Sport

OSETITE DUH PRIRODE: Uspon na vrh Kun na Suvoj planini

Planinarsko društvo “Preslap”, posle dva i po meseca, nastavlja sa svojim programskim aktivnostima za 2020.godinu. U nedelju, 13.septembra 2020.godine, za planinare i rekreativce, organizuje se lokalna akcija na Suvoj planini – uspon na vrh Kun, koji se nalazi na 659 metara nadmorske visine.

Vrh Kun nalazi se na severnom obodu Suve planine, u blizini sela Bancarevo i zatvara niži greben Suve planine, koji se pruža paralelno sa glavnim i znatno višim grebenom na kome su vrhovi Mosor, Sokolov kamen i Trem.

Foto: PD Preslap

Greben na kome je vrh Kun, blizu je, i takođe nešto severnije, od Jelašničke klisure i vrha Radov kamen.

“Predviđena trasa uspona kreće od spomenika rodoljubima u centru sela Jelašnica, i najpre vodi do vidikovca Vodnički kamen, koji se uzdiže odmah iznad nove deonice autoputa, pre tunela Bancarevo. Dalje trasa vodi grebenom, otvorenim područjem, sa koga se pružaju fantastični vidici prema obližnjoj Jelašničkoj klilsuri, prema najvišem grebenu Suve planine, ali i prema selu Jelašnica, Niškoj Banji i gradu Nišu. Pre ulaska u selo Bancarevo, izvodi se završni uspon, prilično blag, na vrh Kun, a sa ove završne etape može se videti ceo potkovičasti greben Suve planine, i niški deo “potkovice”, sa vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem, i prevoj Pasarelo, i belopalanački deo “potkovice”, sa vrhovima Smrdan, Rženac i Divna Gorica”, saopštilo je PD Preslap.

Foto: PD Preslap

Sa Kuna će se silazak izvesti do sela Donja Studena, i time prevaliti 15-tak kilometara na terenu koji je lagan za pešačenje. Zato uspon na Kun, posle prekida planinarskih aktivnosti, prouzrokovanog epidemijom virusa korona, predstavlja idealno odredište za sve ljubitelje prirode. Svi će uživati u netaknutoj prirodi, a neće se izlagati prevelikom naporu.

“Na akciju se odlazi javnim prevozom, prigradskom linijom autobusa koja za Gornju Studenu polazi u nedelju, 13. septembra u 7 sati izjutra sa prigradske stanica, a autobus usput staje kod gradske bolnice i na Trošarini. Iz autobusa se silazi kod “Jelašničkih hanova”. Za povratak sa akcije, idealna je linija koja iz Gornje Studene polazi za Niš u 16:10 sati, a planinari i rekreativci će ovaj autobus sačekati u Donjoj Studeni u 16:15 sati”, kažu planinari.

Poručuju, za ovaj uspon posebno prijavljivanje nije potrebno, dovoljno je doći u Jelašnicu, kod spomenika u centru sela, na početak uspona. Potrebna je najosnovnija oprema za planianrenje – sigurne cipele, rezervna majica, gornji deo trenerke, kačket, naočare za sunce, krema za zaštitu od sunca. Hrana je “iz ranca”, preporuka je da svako ponese par sendviča i neki slatkiš, a vodu poneti od kuće u količini od 3 litra.

Vodič uspona je Petar Ratković, koji stoji na raspolaganju i za sve dodatne informacije o stazi, i za savete oko obuće, odeće, hrane i vode. Kontakt telefon Petra Ratkovića je 069577585.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com