PolitikaVirus Korona

Opozicija o situaciji u Gerontološkom centru

Opozicione partije u Nišu komentarisale su situaciju u Gerontološkom centru u kojem je od ukupno 256 štićenika, koronavirus potvrđen kod 140 štićenika doma i četvoro zaposlenih.

Miodrag Stanković,šef odborničke grupe DS-a u Skupštini grada, kaže da građani trpe posledice jer živimo u partijskoj državi! Povodom dramatičnog stanja u Gerentološkom centru u Nišu i hapšenja v.d direktora te ustanove pokazalo se na najogoljeniji način da živimo u partijskoj državi. Karakteristika funkcionisanja ove vlasti, unazad osam godina je da ova vlast upravlja državom preko vd stanja bez namere da to promeni. Zaštо?

Miodrag Stanković, šef Odborničke grupe DS u Skupštini grada Niša

“Partokratija je zavladala Srbijom, a kao posledicu ima ono što nam se dešava danas. Došli smo u situaciju da je ona zašla u sve pore našeg društva. Potrebe društva i opšti interes zamenjen je interesima političkih stranaka, pa smo zbog toga sada u velikom problemu”, rekao je Miodrag Stanković šef odborničke grupe DS u Skupštini Grada Niša.

Stanković podseća da je uhapšen direktora Gerontološkog centra Niš, jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od virusa korona, pa je u ovoj ustanovi trenutno zaraženo 135 korisnika i četvoro zaposlenih. Apeli stručnjaka su bili da korona nikako ne sme da uđe u domove za stare, jer se u inostrantsvu pokazalo da je smrtnost u tim slučajevima velika.

V.d stanje za posledicu ima poslušnost kadrova, gde osnovna selekcija nije institucija konkursa već bliskost sa vrhom stranke. Kvalifikacije su potpuno u drugom planu pa je kvalitet kadrova koji se nalazi na čelu ustanova i preduzeća gotovo nebitan. Međutim, u ekstremnim uslovima, odnosno u situacijama u kojoj se država danas nalazi, neodgovoran odnos kao posledica nekvalifikovanih i nezainteresovanih v.d direktora može da dovede kao u ovom slučaju do katastrofalnih i dramatičnih rezultata”- istakao je Stanković.

“Iako smo ukazivali mnogo puta da su v.d stanja neodrživa, aktuelna vlast to kao modus primenjuje punih osam godina. Stručnost mora da bude jedino i osnovno merilo na konkursima na kojima se biraju direktori. U Srbiji direktori odgovornost imaju samo prema partiji, a da bi ostali direktori, moraju da budu poslušni, da ne traže ništa i da ćute. Međutim, u ovim teškim okolnostima na površinu isplivava stručnost, odgovornost, obaveza, a toga nažalost nema. Mnogi se danas iz vlasti pozivaju na struku i ne bi da se politika meša. Ovo danas nije politika! Ovo je život, još uvek za njih 139 koji su zaraženi virusom covida 19 u niškom Gerontološkom centru”, zaključio je Stanković.

Povereništvo Narodne stranke u Nišu smatra da bi sistem u Srbiji trebalo zasnovati na meriotokratiji, odnosno da sve segmente društva vode osobe koje su za njih najstručnije i shodno tome daju najbolje rezultate.

Dragan Stojadinović, poverenik Narodne stranke u Nišu; Foto: Narodna Stranka Niš

„Takav sistem je teško zamisliv u partitokratskoj državi, u kojoj gotovo sve funkcije zauzimaju partijski poslušnici, nevezano za svoje sposobnosti. U normalnim uslovima, razlika izmedju direktora izabranog na meritokratskim principima i onog postavljenog partijskim dekretom ne mora da bude očigledna. U Gerontološkom centru ona može da znaci bolji kulturno-umetnički program, vise slatkiša i sto za stoni tenis. U uslovima pandemije, ona može da znači razliku izmedju života i smrti. Baš zato je važno da na svim odgovornim funkcijama imamo one najsposobnije a ne partijske poslušnike“, saopštila je Narodna stranka.

GO SP Dveri smatra da je hapšenje direktora Gerontološkog centra u Nišu, Milana Stevanovića, označenog u medijima samo inicijalima, zbog nepreduzimanja mera koje bi sprečile širenja zaraze ustanove u kojoj se nalaze najosetljiviji štićenici, predstavlja vrh ledenog brega lošeg upravljanja, partijskog kadriranja u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite ali i nepostojanja pravog i lokalnog informisanja o posledicama pandemije u Nišu, koji je žarište pandemije sa najvećim brojem obolelih i pozitivnih na virus COVID19.

„Gradskoj organizaciji SP Dveri javljaju se uzbunjivači i iz drugih zdravstvenih i socijalnih ustanova, pa stoga imamo obavezu da u ime svih građana Niša Кomandantu Štaba za vanredne situacije ali i direktorima ovih ustanova uputimo i sledeća pitanja. Da li je Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu dobio dovoljnu količinu zaštitne opreme za radnike u operativi i administraciji, obzirom na skandalozni poziv Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zaposlenima ove ustanove za kupovinu zaštitnih maski, nabavljenoj prethodno po nižoj ceni, i uz plaćanje putem administrativne zabrane. Od v.d. direktora ZHMP dr Slavoljuba Živadinovića očekujemo odgovore i na pitanja koliko sanitetskih vozila sa medicinskim osobljem koje bi pomoglo u transportu najtežih bolesnika ima ustanova kojom rukovodi, kao i sa koliko i kojim vozilima se prevoze bolesnici sumnjivi na virus „korona“. Кakva je situacija u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici ? Ima li direktor bolnice dr Milan Stanojković informacije o tome jesu li pacijenti bolnice testirani na virus, koliko je pacijenata zaraženih korona virusom, ima li preminulih od bolesti u ustanovi kojom rukovodi, kao i da li su pacijenti sa simptomima bolesti odvojeni od onih koji nisu zaraženi virusom COVID19?“, pitaju Dveri.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Poštovanje,

    Imam samo jednu zamerku na Vaš tekst. Zašto za mišljenje DS Niš pitate bivšeg predsedinika GO Miodraga Stankovića, a ne poverenicu Draganu Rakić? Stavovi Miodraga Stankovića nisu nužno stavovi članstva Demokratske stranke u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com