Društvo

Oni pronalaze izgubljene stvari

Novčanici, ključevi i mobilni telefoni su stvari koje zaposleni u JKP „Mediana“ najčešće nalaze na niškim ulicama dok se brinu da grad osvane čust. Kada pronađu izgubljene stvari pobrinu se i da stignu do vlasnika, a za pomoć se, najčešće, obraćaju medijima.

Tako bar kaže Tihomir Milovanović koji već sedam punih godina brine o tome da Kej osvane čist, ali i da novčanici i ključevi „pronađu“ svoje vlasnike. Tako se ponašaju i njegove kolege. Kaže, žao im kada vide da je neko ostao bez važnih stvari, pa bi da mu budu i vraćene. Nije ni čudno što su oni ti koji nalaze ono što je izgubljeno. Prvi su koji izlaze na ulice, pre svih građana, a zaviruju i u najskrivenije delove ulica.

„Barem dva puta nedeljno nađem neki novčanik“, priča Tihomir Milovanović. „Zadužen sam za čišćenje Keja gde se, uglavnom, okupljaju mladi jer se tu nalaze kafići, a deca uveče i do kasno u noć tu sede, pa tu bude i najviše izgubljenih stvari. Kada pronađemo novčanik po običaju bude prazan, mada nerado zavirujemo u tuđe novčanike, ali ponekad pogledamo kako bi smo našli neku adresu ili telefon da pozovemo vlasnika. Ako nema nikakvog traga, onda se obratimo medijima da oni pomognu“, kaže Tihomir.

Osim novčanika čistači niških ulica često nalaze i ključeve.

„Uglavnom su to svežnjevi ključeva, pretpostavljamo od kuća ili stanova. Nekada nađemo i ključeve od automobila, a sve češće pronalazimo mobilne telefone i to ove nove i skupe. Sa telefonima je lakše. Pronađemo u imeniku nekog za koga smatramo da je blizak vlasniku, pozovemo i vratimo telefon“, dodaje Tihomir.

Prema njegovim rečima uglavnom se radi o džeparenju, a to zaključuje po tome gde nalazi novčanike.

„Nije to na ulici. Uglavnom se novčanici nalaze na malo skrivenijim mestima“, kaže Tihomir. „Recimo, ovih dana sam pronašao novčanik ispod klupe na Keju. Da je novčanik samo ispao ne bi se tu našao, a ugledao sam ga sasvim slučajnu kada sam se sagao da podignem neki papir, kada sam ispod papira ugledao novčanik. Opet, ponekad budu bačeni u korpe za otpad, a nekada i u nekom uglu. Jednom prilikom sam, čisteći, podigao kutuju od pice, onu kartonsku kada se pica naručuje. Kutija mi je bila nešto teža nego obično, a kada sam je otvorio u kutiji je bio novčanik“.

Tihomir i njegove kolege nalaze i druge stvari. Recimo ženske torbe. Kradljivci ih otrgnu od vlasnica, pobegnu, isprazne i bace u kantu za otpad.

„A u torbama svega ima, samo nema para i vrednih stvari“, kaže Tihomor. „Za one koji su pokradeni najvrednija je dokumentacija. Budu tu i zdravstvene knjižice, a znamo kako se teško dolazi do dokumenata, treba i para i vremena. U tom trenutku pomislimo da je najbolje da sve to vratimo vlasniku i smanjimo mu muke“.

Tu nije kraj stvari koje čistači u gradu nalaze. Budu i lične karte, indeksi, zdravstvene knjižice, đačke knjižice, kese sa lekarskom dokumentacijom, satovi. Kako kad i kako ko na šta naleti. Ono što pronađu uredno i vraćaju. I tako godinama. Brinu o tome da grad ostane čist, ali ne retko i obraduju nekog od sugrađana kada mu vrate ukradeni ili izgubljeni novčanik, ključeve ili telefon.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kome da prijavim gubitak gubitak kardioloških snimaka grdnog koša(pluća). Na relaciji Dispanzer za plućne bolesti(Niš)-Ulica Majakovskog?
    S poštovanjem, B. Veljković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com