Društvo

OGRANAK SANU U NIŠU: Nagrade za najbolje srednjoškolce

U petak, 25. januara, u 13 sati, u Ogranku SANU u Nišu,  biće upriličena svečana dodela nagrada učenicima srednjih škola iz jugoistočne Srbije koji su postigli značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima u 2018. godini iz oblasti nauka i umetnosti. Nagrade će učenicima uručiti zvaničnici SANU. Na spisku nagrađenih nalazi se šest učenika Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu koji su osvajali nagrade na međunarodnim takmičenjima, kao i dva učenika Srednje muzičke škole koji su, takođe, nagrađeni na relevantnim međunarodnim takmičenjima u oblasti nauka i umetnosti.

Bogdan Stanojević

Ogranak SANU u Nišu ove godine nagrađuje Bogdana Stanojevića, bivšeg učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji, kao i bronzanu medaljau na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj na Tajlandu.

Nagrađen će biti i Novak Stanojević, takođe bivši učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu koji je osvojio  srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji.

Iz iste gimnazije u Nišu je i nagrađeni Aleksandar Milosavljević, a magradu je zaslužio osvajanjem srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na  Tajlandu.

Njima će se pridružiti na svečanoj dodeli nagrada i Veljko Toljić, Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu koji se sa Evropske juniorske imnformatičke olimpijade u Rusiji vratio sa bronzanom medaljom.

Aleksa Đorđević

Luka Carević je takođe učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu, a na  Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, Afrika, osvojio je bronzanu medalju, dok je Aleksa Đorđević, učenik prvog razreda  Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio bronzanu medalju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi takođe u Bocvani.

Učenicima Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu koji su ostvarili zapažene razultate na međunarodnim takmičenjima pridružuju se i dva učenika Srednje muzičke u Nišu. To su Jakov Milutinović, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju iz harmonije, Beograd i Anastasija Sretić, druga nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd i prva nagrada, laureate, na 15. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu.

Nagrada se sastoji od informatičke opreme ili vaučera odgovarajuće novčane vrednosti.

Prema uzornoj praksi Srpske akademije nauka i umetnosti, u Ogranku SANU u Nišu  se i ove godine –  nakon pribavljanja potrebnih zvaničnih podataka – organizuje svečani prijem učenika srednjih škola iz regiona koji gravitiraju Ogranku, a koji su, učenici, osvojili jedno od prva tri mesta na relevantnim međunarodnim takmičenjima u oblasti nauka i umetnosti tokom 2018. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com