Društvo

Oni su obeležili 2022. godinu u Nišu

Odlučni, uspešni i posvećeni svom gradu…za svakog od njih može da se kaže baš ova tvrdnja. Svako od njih stručan je u oblasti kojom se bavi, mnogi su ostavili svoj trag generacijama koje dolaze i postavili pravila ponašanja, poslovanja i odgovornosti. ONI su na najbolji način obeležili godinu za nama u Nišu i naši su ponosni sugrađani.

Vladika niški Arsenije, otvorio je oktobra lane dugo građen Hram Vasilije Ostroški. Svetom Arhijerejskom liturgijom započeo je svakodnevni bogoslužbeni život u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu. Liturgiju je predvodio episkop niški Arsenije kojom je i započet redovni bogoslužbeni život u ovom velelepnom, ali još uvek nedovršenom hramu, posvećenom jednom od najvećih izdanaka našeg roda. Vladika niški Arsenije, je na redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 24. maja 2017. godine izabran za Episkopa niškog. Ustoličen u Sabornom hramu Silaska Svetoga Duha na apostole u Nišu, 13. avgusta 2017. godine.

Vladika niški Arsenije

Milosav Simović, komandant Кopnene vojske Srbije. On je u godini za nama izjavio da svest potrebe služenja vojnog roka, treba da postoji, nezavisno od toga, koja je politička stranka na vlasti, naglasivši, da obavezno služenje vojnog roka postoji u Turskoj, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i drugim državama. Vojsku Srbije približio je Nišlijama uključujući pripadnike u brojne društveno odgovorne akcije na taj način ojačao vezu naroda i odbrambenih snaga republike, čineći ih jedinstvenim.

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović

prof. dr Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš. Ova klinika uspešno je završila svoju osmu godinu postojanja, svakako, po rezultatima rada najuspešniju. Prema statistici, u toku 2022. godine ukupno je hospitalizovano 959 pacijenata, a ambulantno pregledano 8771. Kako navodi, posle dve kovid godine (2020. i 2021.) po obimu rada Klinika se vratila u prekovid vreme. Operisano je 526 bolesnika od toga 306 kardiohirurskih i 220 vaskularnih. Protekle subote i nedelje na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra operisano je troje pacijenata sa liste, čime su niški kardiohirurzi realizovali ideju da operišu vikendom bez finansijaske nadoknade. Iako su zahtev da operišu vikedom i time smanje liste čekaja na kardiohiruške operacije, nadležnima poslali pre više od mesec dana, odgovor nisu dobili, odlučili su da nešto preduzmu jer što je lista čekanja duža, smrtni ishod je izvesniji.

Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš

Dr Tomislav Kostic, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Niš. Kardiolog iz Niša sa dugogodišnjim iskustvom. Svojim znanjem i požrtvovanjem spasio je živote ogromnog broja pacijenata, posebno kada je reč o sanaciji infarkta miokarda. Dobitnik je mnogih priznanja koje mu je dodelio Medicinski fakultet u Nišu, dobitnik je “Svetosavske povelje”, a poznat je i kao veliki humanista. Ostaće upamćen kao jedan od retkih dobitnika Nagrade “11. januar”, koji se odrekao novčanog dela i iznos usmerio na lečenje Monike Кarimanović, a odluku da novac da u humanitarne svrhe obrazložio je kao svoj emotivni čin jer je bio potresen situacijom oko otmice 12-godišnje devojčice.

Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša. Doktor pravnih nauka predvodi niški parlament već više od dve godine. U godini za nama unapredio je rad niške skupštine a za ovu planirano je dodatno osavremenjivanje.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša

Milovan Kocić, počasni predsednik kompanije YUMIS koja posluje uspešno više od tri decenije. Minule godine Kociću, osnivaču jedne od najvećih prehrambenih fabrika na jugu Srbije, kao potpredsedniku Privredne Komore Srbije poveren je novi petogodišnji mandat jednog od podpredsednika Privredne komore Srbije.

Milovan Kocić, počasni predsednik kompanije YUMIS

Srđan Milenović, direktor Put inžinjeringa. Uspešan poslovni čovek koji decenijama postavlja nove standarde kada je građevinarstvo u pitanju. Osim gradilišta u Nišu koja su sve brojnija, ovaj uspešan Nišlija vodi i poslove na drugim meridijanima. Planet Residens, veliki stambeni kompleks kraj Delta Planeta je trenutno ono o čemu najradije brine.

Srđan Milenović, Put inžinjering

Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog Saveza Srbije. Na održanim izborima Lovačkog Saveza Srbije u oktobru lane reizabran je za predsednika saveza, njemu je ovo drugi mandat. Ćirković je na čelu saveza od oktobra 2018. godine i za vreme njegovog prvog mandata urađeno je puno toga što je doprinelo razvoju lovstva u celoj Srbiji. Tu spada uređenje brojnih lovišta i očuvanje pojedinih ugroženih vrsta životinja, jer malo ljudi zna da se upravo lovci puno brinu o opstanku pojedinih vrsta koje odumiru, te se oni prehranom na lovištima staraju o njima.

Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog Saveza Srbije

Dragan Milošević Master, niški privrednik je jedan od pokretača udruženja niških privrednika “Klub privrednika Naisus”. Minule godine uz već poznate proizvode njegove firme plasira na tržište i specijalnu ediciju vina “Black line” kojem se predviđa veliki uspeh.

Dragan Milošević, niški privrednik

Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sa mesta direktora Veterinarskog instituta koji je napravio fantastične rezultate minulih godina imenovan je ne mesto direktora republičke uprave.

Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Slavko Šain, osnivač Nifona. Pune tri decenije niški Nifon Security brine o bezbednosti ne samo Nišlija, već  prijatelja i gostiju grada. Više od dve hiljade klijenata, nekoliko stotina zaposlenih i veliko poverenje koje uživa od sugrađana ovu nišku firmu svrstava među najuspešnije, a kada je bezbednost u pitanju i najprofesionalnije.

Slavko Šain, NIFON SECURITY

Veselin Jakovljević, suosnivač Nifona. Krajem maja prošle godine, ova uspešna niška firma obeležila je 30 godina rada. Ponosni na tradiciju, trnovit put razvoja i odlične rezultate koje svakodnevno pravdaju usavršavanjem. NIfon je poznat po brojnim društveno odgovornim akcijama koje neprestano organizuje za sugrađane, svih ovih godina.

Veselin Jakovljević, NIFON

Bora Jović, vlasnik Vinarije Malča. Septembra prošle godine na prvom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji je bio organizovan pod pokroviteljstvom vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Podrum “ Malča“, lider vinarstva i vinogradarstva u Nišu osvojio je dve značajne nagrade – Zlato za sorte Italijanski rizling Grašac sa osvojenih čak 93 poena i Sovinjon blan sa osvojenih 90.

Bora Jović, Podrum Malča

Andrija Radojičić, direktor Raavex Group, koja se bavi distribucijom medicinske opreme i automobila. Oni koji ga dobro poznaju znaju da se ne libi da na sopstvenom gradilištu podigne rukave i sedne u bager gde pomaže zaposlenima. U godini za nama ostvario je odlične rezultate kada je prodaja automobila u pitanju, dok je pred njim ove godine završetak velikog posla o kome će Niške Vesti tek pisati.

Andrija Radojičić, direktor Raavex Group Niš

Milan Petrovic, advokat. Petrović je od aprila lane novi predsednik Advokatske komore Niš (AKN). On će biti na čelu AKN do 2026. godine i osmi je izabrani predsednik od njenog osnivanja 1972. godine. Petrović je advokat 26 godina i radio je u komplikovanim predmetima i slučajevima izvršenja teških krivičnih dela.

Milan Petrović, advokat

Goran Šepa – Gale, pevač grupe Kerber. U godini za nama Kerber je održao veliki koncert na Letnjoj pozornici u znak proslave 40 godina postojanja grupe. Novembra je izašla knjiga „Kerber – Hronike troglavog psa“ u izdanju Čarobne knjige, koju je napisao Miloš Petković.

Gale Kerber

Uroš Milojević, glumac Narodnog pozorišta. Neosporan talenat, veliki rad i ljubav prema pozorištu dokazao je ulogom u mjuziklu “Neki to vole vruće” a mnogi kažu da mu je upravo ova uloga promenila tok karijere i lansirala ga među prave glumačke zvezde i velike nade našeg glumišta.

Uroš Milojević, glumac

Srđan Aleksić, advokat koji se već godinama bori da dokaže da je NATO bombardovanjem 1999. godine i osiromašenim uranijumom uticao na teške oblike kancera kod oficira, vojnika i policajaca u Srbiji. Njegova kancelarija vodi velike sporove među kojima ovaj ima posebnu težine jer se radi sa brojnim pravnim stručnjacima iz inostranstva.

Srđan Aleksić, advokat

Branko Janačković, novinar Blic-a. Jedan od najboljih informativnih novinara u Nišu, koji piše za dnevni list Blic ali i njihov portal. Uvek prvi na licu mesta sa informacijom više, često je glavobolja za kolege koji su mu uvek za petama. Posvećen i kolegijalan primer je mladim žurnalistima kako da se bore za prvu i tačnu informaciju.

Bane Janačković, novinar Blic-a

Miloš Petković, pisac fantastike. Ovaj poznati niški pisac  jedan je od najproduktivnijih autora mlađe generacije, u godini za nama proslavi je nekoliko jubileja. Petnaest godina od njegovog upliva u srpsku književnost, koju je obogatio sa čak devetnaest romana, kako za stariju tako i za mlađu publiku. Objavljeno je jubilarno, dopunjeno izdanje njegovog romana “Perunov hroničar” povodom desetogodišnjice od objavljivanja prvog izdanja. Obrazovno-vaspitni projekat za razvijanje veština čitanja, razumevanje pročitanog i pismeno izražavanje  „Čitalići“ uvrstio je čak sedam romana niškog pisca Miloša Petkovića na čitalački spisak za 2022/2023. godinu za osnovce i srednjoškolce.

Miloš Petković, pisac
Boban Zdravković, pevač koji sa ponosom i dalje ističe da je iz Niša. Puno radi u Bugarskoj ali i polako sprema nove pesme kojima će obradovati publiku u Nišu ali i na čitavom Balkanu. Trenutno najviše svira u Sofiji ali je rado viđen na slavljima u Nišu i Srbiji gde ima veliki broj istinskih obožavatelja. Voli da igra tenis a oni koji su sa njim delili teren kažu da ume opasno da namuči protivnika.
Boban Zdravković, pevač; Foto: FB

Lazar Vucic, niški mladi preduzetnik, koji je pokrenuo Studentsku omladinsku organizaciju “BOX Poslovi” i glumačku akademiju Drama Studio. U godini za nama pokrenuo je brojne poslove u kojima ostvaruje fantastične rezultate. Voli da putuje, a može da se pohvali da je obišao blizu 50 zemalja sveta.

Lazar Vučić, BOX Poslovi

Branislav Bane Jovanovic, političar. U politici je više od tri decenije, uglavnom kao opozicionar. Važi za jednog od najuticajnijih političara u Nišu. Poveo je građanske proteste u Nišu, koji su bili perjanica protesta protiv falsifikiovanja volje građana, a koji su trajali 78 dana. Uvek je naglašavao da se u politici nikada nije obrukao i da se za njegovo ime ne vezuje nijedna afera. Svi sudski procesi koji su povedeni protiv njega, završeni su u njegovu korist.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

Zoran Kocić, direktor Bros auta. Godinama brine o poslovanju Auto kuće Bros. Minule godine, septembra meseca ima zapaženo učešće na Sajmu automobila gde se predstavila ova auto kuća iz Niša, sa najvećim brojem kvalitetnih i skupih vozila, koja su veoma tražena na tržištu.

Zoran Kocić, Bros Auto

Miloš Janković, dizajner City Grup-e. Po obrazovanju inžinjer elektronike, više od dve decenije grafički i web dizajner City Grupe. Tvorac je najboljih logoa za niške firme a veliki je zaljubljenik u štampanu grafiku. Ako njega pitate, kafa je najdivniji napitak koji je stvorio čovek i može da se pije po ceo dan uz poseban gušt. Godinu za nama obeležiće kao jubilarnu 20. godinu kako radi u City Grupi.

Miloš Janković, dizajner u CIty Grupa

Prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Objavio je preko 100 radova u naučnim i stručnim časopisima od kojih su neki publikovani u prestižnim naučnim časopisima, autor je četiri udžbenika.  Član je matičnog naučnog odbora za društveno-humanističke nauke.  Bio je Predsednik džudo Saveza Srbije, potpredsednik Upravnog odbora džudo saveza Srbije, predsednik stručnog saveta Džudo saveza Srbije. Osnivač je sportske škole „Kinezis” koja je 1991. godine prerasla u džudo klub „Kinezis”. Član je Komisije za obrazovanje Balkanske džudo federacije i član Komisije Dan kolegijum džudo saveza Srbije.

Prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja; Foto: Vanja Keser

Ivan Mihajlović, direktor JKP Medijana. U godini za nama “pokrenuo je” ovo javno preduzeće znatno snažnije nego do sada, uveo nove usluge i ostvario brojne rezultate. Iako sa čišćenjem posao nikad nije završen a edukacija stanovništva uvek traje, čini se da se polako hvata korak kada je čistoća grada u pitanju.

Ivan Mihajlović, direktor JKP “Mediana” Niš

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra. Godinama na čelu Niškog kulturnog centra vodi tešku borbu da sačuva kulturu u Nišu, brojnim manifestacijama i velikim trudom čuva ono što se kutulturom zove. Krajem minule godine vratio je Sajam knjiga u nišku Halu “Čair”. Urednik je niškog filmskog časopisa Filaž. Član je Fiprescija, srpskog ogranka međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

Srđan Savić, direktor Niškog Kulturnog Centra; Foto: Niške Vesti

Dejan Dimitrijevic, direktor Parking servisa. Aprila lane otvorio je prvu javnu podzemnu garažu južno od Beograda. Pored parkirališta u SC Čair, garaža Sinđelićev trg i Gran Ostojić, na raspolaganju Nišlijama i gostima grada otvorena je podzemna u Poslovnom centru „Ambasador“. Minule godine pokrenuo je humanitarni parking kraj Osnovne škole Sveti Sava a počeo je sa radom i servis Oko sokolovo. Preduzeće na čijem je čelu je često na meti kritika sugrađana, ali jedno ipak stoji – uređenije parkiranje u gradu.

Dejan Dimitrijević, direktor JKP “Parking servis” Niš

Dragan Gane Videnovic, dugogodišnji niški novinar. Pored zapažnog rada na brojnim televizijama u Nišu, posle kraće pauze vraća se na male ekrane na TV Kopernikus i TV PRVA. Uobličene višegodišnjim iskustvom njegove reportaže pravi su primer i model izveštavanja u ova burna vremena.

Dragan Videnović, novinar

Miloje Branković, suvlasnik i direktor Ecotrade BG d.o.o i počasni konzul Mađarske u Nišu. U minuloj godini ovo preduzeće nastavlja odličnim rezultatima da obara sopstvene rekorde. Uspešnim radom više od tri decenije ovo preduzeće bavi se snabdevanjem domaćih zdravstvenih ustanova i veledrogerija, kupaca širokim asortimanom savremenog potrošnog medicinskog materijala i opreme.

Miloje Branković, Ecotrade BG

Petar Radonjic, izvršni direktor firme Fluo elektro. Kao podmladak firme prati sve ono što su postavljeni ciljevi naredovanja. Često učesnik brojnih društveno odgovornih akcija u gradu i dobitnik priznanja Niške eparhije za veliki doprinos niškoj eparhiji – Orden svetog Romana, drugog stepena.

Petar Radonjić

Dragan Ivanović, direktor Auto kuće Grand motors. Ova auto kuće generalni je zastupnik marke Ford a prošle godine beleži odlične rezultate koji su još uočljiviji u ovim teškim vremenima. Zapaženo učešće na Sajmu automobila koji je septembra održan u niškoj Hali “Čair” donela mu je i dobru prodaju kako na sajmu tako i nakon održavanja ove manifestacije gde je dobio i priznanje Gradske opštine Crveni krst kao jedna od najuspešnijih firmi sa teritorije ove gradske opštine.

Dragan Ivanović, direktor Grand Motorsa

Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala. Umetnik, menadžer i vizionar tako bi ga opisali ljudi koji ga poznaju. Neko ko je predstavio Niš u najboljem muzičkom svetlu, doveo na hiljade turista iz celog sveta i neko kome ovaj grad može da zahvali. Oni koji ga lično ne poznaju znaju da je on osnivač najposećenijeg džez festivala na Balkanu, Nišvila. Često u klinču sa republikom, gradom, ministarstvom za kulturu ali nikada sa muzikom. Minula godina bila je turbulentna za ovaj poznati niški festival.

Ivan Blagojević; Foto: Festival Nišvil

Dragan Spasic, judo klub Niš. Višestruki šampion u džudou i autor pet romana. Generacije Nišlija koje je trenirao Spasa, kako ga sugrađani zovu, izveo je na pravi put, učio sportu, ali i životu. Pored toga što je bio uspešan sportista i pedagog, čitavog života u sebi je čuvao talenat i ljubav prema pisanoj reči. Sa 65 godina napisao je svoj prvi roman i u narednih pet godina, do danas, objavio ih je ukupno pet.

Dragan Spasić

Jurica Stanković, trofejni srpski skijaš i snouborder. U godini za nama Stanković je sa kineskom paraolimpijskom snoubord reprezentacijom osvojio čak deset medalja na Palaolimpijskim igrama u Pekingu. Trenutno je angažovan u Savezu zimskih sportova Saudijske Arabije.

Jurica Stanković, trofejni srpski skijaš i snouborder

Mile Stojković, vlasnik kafane Mrak. Sa samo deset prstiju uspeo je da svoj ugostiteljski objekat od šalterske prodaje dovede do čuvene kafane u kojoj su najveća srpska, ali svetska imena probala niške specijalitete. Gostili su se Lepa Brena i Boba Živojinović, Toni Cetinski, Miroslav Ilić, Džej, Vlado Georgijev, Manda, košarkaš Aleksandar Đorđević. Za njegov uspeh ne postoji neka posebna tajna, već „domaćinska“ usluga i što je najbitnije kvalitetna hrana upakovana sa autentičnim starim niškim ambijentom.

Saša Dimitrijević, karikaturista. Zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima, ali i neospornom talentu, postaje jedan od najvećih srpskih karikaturista. Voli da se šali, a svoju šalu je preneo na papir. Umalo je bio i izbačen iz škole zbog svog šaljivog načina crtanja. Iza sebe ima dvadesetak međunarodnih i domaćih izložbi. Nagrade je prestao da broji kada je dostigao broj 100. Ilustrovao je ukupno 68 knjiga i raznih priručnika, radio je vizuelni identitet Nišvil Džez festivala. Karikaturom ne može da promeni svet,ali može da ukaže na ono što im je možda promaklo.

Saša Dimitrijević, niški karikaturista

Milan Cvetković, trener KBK Konstantin. Višestruki državni prvak i proslavljeni kikbokser beleži sa svojim takmičarima brojne uspehe kako na domaćim tako i na inostranim takmičenjima. Iznedrio je brojne svetske takmičare a njegov klub kolevka je za vrhunske sportiste i državne prvake.

Milan Cvetković, KBK Konstantin Niš

Dejan Stojiljković, Deki La Campanela. Ko je slavio, proslavljao i lumpovao u Nišu a da mu Deki nije pevao na toj zabavi to i nije bila neka zabava, našaliće se svaki Nišlija koji godinama prati rad ove niške grupe, koja se po strukturi menjala neki dolazili, drugi odlazili ali je Deki uvek bio tu. Okosnica, osnivač grupe, pevač, zabavljač, drug, prijatelj, brat…Deki uvek je tu da zabavi društvo. Godina za nama, koja je nakon kovida donela više posla nije ga umorila, već pripremila za ono što sledi a to su već brojni zakazani koncerti i svirke. Hvala Deki za sve divne trenutke u ime svih Nišlija. P.S. Maneken Modne kuće Montobene.

Dejan Stojiljković, La Campanela

Milan Jovanovic a NIšlije ga poznaju i rado zovu – Životinja, pri tom se on i ne uvredi. Retko ko zna u Nišu da je Milan završio Elektroniku, više ga poznaju iz serija, filmova ali i njegovoj ljubavi prema teretani. Nekada je važio za NAJAČEG SRBINA danas je tu palicu predao nekim mlažim generacijama a on se trenutno najviše bavi njegovim fitnes programom. Aktivan je na društvenim mrežama a njegove video poruke šeruje na hiljade ljudi iz čitavog sveta.

Milan Jovanović

Srdjan Radulović, selektora Kik boks reprezentacije Srbije i osnivač KBK “Niš”. Jedan je od pionira kik boksa na KiM i u centralnoj Srbiji. Od malih nogu se bavio borilačkim sportovima. U svim klubovima u kojima je bio trener, pravio je vrhunske rezultate. Kik boks klub “Niš” je nekoliko godina proglašavan za najuspešniji klub u Srbiji, a ispod njegovih fokusera iznedreno je preko 200 šampiona države, Balkana, Evrope i sveta.

Foto: privatna arhiva

Milos Antic, Džedajski pokret. Sa ekipom džedaja učinio je mnogo toga za lokalnu zajednicu – od organizacije kampa za decu bez roditelja do popularisanja urbane kulture među mladima kroz, sada već tradicionalni, festival Džedajkon. Pokretač je brojnih društveno odgovornih akcija u Nišu.

Džedaj Miloš Antić

Milos Bošković, niški aktivista. Nakon Elektronskog fakulteta, završio je master studije iz oblasti programiranja u Engleskoj, Grčkoj i Španiji, a samu diplomu stekao na Unverzitetu Reding u Engleskoj. Nekada u klupama Narodne skupštine u Beogradu, danas borac protiv mnogih pogrešnih stvari u gradu na Nišavi, skrećući pažnju na brojne dobre ideje.

Miloš Bošković, aktivista

Miodrag Redža Stojiljković, legendarni fudbalar FK Radnički. Prethodne godine učestvuje u brojnim društveno odgovornim akcijama, kao i u prijemu hrvatskog fudbalera Ivana Gudelja.

Miodrag Redža Stojiljković, legendarni fudbalar FK Radnički

Miodrag Stanković, Koalicije “Niš, moj grad”. Miodrag Stanković , poznat po nadimku Mikica. Bio je dugogodišnji predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu. Važi za jednog od najaktivnijih odbornika ne samo u Skupštini Grada Niša, već u celoj Srbiji. Poznat po svojim odborničkim inicijativama, debatama i konferencijama. Učestvovao u organizaciji velikog broja građanskih protesta od 2012. godine. Idejni tvorac protesta protiv zagađenog vazduha “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”, koji je organizovan više puta od 2020. godine.

Foto: Socijaldemokratska stranka Nis

Ivan Mitrović, nekadašnji starešina 63. padobranske brigade, profesionalni vojnik i pripadnik protivterorističke jedinice „Kobre“, sa velikim iskustvom u obezbeđenju naših i stranih državnika Ivan Mitrović, izdao je oktobra  prvu knjigu „Borbena intuicija i veština samoodbrane“. On se kroz profesionalni rad upoznao sa svim opasnostima sa kojima može da se sretne i pripadnik vojske, policije, obezbeđenja, ali i svako od nas. Znanje i iskustvo je sakupljao i analizirao i sve to pretočio u knjigu, u kojoj kaže da se mogu naći razne teme koje će biti čitaocima od koristi.

Ivan Mitrović, nekadašnji starešina 63. padobranske brigade

Marjan Zdravković, MOZAIK. Osnivač Ansambla narodnih igara i pesama Mozaik, pokretać je i drugih društveno odgovornih akcija gde su neretko uključene i osobe sa invaliditetom.

Marjan Zdravković, MOZAIK

Petar Babović, načelnik Nišavskog upravnog okruga. LEkar po struci koji već dve godine brine o radu brojnih službi i uprava koje su pod ingirencijom NIšavskog upravnog okruga.

Petar Babović, načelnik Nišavskog upravnog okruga

Najda Smak, muzičar.  Roker u duši, umetnik beskompromisnog stava u svakom smislu, posvećen muzici od najranijiih dana, Najda je svoju vokalnu izuzetnost i prepoznatljivost gradio uz kvalitetnu muziku. U rok muzici je više od 20 godina tokom kojih je sarađivao sa najznačajnijim rok sastavima u Srbiji i regionu, ostavljajući lični pečat novim i starim hitovima Generacije 5 i grupe Smak. Iako su mu nastupi nepretenciozni, Najda osvaja publiku neverovatnom harizmom, snažnom emocijom i raskošnim rok glasom. On je i veliki humanista, pa tako sa svojim moto-klubom svake godine obraduje mališane koji novogodišnje dane provode u bolničkim uslovima.

Foto: Privatna arhiva

Đorđe Stanković, Narodna Stranka. Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu i potpredsednik Narodne stranke. Nakon parlamentarnih izbora, aprila prošle godine godine postaje i narodni poslanik u Narodnoj Skupštini.

Đorđe Stanković, potpredsednik Narodne stranke

Dusan Jocić, urednik sportske rubrike u Narodnim novinama i predsednik Udruženja sportskih novinara Niša. U godini za nama održao je i istrajao u odluci da izbor najboljih sportista grada i sportskih radnika, kao što je to bilo i zadnjih četrdeset godina, treba da ostane kao manifestacija koju organizuje udruženje novinara koji izveštavaju o sporskim uspesima. Iako bez podrške grada ova dodela održana je u Parku Sveti Sava.

Dušan Jocić i Dragan Stojković Piksi; Foto: Goran Ćopić

Aleksandar Marinković Paracinac, glumac Narodnog pozorišta. Prvak drame, stalni član ansambla od 1997. godine. Dvostruki dobitnik nagrade na Danima komedije u Jagodini, gran-pri nagrada Sima Krstović za najbolju mušku ulogu na Festivalu Joakim Vujić, glumačka nagrada na festivalu Vršačka pozorišna jesen. Pored pozorišnih uloga, poznat je i ulogama u najgledanijim domaćim filmovima i serijama.

Aleksandar Marinković; Privatna arhiva

Aleksandar Mihailović glumac . Član je ansambla Narodnog pozorišta u Nišu od 1997. godine. Od 2006. godine u statusu prvaka drame. Dobitnik mnogobrojnih Nagrada za glumačka ostvarenje na Festivalima.

Aleksandar Mihailović; Narodno pozorište Niš

Marjan Maksa Todorović, glumac Narodnog pozorišta Niš. Glumac je u brojnim predstava niškog teatra, a rado se lati i pisanja uz valjanu dozu kritike. Oprobao se na filmu a publika u Srbiji može da ga gleda u seriji Aviondžije.

Marijan Todorović Maksa; Foto: FB

Miroslav Jović, glumac. Stalni član drame Narodnog pozorišta u Nišu od 1994. Minule godine obeležio je tri i po decenije rada. Odigrao desetine najrazličitijih uloga (velikih, malih, glavnih). Dobitnik je Nagrade stručnog žirija za glumačko ostvarenje na Festivalu Joakim Vujić.

Miroslav Jović i Viktor Savić na snimanju serije “Bilo jednom u Srbiji”

Nemanja Tadić, najuspešniji niški paraolimpijac. Tadić se posle uspešne plivačke karijere i osvojenih brojnim medaljama na domaćim i medjunarodnim takmičenjima okrenuo atletici i skoku uvis i već je u toj disciplini državni prvak. Na svom porodičnom imanju u selu Čokot kraj Niša, uzgaja konoplju. Dobitnik je nagrade „Svetislav Milić“ – mladima od srca u oblasti sporta.

Nemanja Tadić

Neša Saita, pevač. Muzičar i pevač, osnivač Crnih mambi garant je dobrog provoda gde god da se pojavi. Prve note učio je sa legendarnim ŠAbanom Bajramovićem i time se ponosi, ipak najponosniji je na njegovu veseljačku narav i dušu veliku kao more.

Neša Saita

Dejan Dabić, urednik filmskog programa u Niškom kulturnom centru. Jedan od najboljih filmskih kritičara u Srbiji. Skoro ni jedan filmski festival u Srbiji ali i na Balkanu ne može da prođe bez njegovog učešća. Veliki filmski stručnjak a oni koji ga poznaju znaju da je Dejan veoma duhovit kada se nađe u prijatnom okruženju.

Dejan Dabić, NKC

Novak Radulović, bokser i kik bokser. Njegovoj sportskoj karijeri treba dodati i činjenicu da je jedno vreme trenirao i fudbal i to isto tako uspišno kao što je uspešan u borilačkim sportovima. Jedan od najtrofejnijih boraca. Dvadesetšestogodišnji Nišlija u dosadašnjoj profi karijeri u boksu ima 15 pobeda, a zabeležio je i 8 poraza i jedan nerešeni meč. Važi za boksera koji ubrzanim koracima korača stazama uspeha, a njegovom uspehu doprinose  dobre pripreme i velika posvećenost i požrtvovanost kada je ovaj sport u pitanju.

Novak Radulović

Vladica Jovančić, novinar i voditelj Niške televizije. Prepoznatljivo lice malih ekrana, naročito ako volite da gledate jutarnji program NTV-a. Uvek zapaženim i prijatnim smirenim glasom saopštiće vam vrlo mirno najtragičnije ili najradosnije vesti. Njegovi razgovori sa gostima u programu se dugo prepričavaju a šira publika ga poznaje po turističkom serijalu koji je sam iznedrio o koji mu ej obeležio karijeru – Na dohvatu ruke.

Vladica Jovančić, novinar i voditelj NTV-a

Oliver Katić, pevač, tekstopisac  i kantautor– Široj javnosti postao poznat nakom učešća na takmičenju Ja imam talenat gde je osvojio drugo mesto u finalu. Nastupao je na najpoznatijim muzičkim festivalima, a trenutno nastupa kao klupski pevač. 2010. godine bio je finalista za “Pesmu evrovizije”. Mentor je mladima kroz „Školu pevanja” i studio za snimanje.

Oliver Katić, Foto: IG

Miloš Stojanović, osnivač najlepše teretane i SPA centra u gradu “One welnes” i predsednik ŽRK Naisa. Stojanović nastavlja uspešno poslovanje nakon i minule godine kada se veliki broj korisnika i vežbača vraća u One welnes. Veliku daje i Ženskom rukometnom klubu NAisa kome nisu cvetale ruže u minulom periodu. Mnogo toga je već urađeno i očekuju se bolji dani.

Miloš Stojanović, One welnes

Marko Zlatanovi, Klinika Maja.  Dr Zlatanović je šef vitreoretinalnog odeljenja na Klinici Maja. Pored Klinike Maja zaposlen je i u Kliničkom Centru Niš, gde je uveo brojne novine u hirurškom lečenju očnog dna. Takodje je prvi uveo hirurgiju žute mrlje u Kliničkom Centru Niš. Dr Marko Zlatanović godišnje izvede oko 1300 operacija, od čega 500 operacija očnog dna i 700 do 800 operacija katarakte.

Marko Zlatanović, Klinika Maja

Miša Pavlović, Patrol PM. Osnivač firme Patrol PM koja se bavi proizvodnjom i prodajom zaštitne opreme i odela za rad. Osim rada u sopstvenoj firmi često se uključen u brojne projekte koji pomažu ugroženom stanovništvu.

Miša Pavlović, Patrol PM

Vladimir Anđelković, vlasnik Pekare Čair. Njega ne možete da vidite po danu, jer ona tada uveliko spava umoran od treće smene. Rad u pekari voli a najviše od svega voli da sam pripremi ono što prodaje svojim dugogodišnjim mušterijama.

Dejan Stojiljković prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista. Autor je više romana, dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Roman „Konstantinovo raskršće“ bio je najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2010. godini. Za svoj prozni rad dobio je Andrićevu nagradu, a nagradu „Miloš Crnjanski“ dobio je za roman „Konstantinovo raskršće“. Dobitnik je Povelje 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije za izuzetan doprinos i saradnju povodom Dana vojnih padobranaca. Najviše priznanje koje ova elitna vojna jedinica može dodeliti civilu. Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački, italijanski, kineski i francuski.

Dejan Stojiljković, pisac

Nebojša Ranđelović, državni sekretar i profesor na Pravnom fakultetu u Nišu. Nekada aktivan niški političar danas radi u Beogradu na poslovima u ministarstvu prosvete.

Nebojša Ranđelović, državni sekretar

Dušan Živković, predsednik opštine Niška Banja i najmlađi predsednik niških opština. Mnoge stvari je u ovoj niškog opštini već pokrenuo i čini se da zaboravljena banja počinje da oživljava. Potrebno je još puno rada ali ono što je najbitnije od je rešen da Nišku Banju vrati na mapu najvažnijih lečilišta u Srbiji.

Dušan Živković, predsednik GO Niška Banja

Bratislav Bata Vučković, predsednik opštine Palilula. Po zanimanju diplomirani pravnik. Od 2020. godine je na čelu GO Palilula gde ima porodičnu kuću. Bio je zamenik i pomoćnik direktora JKP „Medijana”. Odlukom Skupštine Grada Niša izabran je oktobra 2018. godine za većnika Grada. Kao nekadašnji aktivni sportista, 2008.godine izabran je za predsednika Sportskog saveza Grada. Rado organizuje humanitarne utakmice na stadionu FK „Železničar“ sa poznatim glumcima i bivšim zvezdama fudbala iz Jugoslavije. Predsednik je Društva za očuvanje i ulepšavanje Palilule „Sokak”.

Predsednik opštine Bratislav Vučković uručuje donaciju rukovodstvu kluba Moravac; Foto: Dragan Vidojković

Nebojsa Kocic, predsednik Gradske opštine Medijana. Gradska opština Medijana je centralna gradska opština koja organizuje veliki broj manifestacija i akcija za sve Nišlije. Kocić je uspeo da održi sve te manifestacije u vremenu kada to nije bilo lako, ni novčano ali ni organizatorski. Zahvaljujući upornosti i dobrom timu koji stoji iza njega naši sugrađani sa teritorije ove opštine mogu da se obrate opštini za novčanu pomoć za vantelesnu oplodnju preko konkursa Sveta Petka, a mnogi daroviti i uspešni učenici sa teritorije ove opštine dobili su nagrade za svoj predani rad.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana

Dr Miroslav Milutinović, predsednik opštine Crveni Krst.  Doktor ekonomskih nauka i magistar elektronike,  dugogodišnji direktor “Telekoma Srbije”. Na čelu opštine je od 2016. godine. Autor nekoliko knjiga i profesor na Fakultetu poslovne ekonomije univerziteta i na Visokoj školi za menadžment u saobraćaju.

Prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst

Mario Radojković, direktor Radio BANKER. Pored toga što već decenijama uspešno vodi ovu veoma slušanu radio stanicu u Nišu, Radojković i njegov tim stoje iza mnogih društveno odgovornih akcija u gradu. Odgovoran, poslovan i tačan, Radojković je član saveta najvećeg medijskog udruženja u Srbiji, predsednik sekcije udruženja lokalnih i regionalnih radio stanica u Srbiji pri Privrednoj komori.

Mario Radojković, Radio Banker

Dusan Milisavljevic, direktor ORL Klinike u Univerzitetskom kliničkom centru. Minule godine organizovao je  Nacionalni kongres ORL lekara. Nakon 40 godina organizacija ovog kongresa bila je obaveza Nišlija. Kongres je okupio svetske stručnjake koji su pored održanih predavanja mlađim kolegama upoznali i okolinu i istoriju Niša.

Dušan MIlisavljević, diretor ORL Klinike u UKC NIš

Božidar Pešic, mladi reditelj. Dugometražni igrani film „Prihvati ili odbij“ reditelja Božidara Pešića premijerno je prikazan decembra, u bioskopu Cine Grand u Delta Planetu.

Božidar Pešić, reditelj

Stefan Krasić, reditelj. Nakon nekoliko kraćih filmova posvetio se i produkciji drugačijih filmskih formata. Veliki ljuditelj fotografije.

Stefan Krasić, Foto: FB

Vladimir Ristic, reditelj dugometražnih dokumentarnih filmova. Ristić se posvetio radu sa mladim rediteljima kao profesor u jednoj privatnoj akademiji, a ujedno i završava rad na novom dokumentarcu koji će biti emitovan na ovogodišnjim Filmskim susretima u Tvrđavi.

Danica Maksimović, glumica i reditelj Vladimir Ristić

Miroljub Nedović Riki, glumac Narodnog pozorišta u Nišu. Godinama na daskama koje život znače uveseljava nišku publiku. Bez njega više ne može da se zamisli bilo kakav komični komad a da on nema rolu. Neko ko neguje niški humor i niški govor. I u godini za nama kao i ranije, u blogu “A be Nišlje” uveseljava, zabrini ili pokrene sugrađane na razmišljanje i kritičku misao.

MIroljub Nedović Riki

Goran Ćopić, snimatelj Regionalne televizije Belle Amie. Dugogodišnji niški snimatelj koji je radio u svim niškim televizijama, danas je najiskusniji kamerman TV Belle Amie sa kojim kolege vole da rade jer je veoma posvećen poslu. U slobodno vreme bavi se planinarenjem. Ćopić je ispenjao skoro sve planinske vrhove na Balkanu i nastavlja pohod na sve one koji mu jesu cilj.

Goran Ćopić, snimtelj

Vlada Rajski, snimatelj NTV. Kamerman Niške televizije koji godinama beleži vežne trenutke i događaje u gradu na Nišavi. Privatno se bavi fotografijom i svaki slobodni trenutak koristi da pokaže javnosti svoj talenat. Njegova ćerkica i pas uvek su glavni junaci njegovih fantastičnih slika.

Vlada Rajski

Bane Ignjatovic, sportski novinar portala Sport Juga. Na godišnjem izboru za sportiste godne u organizaciji Društva sportskih novinara, tradicionalno se dodeljuju i nagrade za najbolje novinare. Za 2022. godinu to je Branislav Ignjatović, sa tom napomenom da je ovu istu nagradu Bane dobio i pre dve godine ali je delio sa kolegom Panajotovićem.

Branislav Ignjatović, Sport Juga

Igor Novaković, predsednik niških socijalista. Članovi SPS-a u Nišu izabrali su novembra lane na izbornoj konferenciji, Igora Novakovića za predsednika Gradskog odbora te stranke. Novaković, univerzitetski profesor, od 2016. godine do sada bio je predsednik Opštinskog odbora SPS Medijana. On je na izbornoj konferenciji rekao da novo rukovodstvo te stranke smatra da je „došlo vreme da se stvari u Nišu menjaju, da Niš zaslužuje bolju poziciju u zemlji i da bude prestonica Srbije“.

Igor Novaković; Foto: SPS Niš

Nikola Živkovic, osnivač Teniske akademije Živković. Iza višegodišnjeg rada Teniske akademije Živković stoji iskusna ekipa trenera na čelu sa osnivačem i predsednikom Nikolom Živkovićem. 2008. godine otvara Tenisku Akademiju Živkovic u Nišu, prvu akademiju u Srbiji. U minuloj godini postiže velike uspehe kada su takmičarski rezultati mladih NIšlija u pitanju, na brojnim turnirima u Srbiji i inostranstvu.

Nikola Živković, TAŽ

Toma Santrac, doajen niškog sportskog novinarstva. Tomislav Santrač je nekadašnji novinar Radio Niša koji je bio simbol našeg grada i dopisnik Radija Beograd, vreme sporta i razonode.  Zbog njegovog prepoznatljivog glasa, Nišlije su svakog jutra odlazili na posao ispraćeni glasom koji ih je pozdravljao,  pričao im o najnovijim događajima u gradu, nudio informacije od značaja i niške priče. Avgusta lane dobio je posebno priznanje koje dodeljuje Međunarodni festival sportskog filma koji se održava na Zlatboru.

Tomislav Santrač, novinar; Foto: Niške Vesti

Dragan Žika Stojanović. novinar TV Zona Plus. Poznati niški novinar i voditelj i u godini za nama nastavlja svojim prepoznatljivim video reportažama da beleži događaje, mesta i ljude koji ostavljaju svoj trag u istoriji i kulturni Niša. U svom jutranjem programu TV Zona Plus svakog dana bavi se temama koje su od vitalnog značaja za život kako naših sugrađana tako i komšija iz ostalih gradova. Njegove emisije gledaju se na čitavom regionu jugoistočke Srbije.

Dragan Žika Stojanović, novinar TV Zona PLus

Vladimir Crnomarković, umetnik-akvarelista i muzičar. Aktivno se bavi slikarstvom od 1980. godine i od tada do danas imao je više od 20 samostalnih i više od 170 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Uporedo sa slikarstvom, bavi se i muzikom. Najpre je radio sa Jugom Erčevićem njegovim pokojnim kumom i u duetu su imali značajne koncerte u skoro svim pozorištima Srbije. Nastupao je sa grupom Lutajuća srca kao prateći vokal i gitarista. Veliki je humanista i dobrotvor.

Vladimir Crnomarković, niški slikar i muzičar

Vujadin Sćekić, direktor Jugoimpex d.o.o. Ova kompanija je nastala u vreme bivše, velike Jugoslavije, pre 33 godine, niška kompanija Jugoimpex ne prepušta lidersku poziciju u sektoru otkupa i prerade sirovina. U oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada, sa 10.000 do 14.000 tona, godišnje ova kompanija je vodeća na Balkanu.

Vujadin Šćekić, direktor Jugoimpexa; Foto: Jugmedija

Zoran Tuta Živković, legendarni rukometni trener. Među dobitnicima  nagrada na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma avgusta prošle godine je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Kao trener je osvojio zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986., srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. godine.

Zoran Tuta Živković, rukometni trener; Foto: Niške Vesti

Oliver Paunovic, filmski i televizijski producent i audiovizuelni umetnik. Osnivač је marketing kompanije City Grupa, medija Srbija VestiNiške VestiZlatiborske Vesti i Radio Niš, kao i portala Zlatibor City i CityOfNis. Pokrenuo je sajam automobila Auto Moto Fest i festival dokumentarnog filma City Fest u Nišu. Oliver Paunović se ostvario kao producent u brojnim dokumentarnim izdanjima koja su se prikazivala na raznim festivalima širom Srbije i sveta. U filmovima njegove produkcije pojavljuju se značajna ex-YU imena iz sveta glume, muzike i sporta. Ove godine City Grupa na čijem je čelu Paunović, proslavlja četvrt veka postojanja.

Oliver Paunović, producent

Ova lista sačinjena je po izboru redakcije Niških Vesti, ako je još neko po Vašem mišljenju zaslužio da se nađe u ovom tekstu ostavite ime u komentaru.
HVALA

One su obeležile 2022. godinu u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

12 Komentara

  1. A gde Vam je onaj buca teča što je objavio Niškog Kuvara, ona knjiga je blago recepata.

  2. Листа је забрињавајућа. Међу 90 номинованих нема ниједне жене што је карактеристика мушког шовинизма, зар Јелена Димитријевић, дизајнер и модни креатор није заслужила да буде на списку. Од предложених најмање 50-торо није ту место ни по којим критеријумима, а “заборављено” је бар 20 истински заслужних. И питање на крају – који је смисао овакве листе?

  3. Драгана Сотировски, Снежана Радовић, Душица Тричковић, Спасоје Ж. Миловановић, Биљана Станојевић, Милица Радуловић, а имате и Нишлије који су проглашени за званично најбољи српски џез бенд

  4. Marko Đorđević najbolji sportista grada Niša po odluci sekcije sportskih novinara i po odluci grada

  5. Staša Gejo, Nevena Kragić, Aleksandra Mirić, Milan Petrović, Marina Adamović… onolika gomiletina glumica Narodnog pozorišta, Niški simfonijski orkestar, dobrovoljci Zooplanet-a… Pomenuli ste i nekolicinu ljudi kojima je skinuti kapu, al’ ste “gi izmešali sa svakakvi”… Pih!

  6. Zaboravili ste Dusana Stojanovica iz Zoo Planet Udruzenja za zastitu dvljih i strogo zasticenih vrsta….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com