Promo

Osigurajte detetu zdrave zube i blistav osmeh – Dental Studio Aleksandar

Zalivanje fisura kod dece: Prevencija u borbi protiv karijesa

Ako želite da svom detetu osigurate zdrave zube i blistav osmeh, razmislite o zalivanju fisura, poručuju iz niškog Dental Studia Aleksandar.

Poznato je da se mlečni zubi lako i brzo kvare, pogotovo u slučajevima kada je oralna higijena deteta loša, ukoliko su u ishrani većinom zastupljeni ugljeni hidrati ili ukoliko su prisutne navike grickanja između obroka. Nespretno pranje mlečnih, a posebno bočnih predstavlja pravi izazov za roditelje. Dete nije uvek raspoloženo za pranje, a i sama anatomija griznih površina zuba dodatno komplikuje čitav postupak pranja.

Šta su fisure?

Grizna površina bočnih zuba kako mlečnih tako i stalnih sačinjena je od mnogobrojnih jamica, udubljenja i žlebova, što čini fisurni sistem zuba. Upravo su fisure mesta odakle kreće nastanak karijesa. Dobra vest je da se ovakva grizna površina jednim potpuno jednostavnim, brzim i bezbolnim postupkom može zaliti tj. Ispuniti zalivačem i na taj način zaštiti od karijesa. Sam zalivač ima kapacitet da otpušta flouride i na taj način deluje antikariogeno. U fisurnom sistemu se tada neće zadržavati čestice hrane i biće olakšano samo čišćenje zuba.

Zalivanje fisura može se raditi kako na mlečnim, tako i na stalnim zubima. Nažalost, u našoj zemlji je u velikoj meri prisutno mišljenje da se mlečni zubi svakako zamenjuju, te da ih ne treba ni popravljati, a kamoli vršiti neku preventivnu meru. Iz tog razloga, zalivanje fisura ređe se primenjuje u praksi nego što je potrebno i neophodno. Ipak, mlečne petice se zamenjuju stalnim tek sa 11-12 godina, te je jasan značaj čuvanja mlečnih zuba.

Pored pranja zuba i redovnog održavanja oralne higijene, zalivanje fisura je jedna od preventivnih mera u borbi protiv nastanka karijesa.

Posetite Dental Studio ALEKSANDAR gde je prvi pregled besplatan a tu ćete dobiti dijagnostiku, locirati tačan problem a biće vam predstavljen plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba.

Savremen i moderan ambijent DENTAL STUDIJA ALEKSANDAR uz ljubazno osoblje biće vaša druga kuća u koju ćete rado odlaziti jer tamo dobijate ono najbitnije za Vas i Vaše najmilije – ZDRAVLJE.

FACEBOOK + INSTAGRAM

DENTAL STUDIO ALEKSANDAR
Milentijeva 10A
064/16 65 515
dentalstudioaleksandar@gmail.com

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com