Zdravlje

ORL klinika dobila najsavremeniji aparat za proveru sluha

ORL klinika u Nišu danas je dobila od kompanije “Sani group” najsavremeniji aparat za proveru sluha, audiometar. Ovaj aparat će dodatno da popravi kvalitet dijagnostike i pružanja usluga građanima Niša i jugoistočne Srbije.

“To praktično znači da ćemo od sada imati digitalno očitavanje sluha, a ne kao do sada ručno upisivanje stepena oštećenja. Ovo je jedan veliki iskorak u kvalitetu i u brzini dijagnostike i ja ne krijem sreću što ORL klinika za nepunih godinu dana od ustanove koja je imala aparat za proveru sluha star 40 godina,  sada ima dva, najnovije generacije”, istakao je direktor ORL klinike u Nišu dr Dušan Milisavljević.

Audiometar je specifičan po tome što je vezan za PC i omogućava kreiranje jedne solidne baze koja će olakšati zaposlenima da praćenje pacijenta.

Vesna Stojaković, “Sani group”

“Svi podaci se pothranjuju u softveru i oni omogućavaju zdravstvenom radniku da prate do kakvih je promena došlo u samom audiogramu i na kojim frekfencijama je došlo do promene. Ovu opremu je moguće nadograditi nekim drugim kompitabilnim uređajema, a u cilju još preciznije dijagnostike”, objasnila je Vesna Stojaković iz Sani grupe.

Nažalost oštećenje sluha može da se javi i kod beba, mladih, dok je kod starije populacije jedan normalan stepen starenja slušnih ćelija. Sve više se naši sugrađani javljaju sa potrebom da provere sluh i dobiju adekvatnu terapiju i slušni aparat.

dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike u Nišu

“ORL klinika kada je dijagnostički deo u pitanju za proveru i oštećenje sluha jedna od najreferentnijih u Srbiji. Sluh se na ovoj klinici proverava na dva punkta, a to rade supspecijalisti audiolozi dr Emilija Živković Marinkov i doc. dr Mila Bojanović”, kazao je direktor ove zdravstvene ustanove.

Milisavljević je zahvalio kompaniji “Sani gruoup” što je prepoznala napore koji se čine na ORL klinici da se ona opremi najsavremenijom dijagnostičkom opremom.

“Ovom donacijom ORL klinika postaje prva u Srbiji koja ima dve različite jedinice za proveru sluha i na taj način zatvara put opremanja kabineta za audiologiju”, rekao je dr Milisavljević.

Milisavljević kaže da je ostalo još nekih ne toliko skupih stvari koje treba da se nabave i nada se da će se i to desiti u narednim mesecima”.

Da podsetimo, ORL klinika u Nišu je u martu i aprilu sprovela dve akcije, povodom svetskog dana sluha i svetskog dana glasa kada su pacijentima bila otvorena vrata ove klinike. Milisavljević dodaje da su samo jedne nedelje imali 160 provera sluha.

“Ako se zna da je po evropskim standardima moguće uraditi 20 provera dnevno, onda možete da shvatite koliko je to broj pacijenata”, rekao je.

Evidentirano je teže oštećenje sluha kod 15 posto pacijenata i njima su prepisani slušni aparati. Kod većeg dela ljudi primećen je srednji stepen oštećenja, gde nije trebala rehabilitacija slušnim aparatom već adekvatna terapija. U nekim slučajevima bilo je i indicija za operativno lečenje.

“Proveravali smo i glas i glasnice, s obzirom na to da smo nacija koja mnogo konzumira cigarete i među vodećim zemljama kada su maligni tumori grkljanja u pitanju. Uzroke toga treba tražiti u konzumiranju alkohola i cigareta”, kazao je Milisavljević.

Vesna Stojaković i Dušan Milisavljević

ORL klinika će i nadalje u svom radu u prvi plan stavljati pacijenta i truditi se da bude što dostupnija njima. Taj nači rada osim pacijenata prepoznaju i društveno odgovorne kompanije, kao što je to prepozanala i “Sani group”. Ovo je dobar model saradnje sa privatnim sektorom koja ima interes da podrži jednu državnu instituciju na ovakvom putu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com