mestu u svetu po broju osoba koje ga koriste za komunikaciju.

Višegodišnja praksa je pokazala da su učenici koji imaju posebne sklonosti ka engleskom jeziku izuzetno zadovoljni ovakvom vrstom nastave.

“Pružena im je mogućnost da usvajaju veći fond reči i da se pripremaju za dalje školovanje. Veliki broj učenika dvojezičnih odeljenja nastavilo je školovanje u dvojezičnim odeljenjima u niškim gimnazijama ili na jezičkim smerovima, kao i na smerovima za IT u stručnim školama. Par naših učenika iz pomenutih odeljenja studira engleski jezik na Filozofskom fakultetu, grupa za anglistiku”, dodaje Suzana Vasić, pedagog škole.

,,Postoje lepe stvari u životu koje ću pamtiti. Jedna od njih je što sam učenica dvojezičnog odeljenja. Osnovni cilj dvojezične nastave je usavršavanje engleskog jezika. Kada učenici savladaju prepreke konverzacije, slušanje časova na engleskom jeziku postaje mnogo zanimljivije nego na srpskom jeziku. Iako sam se susrela sa nečim novim u životu, učeći da razmišljam na stranom jeziku, mnoga vrata za moje drugare i mene biće otvorena. Ta vrata vode ka daljem školovanju u gimnazijama sa dvojezičnim odeljenjima, fakultetu, zapošljavanju, ali i mogućnosti rada u inostranstvu. Drago mi je što sam deo jednog takvog odeljenja”, kaže učenica dvojezičnog odeljenja M.Đ.

Nastavnici sa optimizmom i motivacijom realizuju ovaj vid nastave i kontinuirano usavršavaju svoje jezičke kompetencije, uprkos činjenici da ne postoji posebna nadoknada za ovakvu vrstu rada sa učenicima.

Planovi škole za unapređenje dvojezične nastave su promovisanje ovog vida nastave u gradu i pružanje mogućnosti učenicima iz drugih škola da pohađaju dvojezičnu nastavu kao i uspostavljanje saradnje sa dvojezičnim školama u zemlji i inostranstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com