Moja priča

Oni su zvezde za koje malo ko nije čuo, a potiču iz Niša

Sportisti, pisci, glumci, muzičari, poznati u zemlji i inostranstvu, ali malo ko zna da su rođene Nišlije.

Iz sveta muzike Kornelije Kovač, Aki Rahimovski, Bilja Krstić, Ana Stanić, violinista Nemanja Radulović, Gale Kerber, sportisti, odbojkaš Ivan Miljković, fudbaler Dragan Stojković Piksi, reprezentativka u streljaštvu Lidija Mihajlović, rukometaš Nikola Karabatić, akademik i poznati svetski kardiohirurg Ninoslav Radovanović i mnogi drugi rođeni su u Nišu.

Sa juga Srbije krenuli su i Desimir Stanojević, Tanasije Uzunović, Predrag Miletić, koje smo imali priliku da gledamo u domaćim serijama i u pozorištu. Glumac Desimir Stanojević kaže da je često u rodnom gradu gde igra u nekoliko predstava, kao i mjuziklu “Violinista na krovu”, koji Nišlije rado gledaju.

“Dolazim često u Niš, a od svih delova grada najdraži mi je i najlepši Palilula. Niš se dosta promenio na radost mlađih generacija, mada ga ja pamtim iz nekog drugog ugla, kada je po mom mišljenju bio lepši “, priseća se Stanojević.

U Nišu je rođen i Vladimir Savčić Čobi

Interesantan podatak je da je u dva filma o Džejmsu Bondu igrala jedna Nišlijka Nađa Regin, koja je rođena 1931. Prema dostupnim podacima, Reginova je glumila u filmovima “Iz Rusije s ljubavlju” i u “Goldfinger”. Snimila je nekoliko filmova u Nemačkoj da bi se kasnije nastanila u Velikoj Britaniji.

Od onih koji nisu više među živima trebalo bi spomenuti Milutina Tatića Miću, Žiku Milenkovića, Mlađu Nedeljkovića, Šabana Bajramović

Političari rođeni u Nišu

Todor Stanković (1852-1925), učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918. godine. Srpski kraljevski konzul u Prištini, Skoplju, Bitolju i Solunu

Svetislav Milosavljević (1882-1960), ban Vrbaske banovine i ministar saobraćaja u Kraljevini Jugoslaviji

Nikola Uzunović (1873-1954), srpski političar, u dva navrata bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije

Dragiša Cvetković (1893-1969), gradonačelnik Niša i premijer Kraljevine Jugoslavije

Dušan Čkrebić (1927), srpski političar, bivši visoki državni i partijski funkcioner Srbije u doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Istorijske ličnosti rođene u Nišu

Konstantin Veliki (272-337), rimski car

Konstancije III (? -421), car zapadnog rimskog carstva

Baron Sina Mlađi (1783-1856), bogati austrijski bankar i preduzetnik grčkog porekla

I oni su deo Niša

Pevač sa jako uspešnom kariorom, Ljubišu Stojanovića “Luisa” i legendarni golman Dragan Pantelić nisu rođeni u Nišu, ali ih za taj grad vezuje bogato iskustvo koje su stekli upravo u ovom gradu.

Bivši jugoslovenski golman Dragan Pantelić, mnogi pamte kao “čuvenog Nišliju” jer je u Radničkom sa velikim uspehom branio mrežu ovog fudbalskog kluba dugi niz godina.

Za ovaj niški klub odigrao je 421 utakmicu i kao odličan realizator jedanaesteraca postigao je 23 gola, a strkao je i svetsku slavu.

Nadimak „Luis“ je dobio u devetoj godini zbog svojih uspešnih imitacija Luisa Armstronga. [3] Završio je srednju muzičku školu u Nišu[3] i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Među prvima je kombinovao džez sa srpskim folklorom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com